ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το οικογενειακό επίδομα περιμένουν πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι, για να μάθουν αν το δικαιούνται. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή του επιδόματος και στους δύο συζύγους, καθώς, σε περίπτωση που υπάρξει ακόμη και αρνητική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, το θέμα θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο. Ηδη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί υπέρ του επιδόματος και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Εκείνο, όμως, που θα βαρύνει την κρίση των δικαστικών λειτουργών είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο, πριν λίγους μήνες καλούσε το ελληνικό δημόσιο να καταργήσει τις διακρίσεις των δύο φύλων που γίνεται κατά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.

Κατά τη συζήτηση χτες στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου η εισηγήτρια Αικ. Συγγούνα ανέγνωσε την παραπεμπτική απόφαση του Στ` Τμήματος του ΣτΕ που απέρριπτε την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να αναιρεθούν αποφάσεις διοικητικών εφετείων που δικαίωναν δικαστικούς υπαλλήλους, έναν εκπαιδευτικό και έναν δικαστικό λειτουργό για το οικογενειακό επίδομα.

Το Στ' Τμήμα (υπό επταμελή σύνθεση) είχε κρίνει ότι το οικογενειακό επίδομα θα δίνεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, θα πρέπει να προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για κάθε εργαζόμενο Ελληνα ή Ελληνίδα, ώστε να τους διευκολύνει τη σύναψη του γάμου και τη δημιουργία της οικογένειας. Δηλαδή, το επίδομα έχει την έννοια της προσαύξησης του μισθού στο ζευγάρι, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για την αρχή της ισότητας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η σχετική διάταξη του νόμου 1505/1984 και συνεπώς είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, επειδή απαγορεύει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δημιουργείται πρόβλημα και με τον περσινό νόμο, που περιέκοψε τα οικογενειακά επιδόματα των εργαζομένων συζύγων.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, διατύπωσε την άποψη ότι το οικογενειακό επίδομα πρέπει να δίδεται μόνο στον ένα σύζυγο και ότι η χορήγησή του και στους δύο συζύγους καθιστά το επίδομα πάγια αμοιβή.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Αποασυλοποίηση και όχι προσωρινές χρήσεις

Το θέμα της μεταφοράς των ψυχασθενών σε ξενοδοχεία του Μεταξουργείου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Την αντίθεσή του στη μεταφορά ασθενών του ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, σε ξενοδοχεία στο Μεταξουργείο, εξέφρασε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Η αντίθεση αυτή δε στηρίζεται σε κάποια δεδομένα που πρότειναν οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του ΨΝΑ αλλά υιοθετεί τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την απομάκρυνση των ασθενών.

Με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων διαφώνησε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καθώς όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της, Λεων. Αυδής, «δεν μπορούμε, σα δημοτικό συμβούλιο, να προτείνουμε ασφαλιστικά μέτρα που έχουν συντάξει ιδιώτες, με βάση τη δική τους άποψη και κριτήρια». Ο ίδιος σημείωσε πως η ουσία του προβλήματος δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε απλό πολεοδομικό ζήτημα. «Δε θα πείσουμε ότι ανησυχούμε για πολεοδομικές παραβάσεις, όταν επί ένα χρόνο ο Κυριακού επεκτείνει ανενόχλητα τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στο Πεδίον του Αρεως. Θα φανεί υποκριτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση είχε κληθεί να συμμετάσχει, μετά από σχετικό αίτημα του Λεων. Αυδή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ψυχίατρος ώστε να δώσει και αυτή τη διάσταση της υπόθεσης μεταφοράς των ασθενών σε ξενοδοχεία του Μεταξουργείου, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανείς στην πρόσκληση. Στάλθηκε απλά ένα έγγραφο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, με το οποίο διευκρινίζεται η διαφωνία της στον τρόπο μεταφοράς ασθενών. Ακόμη, όπως σημειώνει, είχε προτείνει την προσωρινή μεταστέγαση των ασθενών με υποδομές. Ωστόσο, αναφερόμενοι στα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί στα παράθυρα των ξενοδοχείων στο Μεταξουργείο, στην έλλειψη πυρασφάλειας και άλλα, η Επιστημονική Επιτροπή σημειώνει πως «δε θα επιτρέψει τη νοσηλεία ασθενών με αυτούς τους όρους».

«Φειδωλή» σε πληροφορίες χαρακτήρισε την επιστημονική Επιτροπή του Ψυχιατρείου ,ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο Λεων. Αυδής συμπλήρωσε πως το θέμα είναι δυσχερές. Και εξήγησε: «Υπάρχουν δύο ζητήματα. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αποασυλοποίηση και κατά συνέπεια χρησιμοποίησης αυτών των ξενοδοχείων; Γιατί δεν προτιμήθηκε η λύση των λυόμενων οικίσκων σε χώρους του νοσοκομείου; Μήπως γιατί ενδεχόμενα, οι χώροι αυτοί προορίζονται για άλλες χρήσεις;».

Ο ίδιος πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να αντιταχθεί στην αντικατάσταση της αποασυλοποίησης με προσωρινές χρήσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Συμπτώματα αποξένωσης

Η υποβάθμιση του ρόλου και η αποξένωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από τα σοβαρά και πιεστικά προβλήματα των απόδημων, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του νέου προεδρείου, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα 2 χρόνια.

Τα θέματα που παρουσίασαν στη συνέντευξη οι κ. Τομαράς, Βερτζάγιας, Κωνσταντινίδης και Γεωργαντάς, και θα αποτελέσουν τα αντικείμενα δράσης του ΣΑΕ για τα επόμενα 2 χρόνια, μεταξύ άλλων είναι: Προβολή των «εθνικών θεμάτων» με αναβάθμιση της λειτουργίας κυβερνητικών προγραμμάτων, αξιοποίηση των δικτύων Επιχειρηματιών - Ανθρώπων - Πολιτισμού - Επιστημόνων και Γυναικών, ίδρυση Ληξιαρχείου του Απόδημου Ελληνισμού, λειτουργία των μόνιμων γραφείων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, συμβολή στην επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων, η αναμόρφωση της ψηφιακής τηλεόρασης, για να προσφέρονται καλύτερα προγράμματα στις χώρες του εξωτερικού και τέλος η ίδρυση Εθνικού Ταμείου του ΣΑΕ, με πρώτο στόχο την ίδρυση πιστωτικής κάρτας και κάρτας εκπτώσεων στις ΗΠΑ, που τα έσοδά τους θα καταθέτονται στο Εθνικό Ταμείο.

Η απαρίθμηση και μόνο των προτεραιοτήτων στις δραστηριότητες του ΣΑΕ για τα επόμενα 2 χρόνια εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο που επιχειρεί να παίξει αυτός ο οργανισμός. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα του προγράμματος αυτού αποτελούν δικαιοδοσίες κρατικών ή άλλων υπηρεσιών και απαιτούν ελάχιστη δραστηριότητα από μέρους του ΣΑΕ. Ενώ από την άλλη μένουν στην άκρη προβλήματα που έχουν σχέση με την εκμάθηση της ελληνικής στις νέες γενιές, τη διατήρηση της ταυτότητας και οντότητας των απόδημων, την καλλιέργεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέματα συνταξιοδότησης, θέματα επαναπατρισμού, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες διαβίωσης των απόδημων.

Διαμαρτυρία των νεφροπαθών την Τρίτη

Την ερχόμενη Τρίτη 14 Δεκέμβρη ξεκινούν την αποχή από την αιμοκάθαρση και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση. Την απόφαση αυτή πήρε χτες το ΔΣ του Συνδέσμου. Στις 11 π.μ. την Τρίτη οι νεφροπαθείς θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας. Στη συνέχεια θα μοιραστούν στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας, όπου, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, θα μείνουν επί μερόνυχτα με δίλημμα αξιοπρέπειας: «`H δικαίωση ή θάνατος».

Οι νεφροπαθείς διαμαρτύρονται με τον επικίνδυνο, για την ίδια τους τη ζωή, αυτόν τρόπο, εξαιτίας του εμπαιγμού που έχουν υποστεί σε πλήθος θεμάτων όπως η χορήγηση προνοιακού επιδόματος, η λύση του συνταξιοδοτικού, η στελέχωση των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού με εξειδικευμένο προσωπικό, η παραμονή του καθηγητή Αλ. Κωστάκη στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου κλπ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο στόχαστρο το οικόπεδο της Υπεραγοράς

Το οικόπεδο της Υπεραγοράς στον Πειραιά έχει βάλει στο στόχαστρο της τσιμεντοποίησης ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης. Τα σχέδιά του κατήγγειλε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζατζάνης.

Ο Κ. Τζατζάνης υπογράμμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή, βαδίζοντας στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών του Πειραιά, που δεν έχουν αφήσει κανένα ελεύθερο χώρο χωρίς να τον τσιμεντοποιήσουν, επιχειρεί να μετατρέψει τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στην είσοδο της πόλης από την οδό 34ου Συντάγματος σε γκαράζ.

Πρόκειται για το οικόπεδο της Υπεραγοράς, που ενώ έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου γίνεται προσπάθεια να γίνει χώρος πάρκινγκ και θα είχε ήδη γίνει εάν οι περίοικοι δεν είχαν προβάλει σθεναρή αντίσταση. Ο Κ. Τζατζάνης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Πειραιά, τόνισε: «Οι κάτοικοι σάς λένε: Αν τολμάτε ελάτε να πάρετε το οικόπεδο».

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα περιαστικά δάση

Στην πολιτική επιλογή του υπουργείου Γεωργίας να εκχωρηθεί η διαχείριση των περιαστικών δασών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής. Ο ίδιος πρότεινε και έγινε δεκτό, στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί το θέμα της προστασίας των περιαστικών δασών, λόγω της εξέχουσας σημασίας του.

Δίνοντας μια εικόνα της εξαιρετικής σημασίας της απόφασης του υπουργείου Γεωργίας, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε: «Το υπουργείο προτίθεται να εκχωρήσει με προγραμματικές συμβάσεις τη διαχείριση, μελέτη και κατασκευή δασοτεχνικών έργων στους όμορους με τα δασικά συστήματα δήμους... Τα δάση ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος, την ευθύνη για την προστασία και διαχείριση των δασών την έχει η Δασική Υπηρεσία και όχι ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας που δρα προς ίδιο όφελος». Ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε πως «ακόμα και στα ιδιωτικά δάση, τον έλεγχο διαχείρισης και την ευθύνη της προστασίας τους την έχει η Δασική Υπηρεσία».

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 δεκέμβρη το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος) στις 6 μ.μ.

Θέμα της συνέλευσης θα είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν σταδιακά στην απελευθέρωση των ναρκωτικών. Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων ως προς το πρόβλημα και τις δυνατότητες και τους τρόπους αντιμετώπισής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ