Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Βγήκαν όλοι στο δρόμο

Χιλιάδες μαθητές σε Μακεδονία και Θράκη με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες χθες, απάντησαν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τους τραμπουκισμούς των εντεταλμένων της. Δεκάδες σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ σε ακόμη περισσότερα, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στην ουσιαστική μόρφωση. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στις μεγάλες κωμοπόλεις.

Στην Κομοτηνή, όπου τα κρούσματα αυταρχισμού εκ μέρους της τοπικής εισαγγελίας δεν είχαν προηγούμενο, αφού διά στόματος εισαγγελέα κ.Ιωαννίδη είχαν απαγορευτεί και οι διαδηλώσεις, χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους της πόλης και έδωσαν αποστομωτική απάντηση. Στην Κομοτηνή από τα μαθήματά τους απέχουν σύσσωμοι οι μαθητές του 1ου, 2ου, 3ου Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ και του ΟΑΕΔ.

Αποφασιστική και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση και των μαθητών της Αλεξανδρούπολης όπου βροντοφώναξαν «Τρέξτε φέρτε τον εισαγγελέα το στόμα δεν το κλείνετε σ' αυτήν τη νεολαία». Στο μεταξύ επιφυλακτική στάση κρατά το Συντονιστικό Αγώνα απέναντι στην πρόσκληση του Δημάρχου προς τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια της πόλης να πραγματοποιήσουν σήμερα κοινή σύσκεψη.

Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν και οι μαθητές της Ορεστιάδας, όπου κατά εκατοντάδες βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους, καταγγέλλοντας τους δύο αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και την επιχείρηση τρομοκράτησης της μαθητικής κοινότητας.

Στην πόλη της Καβάλας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τοπικού Συντονιστικού, παίρνοντας ενεργά μέρος στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη και επί ώρες διαδήλωναν στους κεντρικούς δρόμους την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στην Ξάνθη κατάληψη και αποχές πραγματοποιούν σχεδόν όλα τα Λύκεια της πόλης, ενώ στη μία και μοναδική προσπάθεια της τοπικής εισαγγελίας να θέσει τέρμα στους αγώνες αντιπαρατάχτηκαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζητώντας να αποχωρήσει από το σχολείο τόσο ο ίδιος όσο και αστυνομικές δυνάμεις που τον συνόδευαν. Δυναμική ήταν και η απάντηση των ίδιων των μαθητών που διαδήλωσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους.

Μαχητική ήταν η πορεία και των εκατοντάδων μαθητών της Δράμας που απαίτησαν την κατάργηση των δύο νόμων και κατήγγειλαν την κυβερνητική τρομοκρατία που επιχειρείται να επιβληθεί στα σχολεία.

Στην Κατερίνη εκατοντάδες μαθητές ξεκίνησαν με πορεία από τα ΤΕΕ της πόλης και κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, αφού προηγουμένως πέρασαν έξω από το 1ο, 4ο, Ενιαίο και το παλιό ΕΠΛ, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Στο μεταξύ ο διευθυντής του 4ου Ενιαίου απέβαλε δύο μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, προκειμένου να ανακόψει την αναμενόμενη κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Βέροια χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης διαδήλωσαν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ενώ ήδη φαίνεται πως η εισαγγελία λαμβάνει τα μηνύματα πολύμορφα. Ετσι οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου που καθημερινά επιχειρούν να μπουν σε κατάληψη, όταν εμφανίζεται ο εισαγγελέας, προχωρούν σε αποχή. Αντίστοιχα μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξάνδρεια, στην Εδεσσα και τα Γιαννιτσά, στις Σέρρες και τη Χαλκιδική, όπου παράλληλα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες λύκεια Ενιαία και ΤΕΕ.

Στην πορεία της Φλώρινας 4 ασφαλίτες συγκέντρωσαν τα ονόματα 20 μαθητών που συμμετείχαν στη μαζικότατη πορεία που πραγματοποίησαν από κοινού με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας γνωστού τύπου τρομοκράτηση. Στη Φλώρινα σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 2ο ΤΕΕ και το 1ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ