Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιστρατεύονται δήμαρχος και νομάρχης

Απόπειρα να στηθεί ανάμεσα στους μαθητές μηχανισμός υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής

Το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των μαθητών, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν ο δήμαρχος και ο νομάρχης της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών στο νομό.

Από κοινού, οι δύο αιρετοί διοργάνωσαν «συνελεύσεις», στις οποίες κλήθηκαν να συμμετέχουν μαθητές - μέλη των 5μελών και των 15μελών των Λυκείων της Αλεξανδρούπολης και διευθυντές σχολείων. Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν καλέστηκαν οι εκπρόσωποι των μαθητών από όλα τα Λύκεια της πόλης και ποιοι, τελικά, συμμετείχαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς από τους συνδαιτυμόνες δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση από τη μαθητική κοινότητα και αυτό αρκεί, για να αντιληφθεί ο καθένας πώς τελικά εννοούν το διάλογο και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί της κυβερνητικής πολιτικής.

Πάντως, στη «συνέλευση» κανείς δεν ασχολήθηκε με την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μετά την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης». Αυτό που τους ένοιαζε ήταν να φανεί προς την τοπική κοινωνία πως οι μαθητές υιοθετούν την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» και όσοι αντιδρούν, εκ του πονηρού κινούνται. Πώς, αλλιώς, να εκληφθεί το κείμενο που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Γ. Ντόλιου και «εκπροσώπων» των μαθητών και στο οποίο αναφέρεται πως «υπάρχει μια λογική προσέγγιση από τους μαθητές στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θεωρούν δεδομένη την αντικειμενικότητα του συστήματος και ζητούν εκλογίκευση του συστήματος με μείωση των μαθημάτων και της ύλης, χωρίς όμως να τραυματιστεί το επίπεδο της μόρφωσης που παρέχει σήμερα η μέση εκπαίδευση».

«Τρόμος. Αυτή είναι η λέξη, που από μόνη της μπορεί να περιγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση», σημειώνει, σε ανακοίνωση - καταγγελία της, η Οργάνωση Μαθητών Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ και προειδοποιεί πως θα πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια διάσπασης της ενότητας των μαθητών.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο τρόμος τους είναι τόσο μεγάλος που δεν αρκούνται στις γενικές απειλές, στους αγανακτισμένους γονείς και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Προχωρούν ακόμα παραπάνω και, μετά τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς, επιστρατεύουν και την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι καθαρό, γιατί τώρα, μια μόλις μέρα μετά το πετυχημένο συλλαλητήριο και στην πόλη μας, ο δήμαρχος και ο νομάρχης βρήκαν επιτέλους χρόνο να δεχτούν και να συνομιλήσουν με τους μαθητές. Ο στόχος του δημάρχου ήταν οι δημόσιες σχέσεις με τους μαθητές και η πολιτική εκμετάλλευση». Ειδικότερα για το νομάρχη, οι μαθητές αναφέρουν πως «και πέρσι επιχείρησε χωρίς επιτυχία να υπονομεύσει τους αγώνες και να αλλοιώσει τα αιτήματα των μαθητών. Το ίδιο επιδίωξε και φέτος, με τη στημένη σύσκεψη εκπροσώπων δεκαπενταμελών συμβουλίων και διευθυντών σχολείων».

Τέλος, οι μαθητές της ΚΝΕ υπογραμμίζουν πως θα συνεχίσουν, μαζί με τους συμμαθητές τους, όλοι μαζί ενωμένοι, τη δράση τους με κάθε μορφή που θα επιλέξουν οι ίδιοι και δηλώνουν: «Ορισμένοι συμμαθητές μας, που είναι και στα 15μελή, κάνουν μεγάλο λάθος, να γίνονται υποστηρικτές των σχεδίων της κυβέρνησης και του νομάρχη, που θέλουν να μας ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους μαθητές που αγωνίζονται σ' όλη την Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθωώθηκαν μαθητές (2003-02-21 00:00:00.0)
«Απολογήθηκαν» με κινητοποίηση (2000-11-10 00:00:00.0)
Βγήκαν όλοι στο δρόμο (1999-12-09 00:00:00.0)
Δεν το βάζουν κάτω (1999-12-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα καθηγητές - μαθητές (1998-11-04 00:00:00.0)
Μαχητικό "παρών" από μαθητές και φοιτητές (1997-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ