Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος

Τον απολογισμό του υπουργείου του παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης

Τον πολιτικό στόχο ενός περισσότερο συγκεντρωτικού κράτους, ως φυσική συνέπεια του εκσυγχρονισμού των σημερινών δομών και λειτουργιών του, περιέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας την τελευταία, από αυτήν τη θέση, απολογιστική, συνέντευξή του στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός, που παραιτείται αύριο - και όπως είθισται τη θέση του αναλαμβάνει υπηρεσιακός, ο οποίος θα ορκιστεί την Παρασκευή - διατύπωσε, με τη μορφή προσωπικών απόψεων και ως απόρροια της θητείας του στο εν λόγω υπουργείο, μια σειρά θέσεις και προτάσεις, που, όπως φαίνεται, ζυμώνονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού - και όχι μόνον - κόμματος. Ετσι, τάχθηκε υπέρ μιας περαιτέρω συγκεντροποίησης της περιφερειακής διοίκησης της χώρας με τη μείωση του αριθμού των σημερινών (13 τον αριθμό) Περιφερειών και τη δημιουργία στη θέση τους λιγότερων και μεγαλύτερων. Στο πλαίσιο αυτό, υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για ενσωμάτωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις Περιφέρειες. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αναγκαίο να υπάρξει ένας δεύτερος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ούτως ώστε οι δήμοι της χώρας να μειωθούν και να μην υπερβαίνουν τους 300 με 350 το ανώτερο.

Βέβαια, ο υπουργός μίλησε για αιρετή Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά συνέδεσε το όλο θέμα με τη διακήρυξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ περί τοπικών κυβερνήσεων, αποσαφηνίζοντας ότι με μια σειρά μέτρα - και ειδικά με τη δημιουργία του Εθνικού Δημοτολογίου - θα καταργηθούν οι υπάρχουσες αναντιστοιχίες, που διαχωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κρατική διοίκηση. «Η Αυτοδιοίκηση είναι κράτος - είπε χαρακτηριστικά - και μπορεί να αναλαμβάνει να εκτελεί λειτουργίες του κράτους». Την προοπτική αυτή, κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που λήφθηκαν και θα ληφθούν στο μέλλον για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης, γενικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των βασικών μέτρων που προώθησε το υπουργείο, του οποίου προΐσταται. Μιλώντας για τον πρόσφατα ψηφισμένο από τη Βουλή εκλογικό νόμο, τον χαρακτήρισε εξαίρετο, προσθέτοντας, όμως, ότι αν είναι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά τις εκλογές θα εισηγηθεί αμέσως την τροποποίηση του νόμου, ούτως ώστε να θεσμοθετηθούν μια σειρά μέτρα, όπως αυτό του περιφερειακού βουλευτή κλπ.

Αναφερόμενος στη Δημόσια Διοίκηση, στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση του προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελευταία για τη «διοίκηση με στόχους» και τους δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, μιλώντας για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, προσέδωσε στο μέτρο μόνιμα χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ο προϋπολογισμός του κράτους να περιλαμβάνει κάθε χρόνο ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πρόσληψη μερικώς απασχολούμενων. Ετσι παραδέχτηκε, στην ουσία, ότι οι μερικώς απασχολούμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων θα έπρεπε να αναζητείται μόνιμο προσωπικό. Τέλος, αναφερόμενος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εξήγγειλε την ίδρυση ακόμη 110, προσθέτοντας ότι στόχος είναι όλες οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος να περνάνε μέσα από τα ΚΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ