Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Απαιτείται η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας...

Κόλαση μέτρων ζητά για τα επόμενα χρόνια η ΕΕ στους τομείς του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής...

Η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, που αποτελεί μια από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό συμφώνησαν χτες από κοινού στην ΕΕ ο Ν. Χριστοδουλάκης με τους ομολόγους του, προαναγγέλλοντας - και ομολογώντας ουσιαστικά - το όργιο των αντιλαϊκών επιλογών που σχεδιάζονται στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.

Στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν οι υπουργικές δηλώσεις, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και εγκρίθηκε το «επικαιροποιημένο» Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2003 - 2006. Οι δηλώσεις ασφαλώς του Ελληνα υπουργού Οικονομίας αποτελούν προάγγελο κακών νέων, σηματοδοτούν τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ξεκινήσει την επαύριο των εκλογών στα μέτωπα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και της δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η σύντμηση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε να προλάβει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το τρένο της Λισαβόνας... Με λίγα λόγια για την περίοδο 2004 - 2010 προαναγγέλλουν μέτρα και πολιτικές που θα δημιουργήσουν κόλαση για τα λαϊκά στρώματα.

Τον τόνο αυτό τον έδωσαν και οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση, κατά των - εναπομεινασών - εργατικών κατακτήσεων στη χώρα μας, καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση, καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η έκθεση εφαρμογής των Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ καταλογίζει στην Ελλάδα μη αποτελεσματική προώθηση της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας», καθώς και μέτρων που «θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Στο ίδιο αντιλαϊκό μοτίβο επισημαίνεται επίσης ότι «δε συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική πρόνοια». Εφιστά, επίσης, την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί στη λήψη μέτρων για «τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων» (μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών), αλλά και τον κατακερματισμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε «να λαμβάνονται υπόψη οι περιφερειακές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων κλάδων».

Με σκληρότερους ακόμα όρους η Εκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και την άρση των αντικινήτρων για πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης... Θέτουν δηλαδή θέμα κατάργησης του ορίου των απολύσεων, του κατώτατου μισθού κλπ.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» το ΕΚΟΦΙΝ στην «έκδοση γνώμης» θέτει ευθέως θέμα μείωσης των μισθών, καθώς εκτιμά ότι «ορισμένες δαπάνες, όπως οι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά το 2003 και θα πρέπει να υπάρχει συγκράτηση τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, αμφισβητεί τους στόχους μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια (κάνει λόγο για «αισιόδοξο σενάριο»), ενώ αμφισβητεί και τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα για το 2004 και 2006, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονιμικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η γενική εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι «δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένη» και με κομψό τρόπο θέτει θέμα εφαρμογής σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά το ΕΚΟΦΙΝ «ένα περισσότερο ισορροπημένο "μείγμα πολιτικών" θα απαιτούσε μια αυστηρότερη τοποθέτηση απέναντι στη δημοσιονομική πολιτική...».

Δεν έμειναν ικανοποιημένες οι Βρυξέλλες από το ρυθμό προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, δημοσιονομική πολιτική) και απαιτούν επιτάχυνση...

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε χτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και συζητήθηκε το επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ