Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μπαράζ επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αφγανός στρατιώτης και ένας καταστηματάρχης σκοτώθηκαν, ενώ άλλος ένας στρατιώτης και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν χτες το πρωί από έκρηξη βόμβας σε κατάστημα φωτογραφιών και ειδών εικόνας στην επαρχία Χοστ, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο αξιωματούχος απέδωσε την ενέργεια σε άνδρες των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα, που είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2003 ότι θα στρέφονταν εναντίον «οποιουδήποτε συνεργάζεται» με τις δυνάμεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατοχής. Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Χοστ, σημειώθηκε επίθεση αγνώστων με μπαράζ ρουκετών, στο οποίο δυνάμεις των ΗΠΑ «απάντησαν με αεροπορικά πυρά». Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από πλευράς επιτιθεμένων. Μες τη βδομάδα ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Χοστ είχε δολοφονηθεί από μέλος των Ταλιμπάν ο οποίος πυροδότησε, στη συνέχεια, τα εκρηκτικά που είχε μαζί του, για να μη συλληφθεί. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν, σε αυτήν την περίπτωση, οι Ταλιμπάν. Οι ίδιοι, σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, απειλούσαν «πράκτορες της Μοσάντ», της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι επιχειρούν στη χώρα τους, με «αντίποινα για όσα υφίστανται οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας». Στην επαρχία Πάκτια, ανέφερε η διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία Jihad Unspun, μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 3 Αφγανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν δύο άλλους. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Ακόμη, χτες, μαχητές Ταλιμπάν «κατέρριψαν» ένα μη-επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος με «γερμανικά σήματα», το οποίο από τα πυρά που δέχτηκε κατέπεσε πάνω στην οροφή ενός πλινθόκτιστου σπιτιού κοντά στην Καμπούλ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την πτώση του αεροσκάφους, κατά το «Aσοσιέιτεντ Πρες». Την Πέμπτη, ρουκέτες που έπληξαν την Καμπούλ τραυμάτισαν δύο παιδιά.

Επίσης την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε επίσκεψη μερικών ωρών στην Καμπούλ, υποσχέθηκε ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση «να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», ενώ -μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αμπντάλα Αμπντάλα- δήλωσε ότι προοδευτικά, η Γαλλία θέλει «να αναλάβει η Eurocorps» τη διοίκηση της δύναμης κατοχής της ISAF. «Η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ISAF με 550 άνδρες... θέλουμε όμως να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο ντε Βιλπέν. Η Eurocorps - δύναμη ταχείας επέμβασης εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, που συναποτελούν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ισπανία - αναμένεται στη χώρα αργότερα μέσα στο 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ