ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Εξω το ΝΑΤΟ από την Ισταμπούλ»

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και των προοδευτικών φορέων και νεολαιών, που συνυπογράφουν την πρωτοβουλία εναντίον της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνη στην Ισταμπούλ.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στα κόμματα που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη, που τιτλοφορεί «Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ».

Το ΝΑΤΟ, ένα από τα πιο κρίσιμα όργανα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως τονίζει το ΚΚ Τουρκίας, στη Σύνοδό του στην Ισταμπούλ θα απεργαστεί νέα απειλητικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής. Οι επιτροπές κατά της κατοχής του Ιράκ και το ΚΚ Τουρκίας έχουν πάρει την απόφαση να «κλείσουν τις πόρτες», να εμποδίσουν τη Σύνοδο, με σειρά διαδηλώσεων.

Το ΚΚ Τουρκίας θα συζητήσει το θέμα στη σύνοδό του κατά του ΝΑΤΟ (27η Φλεβάρη) και το 7ο Συνέδριό του (29η Φλεβάρη).

Τη διακήρυξη μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει το ΑΚΕΛ, το ΚΚ Μπαγκλαντές, το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας, το ΚΚ Βρετανίας, το ΚΚ Βουλγαρίας (Γκεόργκι Ντιμιτρόφ), το ΚΚ Καναδά, το ΚΚ Δανίας, το ΚΚ Δανίας (Μ-Λ), το ΚΚ Δανίας (KPiD), το ΚΚ Φινλανδίας, το ΚΚ Εσθονίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ Ινδίας, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το ΚΚ Ιρλανδίας, το ΚΚ Ισραήλ, το ΚΚ Λουξεμβούργου, το ΚΚ Νορβηγίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ Πολωνίας, το ΚΚ Σλοβακίας, η Ενωση ΚΚ - ΚΚΣΕ, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Ουκρανίας, το ΚΚ Ουρουγουάης, το ΚΚ ΗΠΑ, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, το Γερμανικό ΚΚ (DKP), το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, το Ισραηλινό Κομμουνιστικό Φόρουμ, το Ιορδανικό Κόμμα Εργατών, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ρουμανίας, το Λιθουανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Νέο ΚΚ Βρετανίας, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΕΚΡ - ΕΚΠ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (Βρετανία), το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου και το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας.

Ανάμεσα στις δημοκρατικές νεολαίες και οργανώσεις που έχουν συνυπογράψει τη διακήρυξη είναι το ΠΣΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, η ΚΝΕ, η ΚΝ Νορβηγίας (NKU), η ΚΝ Ισπανίας (UJCE), η Τσεχική ΚΝ (KSM), η Νεολαία του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Εργατών (SDAJ), η ΕΕΔΥΕ, η Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας της Ιορδανίας (JDYU), η Εθνική Ενωση Ιορδανών Φοιτητών (NUJS), το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Παλαιστίνης, η Πορτογαλική ΚΝ (JCP), η Σοσιαλιστική Νεολαία Γεωργίας, η οργάνωση STOP NATO (Βρετανία), και η Νεολαία του Μπαχρέιν (El Shabiba).

Το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει ακόμη, στην ανακοίνωσή του, τις ευχαριστίες του και στους Τζουν Κέλι, Ρικ Ρόζοφ, Ρούι Ναμαράντο Ρόζα, Τζέιμς Πέτρας και Πιοτρ Μπέιν, που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία.

ΕΕ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εμπλοκή της ΕΕ στο σχέδιο Κολομβία»

Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε δράση

Associated Press

Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε δράση
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε υπερασπίστηκε το «βρώμικο πόλεμο» κατά των αριστερών ανταρτών και ειδικά των FARC-EP, ο οποίος έχει ενδυθεί το «μανδύα» του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», με τον αέρα που του έδωσε η υποστήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, παρά τις μυριάδες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου»...

«Η Επιτροπή επαναβεβαίωσε την αφοσίωσή της στη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Κολομβίας, να δώσει λύση στην εσωτερική διαμάχη», δήλωσε ο Πρόντι, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη» προς μέτρα όπως η μετατροπή όλης της χώρας σε καταδότες για την επιβίωσή τους, τη στρατιωτικοποίησή της, τη διάνοιξη πολεμικών μετώπων σε όλη τη χώρα, αλλά και με γειτονικές με μοναδικό στόχο «να συνθλίψει τους αντάρτες» όπως έχει ο ίδιος δηλώσει.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα, μια μέρα πριν την ομιλία του προέδρου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης ΠΑΤΑΚΗΣ ανέφερε ότι αποτελεί ντροπή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχτεί με τιμές τον Πρόεδρο της Κολομβίας κ. Αλβάρο Ουρίμπε. Πρόσθεσε δε ότι ο κ.Ουρίμπε και η κυβέρνησή του, με τη στήριξη των ΗΠΑ, είναι υπεύθυνοι για το θάνατο χιλιάδων συνδικαλιστών αγροτών και άλλων λαϊκών αγωνιστών. Επιπλέον, «αρνούνται την εθνική συμφιλίωση, περιφρονούν τις πολλαπλές συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκουν να καταπνίξουν με στρατιωτικά μέσα τη λαϊκή δυσαρέσκεια». Η παρουσία του κ. Ουρίμπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής, δείχνει ότι «η ΕΕ προσανατολίζεται να εμπλακεί στο σχέδιο Κολομβία, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ωμά στη χώρα αυτή, επιδιώκοντας και το γενικότερο έλεγχο της περιοχής» και καταδίκασε κάθε εξωτερική παρέμβαση στην Κολομβία, απαιτώντας συνάμα όλες οι κυβερνήσεις να σταθούν στο πλευρό των λαϊκών δυνάμεων της Κολομβίας, για να σταματήσει η αιματοχυσία και η δράση των παραστρατιωτικών και να προστατευτεί η ειρήνη και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ολοκληρώνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κολομβιανό λαό.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Παρατείνουν το καθεστώς απομόνωσης...

ΧΑΓΗ.--

Για έναν ακόμη μήνα παρατάθηκε το καθεστώς επικοινωνιακής απομόνωσης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι εισαγγελείς προσδοκούν πως έτσι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις προετοιμασίες του πρώην ηγέτη, στο μικρό διάστημα των τριών μηνών που απομένει, για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι της βιομηχανίας των δεκάδων κατηγοριών περί «εγκλημάτων πολέμου». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η «επικοινωνιακή απομόνωση» του Μιλόσεβιτς θα ισχύσει έως το Μάρτη. Εως τότε θα του επιτρέπουν μόνον την τηλεφωνική επικοινωνία με τους δικηγόρους του, μέλη της οικογένειάς του και πιθανούς μάρτυρες που σχετίζονται με την προετοιμασία της υπεράσπισής του.

Καθεστώς επικοινωνιακής απομόνωσης ενισχυμένο με την «προειδοποίηση» της παρακολούθησης των πλέον απαραίτητων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανακοινώθηκε χτες και για τον ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, που κρατείται στη Χάγη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία.

Στο μεταξύ, χτες, κατέθεσε στη δίκη Μιλόσεβιτς ο πρώην πρέσβης της Αργεντινής στον ΟΗΕ (1993) Ντιέγκο Αρία, που στην κατάθεσή του κατήγγειλε τον τότε ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για αδράνεια παρά τις προειδοποιήσεις που, όπως κατέθεσε, είχε απευθύνει σε έκθεσή του για τη Βοσνία το 1993, όπου έκανε λόγο για «γενοκτονία σε αργή κίνηση»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμη τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση όταν το ιρανικό αεροσκάφος της «Kish Air» συνετρίβη στην πόλη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου έκαναν λόγο για τεχνική βλάβη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο Αχμαντ μπου Κάλαχ, αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε ότι όλα τα θύματα ήταν επιβάτες. Το αεροσκάφος ήταν τύπου «Fokker 50» και είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 60 επιβάτες.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις ναυτεργατών

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με πλαστικές σφαίρες, καπνογόνα και γκλομπς, απάντησε για ακόμη μια μέρα η ισπανική αστυνομία στις κινητοποιήσεις των απεργών ναυτεργατών της κρατικής εταιρίας «Ιθάρ».

Οι εργάτες από τα λιμάνια του Καντίζ, του Πουέρτο Ρεάλ, του Σαν Φερνάντο και της Σεβίλης επιχείρησαν χτες να μπλοκάρουν κύρια αρτηρία κοντά στο Καντίζ ενώ προσωρινά έκλεισαν και σιδηροδρομική γραμμή, προτού δεχτούν την επίθεση της αστυνομίας. Οι εργάτες απαιτούν υψηλότερους μισθούς και περισσότερη δουλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ