Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανυπότακτα και δυναμικά

Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές, έχοντας στο πλάι τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους, πραγματοποίησαν την πιο μαχητική και αποφασιστική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, σπάζοντας στην πράξη τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που με εισαγγελείς, ασφαλίτες και αστυνομικούς, μέσα και έξω από τα σχολεία, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα.

Ανυπότακτοι οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ύψωσαν τις γροθιές τους και μαζί με το λαό βροντοφώναξαν πως δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι, όσους εισαγγελείς και ΜΑΤ, όση βία και αν εξαπολύσουν, όσα διατάγματα και αν εκδοθούν από την κυβέρνηση. Με πορείες, που ξεκίνησαν από τα σχολεία τους, προσπερνώντας τους αστυνομικούς και τους ασφαλίτες που τις τελευταίες μέρες περιπολούν, άρχισαν να καταφθάνουν στο άγαλμα του Βενιζέλου από όπου ξετυλίχτηκε η μαζικότερη φετινή πανεκπαιδευτική πορεία με κατεύθυνση προς τα Δικαστήρια. Εκεί όπου λίγη ώρα πριν δικάζονταν 4 συμμαθητές τους από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Χαριλάου για τις περσινές κινητοποιήσεις του σχολείου τους. Οι μαθητές αθωώθηκαν και λίγο αργότερα μπήκαν στη μεγάλη πορεία για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη ζωή, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Προπομπός, το πανό με το σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Η πορεία ξεχύθηκε στους δρόμους. Λίγο πριν το Δικαστικό Μέγαρο, μπήκε σε λειτουργία ο μηχανισμός των προβοκατόρων προκειμένου να αμαυρωθεί η ειρηνική διαδήλωση των μαθητών. Με πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν οι «γνωστοί» και όχι άγνωστοι πλέον δράστες, εναντίον των μαθητών του Συντονιστικού προκειμένου να προκαλέσουν «σύρραξη» με τους μαθητές, αφού προηγουμένως πέταξαν πέτρες και οπωροκηπευτικά προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Η περιφρούρηση κατάφερε να τους απωθήσει και τελικά η μεγάλη διαδήλωση συνεχίστηκε και κατέληξε στο χώρο από όπου ξεκίνησε, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Εκεί οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Δεκέμβρη, στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, και πήραν το δρόμο της επιστροφής για τα σχολεία τους. Οι μαθητές στο 3ο και 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, στα σχολεία του 4ου Διαμερίσματος, στα ΤΕΕ της Σταυρούπολης και στο σχολικό συγκρότημα του «Δημόκριτου» ξαναμπήκαν σε καταλήψεις, ενώ τις επόμενες μέρες οι μαθητές σε όλη τη Θεσσαλονίκη θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μπλόκα, αποχές και τοπικές πορείες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση (2008-12-20 00:00:00.0)
Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων (2003-12-04 00:00:00.0)
Ασφαλίτες και αστυνομικοί εισέβαλαν στο σχολείο (2000-12-13 00:00:00.0)
Βγήκαν όλοι στο δρόμο (1999-12-09 00:00:00.0)
Απειλές και επιθέσεις από "εντεταλμένα όργανα" (1999-01-12 00:00:00.0)
"Ολοι μαζί μέχρι τη νίκη!" (1999-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ