Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ειδικοί διώκτες των εμπρηστών

Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος για τη συνεργασία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην υπό ίδρυση νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η νέα Διεύθυνση θα έχει σαν αποστολή τη διατήρηση και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Και για την επίτευξη της αποστολής αυτής θα συνεργάζεται με αστυνομικούς που υπηρετούν και στις υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Αντικείμενο της υπηρεσίας αυτής θα είναι η εξιχνίαση των σοβαρών υποθέσεων εμπρησμών σε αστικές και δασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που «προκαλούν το κοινό αίσθημα ή έχουν πολιτικό στόχο ή αποσκοπούν στη διατάραξη της δημόσιας τάξης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταβίβασης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές έρευνες για τους εμπρησμούς που προκαλούνται με γκαζάκια ή άλλους αυτοσχέδιους μηχανισμούς. Αυτό, όμως, αποκλείστηκε χτες το βράδυ από πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που υποστήριξε ότι στόχος της νέας υπηρεσίας είναι κυρίως η αντιμετώπιση των εμπρηστών των δασών και η θεμελίωση των αδικημάτων που διαπράττονται, ώστε να είναι εφικτή η αποζημίωση των ιδιωτών ή του δημοσίου, όταν πλήττεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η νέα υπηρεσία καλείται να συλλέγει πληροφορίες και να κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για την πρόληψη και την καταστολή των εμπρησμών από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται. Εδρα της υπηρεσίας θα είναι η Αθήνα, όπου αναμένεται να είναι στενότερη η συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στις περιφερειακές διοικήσεις, θα ιδρυθούν μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και πυροσβεστών, που θα εκπαιδεύονται στις αστυνομικές σχολές ή σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Πυροσβεστών της Αττικής, Ι. Λεόντειος, μας είπε ότι είναι θετική μεν η αναβάθμιση του ρόλου της υπηρεσίας που ασχολείται με το αντικείμενο της προανάκρισης, όμως η εμπλοκή της αστυνομίας, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες να προσδώσουν κατασταλτικό χαρακτήρα στο Πυροσβεστικό Σώμα, γεννά εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες. Ο Ι. Λεόντειος αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη σύνδεση του ρόλου των συνεργείων διάσωσης (ΕΜΑΚ) με την Ειδική κατασταλτική Μονάδα της αστυνομίας, που κλήθηκαν ήδη σε κοινή εκπαίδευση, αλλά και στις πρόσφατες παράνομες εντολές του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Α. Γκέκα, σχετικά με την ανάμειξη των πυροσβεστών στο σπάσιμο των μαθητικών καταλήψεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-04 00:00:00.0)
Αναδιοργάνωση - ενίσχυση της καταστολής (2004-11-17 00:00:00.0)
«Επιθετικά» προσανατολίζεται η αστυνομία (2000-06-13 00:00:00.0)
«Είμαστε σε ετοιμότητα»... (2000-05-20 00:00:00.0)
Αυξάνουν και πληθαίνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (2000-02-20 00:00:00.0)
Απαραίτητος ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας (1999-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ