Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Φιλί ζωής» για το δάσος του Σέιχ Σου

«Φιλί ζωής» για το δάσος του Σέιχ Σου της θεσσαλονίκης αποτελεί μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που... μεγαλώνει το δάσος κατά 15.000 περίπου στρέμματα, ενώ βάζει φραγμό σ' αυτούς που ήθελαν να οικοπεδοποιήσουν τη δασική έκταση, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 6ης Ιούλη 1997.

Το Ε` Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 3643/1999 απόφασή του έκρινε παράνομες τις αποφάσεις της Διοίκησης, γιατί μετά την πυρκαγιά του 1997 κήρυξε αναδασωτέα μόνο τα 14.869 στρέμματα, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις εξαιρέθηκαν σιωπηρά από την αναδάσωση.

Το δικαστήριο με μια πολύ σημαντική απόφασή του έκρινε ότι θα πρέπει να αναδασωθούν 29.760 στρέμματα στο Σέιχ Σου, όπως είχαν καθοριστεί με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 1973 και όχι μόνο 14.869 στρέμματα, όπως έκρινε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι θα πρέπει να αναδασωθούν άλλα 14.921 στρέμματα στο δάσος του Σέιχ Σου και αυτό ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της γεωργοδενδροκομικής καλλιέργειας και της επαγγελματικής χρήσης ορισμένων τμημάτων του.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η «Αστική Εταιρία - Νομικοί Περιβάλλοντος» και η «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης», ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης, που κήρυξε εν μέρει αναδασωτέα τη δασική έκταση του Σέιχ Σου, η οποία αποτεφρώθηκε από την πυρκαγιά του 1997.

Στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται:

  • Το 1935 από τον τότε γενικό διοικητή Μακεδονίας κηρύχτηκε δασική έκταση γύρω από τη θεσσαλονίκη συνολικού εμβαδού 14.500 στρεμμάτων, ενώ το 1973 τροποποιήθηκε η παραπάνω απόφαση και η συνολική αναδασωτέα έκταση προσδιορίστηκε στα 29.760 στρέμματα και προσδιορίστηκαν σαφώς τα όριά της. Από την αναδάσωση εξαιρέθηκαν μόνο 14 χώροι, οι οποίοι κατονομάστηκαν (δεξαμενές, νεκροταφεία, Ιερά Μονή κλπ.).
  • Το 1993 ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τροποποίησε την απόφαση του 1973 και από την αναδάσωση εξαιρέθηκαν εκτάσεις στις οποίες είχαν κτιστεί κτιριακές επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ομως, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε αργότερα «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», καθώς διαπιστώθηκε ότι ανεπίτρεπτα είχε αρθεί εν μέρει η αναδάσωση που κηρύχτηκε το 1973.
  • Συνεπώς, μετά την αναβίωση της απόφασης του 1973, θα πρέπει να αναδασωθεί ολόκληρη η έκταση των 29.760 στρεμμάτων, εκτός από τους 14 συγκεκριμένους χώρους. Η αναδάσωση θα πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της γεωργοδενδροκομικής καλλιέργειας και της επαγγελματικής χρήσης ορισμένων τμημάτων της.
  • Η πυρκαγιά του 1997 αποτέφρωσε 16.640 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή του Σέιχ Σου. Μετά την πυρκαγιά εκδόθηκαν αποφάσεις από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για αναδάσωση 14.869 στρεμμάτων, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις εξαιρέθηκαν σιωπηρά από την αναδάσωση.

Το δικαστήριο στην απόφασή του τονίζει ότι οι πράξεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας θεσσαλονίκης είναι παράνομες, γιατί η Διοίκηση προέβη σε διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό απ' αυτόν που ίσχυε το 1973 και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα για το δάσος του Σέιχ Σου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ