Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το οικογενειακό επίδομα περιμένουν πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι, για να μάθουν αν το δικαιούνται. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή του επιδόματος και στους δύο συζύγους, καθώς, σε περίπτωση που υπάρξει ακόμη και αρνητική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, το θέμα θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο. Ηδη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί υπέρ του επιδόματος και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Εκείνο, όμως, που θα βαρύνει την κρίση των δικαστικών λειτουργών είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο, πριν λίγους μήνες καλούσε το ελληνικό δημόσιο να καταργήσει τις διακρίσεις των δύο φύλων που γίνεται κατά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.

Κατά τη συζήτηση χτες στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου η εισηγήτρια Αικ. Συγγούνα ανέγνωσε την παραπεμπτική απόφαση του Στ` Τμήματος του ΣτΕ που απέρριπτε την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να αναιρεθούν αποφάσεις διοικητικών εφετείων που δικαίωναν δικαστικούς υπαλλήλους, έναν εκπαιδευτικό και έναν δικαστικό λειτουργό για το οικογενειακό επίδομα.

Το Στ' Τμήμα (υπό επταμελή σύνθεση) είχε κρίνει ότι το οικογενειακό επίδομα θα δίνεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, θα πρέπει να προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για κάθε εργαζόμενο Ελληνα ή Ελληνίδα, ώστε να τους διευκολύνει τη σύναψη του γάμου και τη δημιουργία της οικογένειας. Δηλαδή, το επίδομα έχει την έννοια της προσαύξησης του μισθού στο ζευγάρι, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για την αρχή της ισότητας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η σχετική διάταξη του νόμου 1505/1984 και συνεπώς είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, επειδή απαγορεύει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δημιουργείται πρόβλημα και με τον περσινό νόμο, που περιέκοψε τα οικογενειακά επιδόματα των εργαζομένων συζύγων.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, διατύπωσε την άποψη ότι το οικογενειακό επίδομα πρέπει να δίδεται μόνο στον ένα σύζυγο και ότι η χορήγησή του και στους δύο συζύγους καθιστά το επίδομα πάγια αμοιβή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ