Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους

Από την αρχή της βδομάδας χιλιάδες μαθητές των ρωσόφωνων σχολείων της Λετονίας συμμετείχαν σε καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι από την 1/9/2004 όλα τα σχολεία θα πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων τους στα λετονικά. Οι μαθητές με συνθήματα όπως: «Καταπατάτε τα δικαιώματά μας», «Δε θέλουμε να ξεχάσουμε τη μητρική μας γλώσσα», ζητούσαν από τη Βαϊρα-Βίκε Φρέιμπεργκ, Πρόεδρο της Λετονίας να μην υπογράψει το νέο νόμο.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Λετονίας μιλά ρώσικα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνταν καθημερινά στην πρωτεύουσα Ρίγα, συμμετείχαν 8 χιλιάδες μαθητές, ενώ η Επιτροπή υποστήριξης των ρωσόφωνων σχολείων υποστηρίζει πως συμμετείχαν καθημερινά γύρω στους 20 χιλιάδες μαθητές.

Στις 13/2 και παρά τις αντιδράσεις, η Φρέιμπεργκ υπέγραψε τον νέο νόμο, ενώ η Επιτροπή που διοργάνωσε τις κινητοποιήσεις δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του νόμου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στις 12/2 η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3 παιδιών ηλικίας 13 χρονών, τα οποία κατευθύνονταν προς το χώρο της κινητοποίησης κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο ήταν ένας διαγραμμένος χιτλερικός σταυρός. Το πρακτορείο LETA δε διευκρινίζει αν ενόχλησε τους Λετονούς αστυνομικούς η προσπάθεια των μαθητών να τονίσουν ότι δε θα περάσει ο φασιστικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης ή η καθεαυτό διαγραφή του χιτλερικού συμβόλου. Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα, αφού είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη χώρα όσοι εντάχθηκαν στα χιτλερικά Ες-Ες και πολέμησαν το σοβιετικό στρατό θεωρούνται «πατριώτες» από τις σημερινές αρχές και τιμούνται με δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στήνονται και μνημεία για τη μνήμη τους. Οι υποστηρικτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στη Λετονία, όχι μόνο συμβολικά, αλλά κι επί της ουσίας στηρίζουν ρατσιστικές πρακτικές σε βάρος μεγάλης μερίδας κατοίκων, που τους χαρακτηρίζουν «μη-πολίτες» και οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και άλλα στοιχειώδη δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ