ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντως έδειξαν αυτοσυγκράτηση...

Πώς να εκτιμήσει κανείς το αδιάβλητο μιας ψηφοφορίας, που δεν έχει καν εγγεγραμμένους, που έχει έναν και μοναδικό υποψήφιο, χωρίς αντίπαλη πλευρά για να επισημάνει τυχόν... παρατυπίες και δεν έχει έστω πρακτικό που να αναφέρει τα ονόματα όσων τελικά υποτίθεται ότι ψήφισαν (η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αξιοποιήθηκε κατάλληλα, αφού υποτίθεται ότι το αρχείο ψηφισάντων θα καταστραφεί μετά τη λήξη της καταμέτρησης). Μιας ψηφοφορίας στην οποία φέρεται ότι ψήφισαν γύρω στα 330 άτομα κατά μέσο όρο σε κάθε κάλπη, όταν ακόμα και μέσα στις πόλεις δεν παρατηρήθηκε τέτοια κοσμοσυρροή έξω από τα «εκλογικά κέντρα». Το ένα εκατομμύριο και κάτι ίσως κρίθηκε πιο «στρογγυλό» από την αρχική εκτίμηση των 800.000 που είχαν κάνει στελέχη του ΠΑΣΟΚ (αλήθεια πού στηριζόταν η εκτίμηση αυτή, αφού δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 40% των μελών του ΠΑΣΟΚ δήλωνε πως δεν επρόκειτο να πάει να ψηφίσει;). Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν δηλώσει 1,5 εκατομμύριο ή ακόμα και 2 εκατομμύρια ψηφίσαντες. Ποιος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει με στοιχεία; Κι αυτό το μηδέν άκυρα που ανακοίνωσε αρχικά η κ. Φ. Γεννηματά, τι ωραίο! Υπήρχαν μόνο περί τα 1.600 λευκά! Μέσα σε τόσο κόσμο που ψήφισε, δε βρέθηκε ένας νεολαίος χαβαλές, ή ένας νεοδημοκράτης έστω, να πάει να ρίξει κάποιο... αντικανονικό ψηφοδέλτιο; Στα τελικά αποτελέσματα, πάντως, το διόρθωσαν μιλώντας για 3.060 άκυρα και λευκά.

Τις διαδικασίες στο δικό τους κόμμα, κίνημα, παράταξη ή όπως αλλιώς αποφασίσουν να το λένε, ας τις λουστούνε οι ίδιοι. Θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την ευρηματικότητα των μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτων στελεχών που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τον Γ. Παπανδρέου μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις 7 του Μάρτη. Τώρα που αποδέχτηκαν ότι αυτοί αποτελούν τη σαβούρα που πρέπει να πεταχτεί για να μπουν στη «νέα εποχή», τώρα που αποδέχτηκαν να φέρονται ως εκλεγμένοι μόλις από το ένα πέμπτο όσων ψήφισαν τον... μεσσία, να δούμε τι θα λένε οι κάθε λογής Πάγκαλοι και Λαλιώτηδες. Αλλά, πάλι, μήπως δε βρίσκουν να πουν εδώ και 20 χρόνια για τις βάσεις που έφυγαν μένοντας, για τα τιμημένα γηρατειά που ξυλοκόπησαν, για τους μη προνομιούχους που μετέτρεψαν απλώς σε φτωχούς, για τη φιλειρηνική πολιτική τους που βοηθά τους ιμπεριαλιστές να βομβαρδίζουν και να καταληστεύουν ανά τον κόσμο και τόσα άλλα για τα οποία πρέπει να πάρουν επιτέλους απάντηση από τις κάλπες.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

Στόχος ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος

Τον απολογισμό του υπουργείου του παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης

Τον πολιτικό στόχο ενός περισσότερο συγκεντρωτικού κράτους, ως φυσική συνέπεια του εκσυγχρονισμού των σημερινών δομών και λειτουργιών του, περιέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας την τελευταία, από αυτήν τη θέση, απολογιστική, συνέντευξή του στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός, που παραιτείται αύριο - και όπως είθισται τη θέση του αναλαμβάνει υπηρεσιακός, ο οποίος θα ορκιστεί την Παρασκευή - διατύπωσε, με τη μορφή προσωπικών απόψεων και ως απόρροια της θητείας του στο εν λόγω υπουργείο, μια σειρά θέσεις και προτάσεις, που, όπως φαίνεται, ζυμώνονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού - και όχι μόνον - κόμματος. Ετσι, τάχθηκε υπέρ μιας περαιτέρω συγκεντροποίησης της περιφερειακής διοίκησης της χώρας με τη μείωση του αριθμού των σημερινών (13 τον αριθμό) Περιφερειών και τη δημιουργία στη θέση τους λιγότερων και μεγαλύτερων. Στο πλαίσιο αυτό, υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για ενσωμάτωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις Περιφέρειες. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αναγκαίο να υπάρξει ένας δεύτερος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ούτως ώστε οι δήμοι της χώρας να μειωθούν και να μην υπερβαίνουν τους 300 με 350 το ανώτερο.

Βέβαια, ο υπουργός μίλησε για αιρετή Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά συνέδεσε το όλο θέμα με τη διακήρυξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ περί τοπικών κυβερνήσεων, αποσαφηνίζοντας ότι με μια σειρά μέτρα - και ειδικά με τη δημιουργία του Εθνικού Δημοτολογίου - θα καταργηθούν οι υπάρχουσες αναντιστοιχίες, που διαχωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κρατική διοίκηση. «Η Αυτοδιοίκηση είναι κράτος - είπε χαρακτηριστικά - και μπορεί να αναλαμβάνει να εκτελεί λειτουργίες του κράτους». Την προοπτική αυτή, κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που λήφθηκαν και θα ληφθούν στο μέλλον για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης, γενικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των βασικών μέτρων που προώθησε το υπουργείο, του οποίου προΐσταται. Μιλώντας για τον πρόσφατα ψηφισμένο από τη Βουλή εκλογικό νόμο, τον χαρακτήρισε εξαίρετο, προσθέτοντας, όμως, ότι αν είναι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά τις εκλογές θα εισηγηθεί αμέσως την τροποποίηση του νόμου, ούτως ώστε να θεσμοθετηθούν μια σειρά μέτρα, όπως αυτό του περιφερειακού βουλευτή κλπ.

Αναφερόμενος στη Δημόσια Διοίκηση, στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση του προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελευταία για τη «διοίκηση με στόχους» και τους δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, μιλώντας για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, προσέδωσε στο μέτρο μόνιμα χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ο προϋπολογισμός του κράτους να περιλαμβάνει κάθε χρόνο ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πρόσληψη μερικώς απασχολούμενων. Ετσι παραδέχτηκε, στην ουσία, ότι οι μερικώς απασχολούμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων θα έπρεπε να αναζητείται μόνιμο προσωπικό. Τέλος, αναφερόμενος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εξήγγειλε την ίδρυση ακόμη 110, προσθέτοντας ότι στόχος είναι όλες οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος να περνάνε μέσα από τα ΚΕΠ.

ΚΟΖΑΝΗ
Εντονος ο προβληματισμός των εργαζομένων

Με τους εργαζόμενους στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ συζήτησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος

«Ηρθε η ώρα να το πούμε δυνατά, και με την ψήφο μας πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να ανατραπεί». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε χτες στους συναδέλφους του εργαζόμενους στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος που ζει μαζί τους την κάθε μέρα και μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες.

Μέσα από τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις χτες το πρωί, στο ηλεκτροτεχνείο, το μηχανουργείο, στον τομέα Βαρέων Οχημάτων και στο Ορυχείο Καρδιάς, αναδείχτηκε ο έντονος προβληματισμός των εργαζομένων και η πίστη τους πως η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα. Οι εργάτες που ζουν καθημερινά τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, οι απασχολούμενοι στις εργολαβίες με άθλιες εργασιακές συνθήκες, κατανοούν ολοένα και πιο καθαρά πως οι δυσμενείς αλλαγές στις συνθήκες εργασίας τους, η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλιάς που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο τον αγώνα για το μεροκάματο πείνας, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ και επιτείνεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ι. Καλαϊτζόπουλος παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να παραδοθεί στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Και κάλεσε τους συναδέλφους του, με τη συσσωρευμένη πείρα που έχουν, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και την αγανάκτησή τους να τη μετατρέψουν σε δύναμη αντίστασης και αντεπίθεσης ψηφίζοντας το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ