Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σπεύδει ο Λευκός Οίκος για τείχος, εποικισμούς

ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν, την επόμενη βδομάδα, απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συζητήσουν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το θέμα της πορείας του διαχωριστικού τείχους που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη αλλά και τα σχέδια Σαρόν για εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον λίγο μετά την ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελιοτ Αμπραμς και Στέφεν Χάντλεϊ, και από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουίλιαμ Μπερνς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως διαρρέουν, θα ασκήσουν πιέσεις στον Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει σε επαναχάραξη της πορείας του διαχωριστικού τείχους, έτσι ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στην «πράσινη γραμμή» των ορίων του 1967 και να μην προσαρτά τόσα πολλά επιπλέον παλαιστινιακά εδάφη.

Επίσης, οι επαφές που θα έχουν οι 3 αξιωματούχοι με την ισραηλινή ηγεσία εκτιμάται ότι θα κρίνουν και το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για μονομερή κίνηση εκκένωσης της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αμπραμς, Χάντλεϊ και Μπερνς αναμένεται να ζητήσουν από την ισραηλινή ηγεσία λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου σε όλη του την εμβέλεια. Το σίγουρο είναι ότι, με βάση ένα πρόχειρο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», υπέρ της εκκένωσης των εποικισμών της Γάζας τάσσεται το 77% των Ισραηλινών.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την άρνηση του Ισραήλ να παρουσιαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, εκτίμησε ότι η ισραηλινή ηγεσία «αντιλαμβάνεται πως δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ανέγερση αυτού του τείχους». Σχόλια για το τείχος έκαναν, χτες, σε διαφορετικές περιστάσεις ο Βρετανός ΥΠΕΞ και ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Τζακ Στρο, μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επανέλαβε τη βρετανική θέση κατά της ανέγερσης του τείχους και κατά «της χρήσης εκτεταμένης βίας από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων». Ανάλογου περιεχομένου απόψεις διατύπωσε, σε συνέντευξή του στη «Γιεντότ Αχρονότ», και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά η πορεία ανέγερσης του τείχους «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, προκαλεί τεράστια προβλήματα στον παλαιστινιακό πληθυσμό καταπατώντας τη γη του και εξοργίζοντάς τον περισσότερο».

Επιφυλακή και οι ...«συνήθεις» νεκροί

Ενας Παλαιστίνιος αγρότης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Καμπάτιγιε, κοντά στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, επειδή «κινούνταν ύποπτα και δε σταμάτησε στα προειδοποιητικά πυρά». Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν έναν 11χρονο φίλο του, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «τα δύο παιδιά εκτελούσαν εντολές ενόπλων Παλαιστινίων που τα έστειλαν για να παρασύρουν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα»! Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας αναμένοντας επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας την Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ