Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ο ΟΗΕ ετοιμάζει τα άλλοθι;

κατοχή...

Associated Press

κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΣΕΟΥΛ.--

«Ολοι συμφωνούμε στη σημασία της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας τους και όχι ο χρόνος διεξαγωγής τους». Αυτό υποστήριξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αποστολής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με εκπροσώπους όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να εκφραστεί δίκαια η θέληση του ιρακινού λαού. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η ιρακινή κοινή γνώμη οφείλει να αντιληφθεί πως «η οργάνωση εκλογών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπον τέτοιο, ώστε τα αποτελέσματά τους να γίνουν σεβαστά και αποδεκτά από όλους». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι παραμένουν ακόμη αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση όσον αφορά στο θέμα της διεξαγωγής εκλογών, όπως είναι η κατάρτιση νέων εκλογικών καταλόγων, η καταγραφή, κοινά αποδεκτών, προϋποθέσεων για το ποιος θα μπορεί να είναι υποψήφιος και η συναίνεση σε ένα εκλογικό σύστημα.

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλγερίας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου δεν είναι απίθανο. Κάλεσε όλες τις κοινότητες να επιδείξουν σοβαρότητα και ευθύνη, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Εκτίμησε ότι η συνάντησή του με τον Μεγάλο Αγιατολάχ των Σιιτών ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική» και εξέφρασε την άποψη ότι «ο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που θέτει ο ΟΗΕ, όσον αφορά στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Ο Μπραχίμι, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι και ο ΟΗΕ συμμερίζεται τις ενστάσεις του αλ Σιστάνι όσον αφορά στο σύστημα εκλογής της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης από τα, ήδη, υπάρχοντα τοπικά συμβούλια, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας της κατοχικής διοίκησης με το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ότι αυτή η μέθοδος «θα πρέπει να υποστεί σημαντικές βελτιώσεις για να εφαρμοστεί».

Η έκθεση του Μπραχίμι και των συνεργατών του αναμένεται να υποβληθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Το γενικό της συμπέρασμα προκατέλαβε, εν μέρει, ο εκπρόσωπος του Μπραχίμι, Αχμάντ Φαουζί, δηλώνοντας ότι «είναι πρακτικώς αδύνατη η διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στο Ιράκ, πριν τις 30 Ιουνίου, οπότε προβλέπεται η μεταβίβαση της εξουσίας», αφήνοντας αδιευκρίνιστο το αν ο ΟΗΕ θα ζητήσει αναβολή της συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως επιθυμούν οι Σιίτες.

Την ίδια στιγμή, μάλλον βαρύ ήταν το κλίμα στη σιιτική Νατζάφ. Ο ίδιος ο Μεγάλος Αγιατολάχ δεν έκανε δηλώσεις. Στενοί συνεργάτες του υποστήριζαν ότι είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση με το Μπραχίμι και θα παραμείνουν σε συνεχή επαφή. Υποστηρικτές του, όμως, χτες, δήλωναν ότι πλέον «το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του ΟΗΕ... εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μας, και το κρίνει ο Μεγάλος Αγιατολάχ, θα ανοίξουμε μέτωπο απέναντι σε όλους, και είμαστε οπλισμένοι. Θα καταφύγουμε ακόμη και στην ένοπλη βία» προειδοποιούσαν, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει, αναμφισβήτητα, ακόμη μεγαλύτερο χάος στο Ιράκ.

Κορεάτικη... η τρίτη δύναμη

Την αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ ενέκρινε, χτες, με 155 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 7 αποχές, το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο μετά τη σχετική έγκριση που είχε δώσει, το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Ρο Μου-χιούν. Ο αριθμός αυτός καθιστά τη Ν. Κορέα, την τρίτη, σε μέγεθος, στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τα νοτιοκορεατικά στρατεύματα αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ στα τέλη Απριλίου και θα αναπτυχθούν πέριξ του Κιρκούκ. Η εξέλιξη αυτή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης της χώρας που εκφράστηκαν με διαδηλώσεις, θεωρούνταν, μάλλον, δεδομένη εξαιτίας της εξάρτησης της νοτιοκορεατικής ηγεσίας από την Ουάσιγκτον.

Τέλος, στη συνοικία Αμπού Γκράιμπ, της Βαγδάτης, τα ξημερώματα, χθες, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατονόμος και τραυματίστηκαν άλλοι 2 σε ενέδρα ενόπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ