ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σπεύδει ο Λευκός Οίκος για τείχος, εποικισμούς

ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν, την επόμενη βδομάδα, απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συζητήσουν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το θέμα της πορείας του διαχωριστικού τείχους που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη αλλά και τα σχέδια Σαρόν για εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον λίγο μετά την ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελιοτ Αμπραμς και Στέφεν Χάντλεϊ, και από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουίλιαμ Μπερνς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως διαρρέουν, θα ασκήσουν πιέσεις στον Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει σε επαναχάραξη της πορείας του διαχωριστικού τείχους, έτσι ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στην «πράσινη γραμμή» των ορίων του 1967 και να μην προσαρτά τόσα πολλά επιπλέον παλαιστινιακά εδάφη.

Επίσης, οι επαφές που θα έχουν οι 3 αξιωματούχοι με την ισραηλινή ηγεσία εκτιμάται ότι θα κρίνουν και το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για μονομερή κίνηση εκκένωσης της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αμπραμς, Χάντλεϊ και Μπερνς αναμένεται να ζητήσουν από την ισραηλινή ηγεσία λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου σε όλη του την εμβέλεια. Το σίγουρο είναι ότι, με βάση ένα πρόχειρο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», υπέρ της εκκένωσης των εποικισμών της Γάζας τάσσεται το 77% των Ισραηλινών.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την άρνηση του Ισραήλ να παρουσιαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, εκτίμησε ότι η ισραηλινή ηγεσία «αντιλαμβάνεται πως δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ανέγερση αυτού του τείχους». Σχόλια για το τείχος έκαναν, χτες, σε διαφορετικές περιστάσεις ο Βρετανός ΥΠΕΞ και ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Τζακ Στρο, μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επανέλαβε τη βρετανική θέση κατά της ανέγερσης του τείχους και κατά «της χρήσης εκτεταμένης βίας από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων». Ανάλογου περιεχομένου απόψεις διατύπωσε, σε συνέντευξή του στη «Γιεντότ Αχρονότ», και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά η πορεία ανέγερσης του τείχους «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, προκαλεί τεράστια προβλήματα στον παλαιστινιακό πληθυσμό καταπατώντας τη γη του και εξοργίζοντάς τον περισσότερο».

Επιφυλακή και οι ...«συνήθεις» νεκροί

Ενας Παλαιστίνιος αγρότης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Καμπάτιγιε, κοντά στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, επειδή «κινούνταν ύποπτα και δε σταμάτησε στα προειδοποιητικά πυρά». Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν έναν 11χρονο φίλο του, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «τα δύο παιδιά εκτελούσαν εντολές ενόπλων Παλαιστινίων που τα έστειλαν για να παρασύρουν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα»! Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας αναμένοντας επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας την Τετάρτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν «συνομιλίες για τις συνομιλίες» μεταξύ διπλωματών Ινδίας και Πακιστάν. Θα είναι, κατά αναλυτές, «αναγνωριστικές».

ΝΤΟΧΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Στα τραύματά του υπέκυψε χτες το απόγευμα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, το αρχηγικό στέλεχος των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ μετά από δολοφονική επίθεση εναντίον του. Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν οιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, αποδίδοντάς τη σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ ομάδων Τσετσένων αυτονομιστών ή «άλλων ομάδων».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Οι πολωνικές εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες σχετικά με το εάν ήταν νόμιμη η συμφωνία που έκλεισε η εταιρία «Οστρόσφκι Αρμς» με τις κατοχικές αρχές στο Ιράκ αναφορικά με την παροχή όπλων και εκρηκτικών για τον «νέο ιρακινό» στρατό (ύψους 580 εκατ. δολαρίων).

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε χτες συνολικά έξι νέες εστίες της γρίπης των πουλερικών στη Σανγκάη, στην πόλη Τιαντζίν κοντά στο Πεκίνο, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν και στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, μετά την πολιτεία του Ντελαγουέαρ, κρούσματα της γρίπης εκδηλώθηκαν σε πτηνοτροφικές μονάδες και του Νιου Τζέρσεϊ.

ΣΕΟΥΛ.-- Παρά τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του νοτιοκορεατικού λαού, χτες, το Κοινοβούλιο της Ν. Κορέας ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ με 155 ψήφους υπέρ έναντι 50. Ετσι, η Νότια Κορέα γίνεται η τρίτη (σε αριθμό στρατιωτών) χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία που ενισχύει τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ...

ΛΕΤΟΝΙΑ
Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους

Από την αρχή της βδομάδας χιλιάδες μαθητές των ρωσόφωνων σχολείων της Λετονίας συμμετείχαν σε καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι από την 1/9/2004 όλα τα σχολεία θα πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων τους στα λετονικά. Οι μαθητές με συνθήματα όπως: «Καταπατάτε τα δικαιώματά μας», «Δε θέλουμε να ξεχάσουμε τη μητρική μας γλώσσα», ζητούσαν από τη Βαϊρα-Βίκε Φρέιμπεργκ, Πρόεδρο της Λετονίας να μην υπογράψει το νέο νόμο.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Λετονίας μιλά ρώσικα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνταν καθημερινά στην πρωτεύουσα Ρίγα, συμμετείχαν 8 χιλιάδες μαθητές, ενώ η Επιτροπή υποστήριξης των ρωσόφωνων σχολείων υποστηρίζει πως συμμετείχαν καθημερινά γύρω στους 20 χιλιάδες μαθητές.

Στις 13/2 και παρά τις αντιδράσεις, η Φρέιμπεργκ υπέγραψε τον νέο νόμο, ενώ η Επιτροπή που διοργάνωσε τις κινητοποιήσεις δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του νόμου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στις 12/2 η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3 παιδιών ηλικίας 13 χρονών, τα οποία κατευθύνονταν προς το χώρο της κινητοποίησης κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο ήταν ένας διαγραμμένος χιτλερικός σταυρός. Το πρακτορείο LETA δε διευκρινίζει αν ενόχλησε τους Λετονούς αστυνομικούς η προσπάθεια των μαθητών να τονίσουν ότι δε θα περάσει ο φασιστικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης ή η καθεαυτό διαγραφή του χιτλερικού συμβόλου. Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα, αφού είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη χώρα όσοι εντάχθηκαν στα χιτλερικά Ες-Ες και πολέμησαν το σοβιετικό στρατό θεωρούνται «πατριώτες» από τις σημερινές αρχές και τιμούνται με δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στήνονται και μνημεία για τη μνήμη τους. Οι υποστηρικτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στη Λετονία, όχι μόνο συμβολικά, αλλά κι επί της ουσίας στηρίζουν ρατσιστικές πρακτικές σε βάρος μεγάλης μερίδας κατοίκων, που τους χαρακτηρίζουν «μη-πολίτες» και οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και άλλα στοιχειώδη δικαιώματα.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέος γύρος απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, για την πορεία της συνεργασίας των επιθεωρητών της Επιτροπής με το Ιράν για τα πυρηνικά του προγράμματα. Η έκθεση αναμένεται την επόμενη βδομάδα. Εντούτοις, Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι τόνιζαν, ήδη από χτες, ότι το Ιράν έχει παραβιάσει, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του, τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, καθώς δεν προσκόμισε, ως όφειλε τον Οκτώβρη, οπότε και παρουσίασε κατάλογο των πυρηνικών του προγραμμάτων και εγκαταστάσεων, σχέδια των κέντρων φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Οι ίδιες αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρότασή της για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την κατηγορία της παραβίασης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών. Κανένα σχετικό σχόλιο δεν έγινε ούτε από την Τεχεράνη ούτε από τη ΔΕΑΕ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Παγώνουν» οι συνομιλίες για τους απαχθέντες...

TOKIO.--

Η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει τις συνομιλίες για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με τη ΛΔ Κορέας εάν η Πιονγιάνγκ δεν αφήσει ελεύθερους τους (προ δεκαετιών) απαχθέντες Ιάπωνες πολίτες.

Η εξέλιξη εκδηλώνεται ένα 48ωρο μετά την έναρξη σχετικών συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και θεωρείται πως δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσον αφορά στη στάση του Τόκιου στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 του μήνα, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί με κέντρο βάρους τις αμερικανικές αιτιάσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ