ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μπλόκα, πορείες, καταλήψεις παντού!

Avaton

Με μπλόκα, πορείες, καταλήψεις και αποχές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ ήδη έχουν ορίσει επόμενο κορυφαίο σταθμό της δράσης τους τα παμμαθητικά συλλαλητήρια που οργανώνονται σε όλες τις πόλεις της περιοχής, στις 16 Δεκέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές έχουν ήδη ορίσει το αγωνιστικό τους ραντεβού με τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την επόμενη Πέμπτη στις 16 του μήνα, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης από τους μηχανισμούς καταστολής. Ετσι στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος του Ευκλείδη συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς, προχωρώντας σε καταλήψεις, αποχές και αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς της οδού Παπαναστασίου. Χτες οι μαθητές των 7 σχολείων του σχολικού συγκροτήματος που μετείχαν στην κατάληψη βρέθηκαν υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών, που από το πρωί είχαν περικυκλώσει τον Ευκλείδη, επιδιώκοντας να εισβάλουν στο κτίριο και να σπάσουν την κατάληψη. Οι μαθητές μετά από κοινή Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να μην τους ανοίξουν την είσοδο παρά τις απειλές της Αστυνομίας πως θα τους φέρουν τον εισαγγελέα. Σε κατάληψη και αποχές από τα μαθήματά τους προχώρησαν επίσης οι μαθητές του 8ου, 9ου, 5ου και 1ου Ενιαίου Λυκείου.

Στο μεταξύ με μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, χθες, απάντησαν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης οι μαθητές της Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα του 1ου Ενιαίου Λυκείου, του 1ου και του 3ου ΤΕΕ. Στο μεταξύ ο διευθυντής του 2ου ΕΛ κ.Φυλαχτός απείλησε με αποβολές τους μαθητές, που προχώρησαν χτες σε ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους, ενώ δεν παρέλειψε να τους «ενημερώσει» πως θα τους φέρει και τον εισαγγελέα. Σε κατάληψη και αποχή από τα μαθήματά τους συνεχίζουν να βρίσκονται οι μαθητές των 5 Λυκείων της Πτολεμαΐδας.

Για τρίτη συνεχή μέρα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν και οι μαθητές των τριών ΤΕΕ των Γιαννιτσών, που απέχουν από τα μαθήματά τους. Σε κατάληψη αποφάσισαν να προχωρήσουν οι μαθητές του 1ου ΕΛ της πόλης.

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους οι μαθητές της Μακεδονίας προχωρούν καθημερινά σε καταλήψεις των σχολικών κτιρίων και μαζικές αποχές από τα μαθήματά τους. Ετσι κλειστά παρέμειναν και χτες τα πέντε Λύκεια και το 3ο Γυμνάσιο της Φλώρινας, τα δύο Λύκεια του Αμύνταιου και το Γυμνάσιο της Μελίτης, δύο Λύκεια των Γρεβενών, πέντε Λύκεια της Βέροιας, δύο της Αλεξάνδρειας και δύο της Νάουσας. Επίσης το 1ο ΤΕΕ της Κατερίνης και το ΕΛ Αιγινίου, το 1ο ΤΕΕ Σερρών και τα Λύκεια των Νέων Μουδανιών, της Αρναίας και του Πολυγύρου.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ασφαλίτες βιαιοπραγούν κατά μαθητών ... παρουσία εισαγγελέα

Εισβολή Αστυνομίας στο 1ο ΤΕΕ Καλαμάτας. Οι μαθητές απαντούν ενωμένοι με νέες μαζικές  κινητοποιήσεις

Αστυνομικές δυνάμεις με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν χτες το πρωί, στο προαύλιο του 1ου και 2ου ΤΕΕ Καλαμάτας, τα οποία συστεγάζονται. Πήδηξαν από τις μάντρες, έκοψαν τις αλυσίδες, αλλά δε σταμάτησαν εκεί. Στη συνέχεια, προχώρησαν και σε βιαιοπραγίες, πάντα υπό την παρουσία του εισαγγελέα, ενάντια σε μαθητές, οι οποίοι είναι και μέλη του 15μελούς. Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός διοικητής Ασφάλειας, εδώ και μέρες, υποδείκνυε στους αστυνομικούς, εκείνους τους μαθητές που πρωτοστατούσαν στις καταλήψεις.

Οι μαθητές των δύο ΤΕΕ, σύσσωμοι, βλέποντας τους συμμαθητές τους να ξυλοκοπούνται άγρια, έπεσαν επάνω στους αστυνομικούς και τελικά απέτρεψαν συλλήψεις και ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το χθεσινό κρούσμα τρομοκρατίας δεν είναι το πρώτο που γίνεται στην Καλαμάτα. Την περασμένη Τετάρτη, η Αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας, ανάμεσά τους κι έναν καθηγητή του 3ου ΤΕΕ.

Σοβαρότατες ευθύνες για τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Καλαμάτα, φέρνουν, όπως καταγγέλλει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, ο νομάρχης Μεσσηνίας και ο δήμαρχος Καλαμάτας, «οι οποίοι παρότι προειδοποιήθηκαν εγκαίρως δεν παρενέβησαν, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στην εκτροπή». Επίσης η ΝΕ Μεσσηνίας καταγγέλλει και άλλους φορείς, όπως τις οργανώσεις των κομμάτων ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ, αλλά και τις διοικήσεις της Ενωσης Γονέων και της Α` ΕΛΜΕ, «που σιωπούν και αδρανούν, δίνοντας πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση». Τέλος, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Καλαμάτας να υψώσει ασπίδα πάνω από τους αγωνιζόμενους μαθητές και να εμποδίσει το τρομοκρατικό όργιο.

Παρά τις μεθοδευμένες τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης, οι μαθητές αποδεικνύουν ότι «η τρομοκρατία δεν περνάει». Το 1ο και 2ο ΤΕΕ τελεί υπό κατάληψη, ενώ από τη Δευτέρα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Στη Μεσσηνία, υπό κατάληψη τελούν το Λύκειο και το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και μαζί με τα υπόλοιπα Λύκεια της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα, Γενικές Συνελεύσεις, όπου θα προγραμματιστούν οι νέες, μαζικές κινητοποιήσεις. Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται και από τα σχολεία της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Αργολίδας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θλιβερή κατάντια

Ο Στ. Λογοθέτης ζήτησε καταδίκη των  μαθητών από το Δημοτικό Συμβούλιο

Για μια ακόμα φορά έγινε το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης. Εχοντας πια πάρει οριστικό διαζύγιο με το παρελθόν του, ο άλλοτε καταληψίας του Πολυτεχνείου, καταδίκασε τις καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές, προτείνοντας μάλιστα στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει στην ουσία τους μαθητές που αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τα παιδιά των εργαζομένων και όχι μόνο οι κατέχοντες.

Ταυτόχρονα, γλιστρώντας όλο και περισσότερο στον αντικομμουνιστικό του κατήφορο, ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα που στηρίζουν τις καταλήψεις παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης! Για να θολώσει τα νερά και να κρατήσει για τα μάτια του κόσμου κάποιες υποτίθεται «ισορροπίες», είπε στο τέλος ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Παιδεία. Ακόμα και τότε όμως απέφυγε να πει ότι η μοναδική λύση που μπορεί να δοθεί είναι η κυβέρνηση να υιοθετήσει τα αιτήματα των αγωνιζόμενων μαθητών και αυτών που τους συμπαρίστανται.

Απάντηση στον Στέλιο Λογοθέτη, έδωσαν ο επικεφαλής της κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», Παναγιώτης Σαλπέας και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζατζάνης. Ο πρώτος τόνισε ότι όπως ήταν ταξική επιλογή να τοποθετηθούν στον Πειραιά όλες οι ρυπογόνες εστίες όπως η χαβούζα, η χωματερή κλπ., έτσι είναι ταξική επιλογή να μη μορφωθούν τα παιδιά των χαμηλών εισοδημάτων. Ο Κώστας Τζατζάνης επισήμανε ότι ο Στέλιος Λογοθέτης δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες, προσθέτοντας ότι οι μαθητές είναι αυτοί που διαλέγουν τις μορφές που θα πάρει ο αγώνας τους. Τέλος, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει με ψήφισμά του, τους τραμπουκισμούς σε βάρος μαθητών που ήθελαν να κάνουν Γενική Συνέλευση από κάποιους καθηγητές και γονείς στην Ιωνίδειο. Πρόταση που δεν μπήκε καν σε συζήτηση από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμίδη, γνωστό στέλεχος των εκσυγχρονιστών.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Μαχητική συνέχεια

Με αποφασιστικότητα και μαχητικά συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις οι μαθητές στη Στερεά - Εύβοια, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων τους και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Κόντρα στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, τις παρεμβάσεις εισαγγελέων και τις αστυνομικές απειλές, οι μαθητές δίνουν αγώνα αξιοπρέπειας και περιφρούρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σε Χαλκίδα, Λαμία και άλλες πόλεις από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανέβει το «θερμόμετρο» των αγώνων με κορυφαίο γεγονός το παμμαθητικό συλλαλητήριο στις 14 του Νοέμβρη.

Στα πλαίσια αυτά, χτες, πραγματοποιήθηκε αποχή και μεγάλο και δυναμικό συλλαλητήριο μαθητών από τα 1ο, 3ο και 4ο Λύκεια και 1ο ΤΕΕ Λαμίας, ενώ στις 10 το βράδυ συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Στη Χαλκίδα οι μαθητές ετοιμάζονται για κλιμάκωση του αγώνα τους από τη Δευτέρα, με καταλήψεις, αποχές, συλλαλητήρια και μπαλόνια, απαντώντας στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη χρησιμοποίηση βίας. Χτες το βράδυ συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα, αντιπροσωπεία του οποίου θα συμμετέχει την Κυριακή στην πανελλαδική συνάντηση της Αθήνας. Και στην επαρχία, όμως, οι μαθητές μέσα από Γενικές Συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις αγώνα.

Στην Κύμη, οι μαθητές του Λυκείου με αποχή και κατάληψη όλη τη βδομάδα «σπάσανε» τον «τσαμπουκά» της κυβέρνησης, αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Το ίδιο έγινε και στο Αλιβέρι, στην Κάρυστο και το Μαντούδι. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ χαιρετίζει τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των μαθητών «που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δε φοβούνται τη χούντα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία θέλει να βάλει στο γύψο την παιδεία και να κλείσει το στόμα των νέων ανθρώπων».

Ψήφισμα συμπαράστασης - έκκλησης εξέδωσε η «Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εύβοιας», με το οποίο καταδικάζεται «με οργή και αγανάκτηση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που ξεπερνάει κάθε όριο και θυμίζει τις πιο μαύρες εποχές...». Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί όλους τους φορείς των εργαζομένων να αντιδράσουν τώρα, που κρίνεται το μέλλον της νεολαίας μας».

Με την ίδια ένταση, συντονίζοντας την πάλη τους, με τους μαθητές, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λαμίας (Παράρτημα Αμφισσας) του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνεχίζουν την κατάληψη, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιούν νέα Γενική Συνέλευση. Αιτήματά τους είναι η κατασκευή κτιρίου ΤΕΙ, σίτιση και στέγαση για όλους, μόνιμους καθηγητές, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Με ομόφωνη απόφασή της η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Αμφισσας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και θεωρεί ότι τα αιτήματα των σπουδαστών είναι στο σύνολό τους υπάρχοντα και δίκαια και καλεί τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους.

ΡΟΔΟΣ
Μπήκαν χαράματα στα σχολεία

Συλλήψεις μαθητών στο σωρό. Παρά  το πογκρόμ τρομοκρατίας, οι μαθητές των σχολείων του νησιού δίνουν μαθήματα ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα

Νέα προγκρόμ συλλήψεων και τρομοκρατίας πραγματοποίησε χτες το πρωί η Αστυνομία, αυτή τη φορά στη Ρόδο, «βγαίνοντας παγανιά» από τις 6.00 το πρωί! Συγκεκριμένα, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στα 1ο, 2ο και 3ο Λύκεια της Ρόδου, χτες στις 6 το πρωί, όπου συνέλαβαν και έκαναν προσαγωγές 20 μαθητών, με την κωμική δικαιολογία ότι η προσαγωγή τους έγινε για αναγνώριση στοιχείων... Οι μαθητές κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου μέχρι τις 8.30 το πρωί, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον τους. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές των σχολείων της Ρόδου πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, στα Δικαστήρια και, τέλος, στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Παράλληλα, το ΔΣ της Α` ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τρομοκρατικές επεμβάσεις, την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας σε όλα τα σχολεία των Δωδεκάνησων. Ταυτόχρονα, έχει προκηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε περίπτωση παρέμβασης στο χώρο των σχολείων, από αστυνομικές ή δικαστικές αρχές, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων και σε κάθε περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται συνθήκες ομαλότητας στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι τα τρία σχολεία στα οποία επιτέθηκε χτες το πρωί η αστυνομία, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία της Ρόδου, αναμένεται να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο οι κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, είναι και οι καθηγητές, οι οποίοι, με ανακοίνωση της Α` ΕΛΜΕ, σημειώνουν πως θεωρούν «αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο χώρο της παιδείας». Επίσης, καλούν όλη τη Δωδεκανησιακή κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στους μαθητές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιστρατεύονται δήμαρχος και νομάρχης

Απόπειρα να στηθεί ανάμεσα στους μαθητές μηχανισμός υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής

Το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των μαθητών, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν ο δήμαρχος και ο νομάρχης της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών στο νομό.

Από κοινού, οι δύο αιρετοί διοργάνωσαν «συνελεύσεις», στις οποίες κλήθηκαν να συμμετέχουν μαθητές - μέλη των 5μελών και των 15μελών των Λυκείων της Αλεξανδρούπολης και διευθυντές σχολείων. Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν καλέστηκαν οι εκπρόσωποι των μαθητών από όλα τα Λύκεια της πόλης και ποιοι, τελικά, συμμετείχαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς από τους συνδαιτυμόνες δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση από τη μαθητική κοινότητα και αυτό αρκεί, για να αντιληφθεί ο καθένας πώς τελικά εννοούν το διάλογο και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί της κυβερνητικής πολιτικής.

Πάντως, στη «συνέλευση» κανείς δεν ασχολήθηκε με την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μετά την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης». Αυτό που τους ένοιαζε ήταν να φανεί προς την τοπική κοινωνία πως οι μαθητές υιοθετούν την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» και όσοι αντιδρούν, εκ του πονηρού κινούνται. Πώς, αλλιώς, να εκληφθεί το κείμενο που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Γ. Ντόλιου και «εκπροσώπων» των μαθητών και στο οποίο αναφέρεται πως «υπάρχει μια λογική προσέγγιση από τους μαθητές στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θεωρούν δεδομένη την αντικειμενικότητα του συστήματος και ζητούν εκλογίκευση του συστήματος με μείωση των μαθημάτων και της ύλης, χωρίς όμως να τραυματιστεί το επίπεδο της μόρφωσης που παρέχει σήμερα η μέση εκπαίδευση».

«Τρόμος. Αυτή είναι η λέξη, που από μόνη της μπορεί να περιγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση», σημειώνει, σε ανακοίνωση - καταγγελία της, η Οργάνωση Μαθητών Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ και προειδοποιεί πως θα πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια διάσπασης της ενότητας των μαθητών.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο τρόμος τους είναι τόσο μεγάλος που δεν αρκούνται στις γενικές απειλές, στους αγανακτισμένους γονείς και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Προχωρούν ακόμα παραπάνω και, μετά τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς, επιστρατεύουν και την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι καθαρό, γιατί τώρα, μια μόλις μέρα μετά το πετυχημένο συλλαλητήριο και στην πόλη μας, ο δήμαρχος και ο νομάρχης βρήκαν επιτέλους χρόνο να δεχτούν και να συνομιλήσουν με τους μαθητές. Ο στόχος του δημάρχου ήταν οι δημόσιες σχέσεις με τους μαθητές και η πολιτική εκμετάλλευση». Ειδικότερα για το νομάρχη, οι μαθητές αναφέρουν πως «και πέρσι επιχείρησε χωρίς επιτυχία να υπονομεύσει τους αγώνες και να αλλοιώσει τα αιτήματα των μαθητών. Το ίδιο επιδίωξε και φέτος, με τη στημένη σύσκεψη εκπροσώπων δεκαπενταμελών συμβουλίων και διευθυντών σχολείων».

Τέλος, οι μαθητές της ΚΝΕ υπογραμμίζουν πως θα συνεχίσουν, μαζί με τους συμμαθητές τους, όλοι μαζί ενωμένοι, τη δράση τους με κάθε μορφή που θα επιλέξουν οι ίδιοι και δηλώνουν: «Ορισμένοι συμμαθητές μας, που είναι και στα 15μελή, κάνουν μεγάλο λάθος, να γίνονται υποστηρικτές των σχεδίων της κυβέρνησης και του νομάρχη, που θέλουν να μας ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους μαθητές που αγωνίζονται σ' όλη την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ