Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Μυριόστομη απάντηση στην τρομοκρατία

Χιλιάδες μαθητές μαζί με καθηγητές και γονιούς, κι από κοντά φοιτητές και σπουδαστές, παρέδωσαν στο κέντρο της πόλης ένα από τα πιο όμορφα μαθήματα αξιοπρέπειας κι αγώνα

Πρόταξαν την οργή τους. Πρόταξαν την υπερηφάνεια τους και το ανάστημά τους. Εδειξαν για μια ακόμη φορά ότι «δε μασάνε». Στη βία και τις απειλές απαντάνε με το δυνάμωμα των αγώνων τους και το συντονισμό. Και δεν είναι άλλοι αυτοί, από την ανυπότακτη νεολαία, τη νεολαία που παλεύει και διεκδικεί, που δεν μπορεί να «γυρίσει την πλάτη της» στο μέλλον της, δεν μπορεί να αφήσει τα όνειρα και ιδανικά της να τα διαχειρίζονται κάποιοι επιτήδειοι.

Είναι οι μαθητές, που χτες, μαζί με τους απεργούς εκπαιδευτικούς τους, τους γονείς τους, τους φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, ένωσαν τις φωνές τους και διεκδίκησαν δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους, δημοκρατία στα σχολεία τους. Είναι αυτοί που χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας έκαναν μια διαφορετική κατάληψη. Τέτοια που κανείς εισαγγελέας δεν κατάφερε να σπάσει τις αλυσίδες και να τη διαλύσει. Ηταν η κατάληψη που χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι έκαναν στο κέντρο της Αθήνας, ταρακουνώντας το και δηλώνοντας ότι πάλι είναι στους γνώριμους δρόμους του αγώνα και ότι εκεί θα συνεχίσουν να παλεύουν για να καταργήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική και να σπάσουν την τρομοκρατία.

Με τον «αέρα» του νικητή, οι μαθητές από νωρίς το πρωί, και πολύ πριν από το προγραμματισμένο «ραντεβού» των 11, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, δίνοντας δυναμικό «παρών». Από παντού κατέφθαναν τα μπλόκα των μαθητών, από κάθε μεριά της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 11.30 η πορεία των μαθητών προσπαθούσε να ξεκινήσει. Ομως η οδός Πανεπιστημίου αποδείχτηκε πολύ μικρή για να τους χωρέσει. Ηταν τέτοιος ο όγκος, τέτοια η οργή που δε «χωρούσε» πουθενά. Το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ξεδιπλώθηκε στην κεφαλή της πορείας: « Η τρομοκρατία δεν περνά. Αγωνιζόμαστε για μόρφωση - δημοκρατία. Ενωμένοι νικητές», το μήνυμα.

Πάντα πρωτότυποι και πάντα καυστικοί με μηνύματα στα πανό τους, τα οποία σατιρίζουν την επικαιρότητα που... προωθεί η κυβέρνηση: « Αφήνουν ελεύθερα τα ναρκωτικά και αλυσοδένουν τους μαθητές», το μήνυμα στο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Γκράβας, ενώ, διακωμωδώντας τον υπουργό Παιδείας, τόνιζαν στο πανό: «Δρακουμέλ Αρσένη. Η τρομοκρατία δεν περνά στα σχολεία». Είχαν όμως ετοιμάσει συνθήματα και για τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Κάτσε καλά Γιαννόπουλε» και « Ελάτε στην πορεία όλοι μαζί και αφήστε το Γιαννόπουλο να πάει Πανταζή».

Και όπως πάντα, οι μαθητές απαντάνε με μέτωπο στο «μέτωπο» της κυβέρνησης: « Υπουργείο - ΜΑΤ - Εισαγγελείς: Η βία τους. Μαθητές - Δάσκαλοι - Γονείς: Η οργή μας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Συνθήματα καταδίκης, συνθήματα - γροθιά στο «κατεστημένο» της τρομοκρατίας, που προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει με το ιδιώνυμο: «Φυλακές δεν είναι Αρσένη τα σχολεία, οι μαθητές παλεύουν για δωρεάν παιδεία», « Ο,τι και αν κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας», « Σημίτη - Αρσένη ακούστε το καλά, δεν μπαίνουμε μέσα σε κελιά».

Και η υπόσχεση μέσα από τα συνθήματά τους: « Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, μιλένιουμ θα κάνουμε μέσα στα σχολειά», ενώ «το ποτάμι πίσω δε γυρνά, με πορείες καταλήψεις σε σχολεία και σχολές». Καλούσαν μάλιστα για «αγώνα μαζικό, αγώνα διαρκείας, το νόμο θα ανατρέψουμε της παραπαιδείας».

«Φοιτητές, μαθητές, ενωμένοι νικητές», το σύνθημα που βροντοφώναζαν οι φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συμμετείχαν μ' ένα ισχυρό μπλοκ στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων αλλά και των Διοικητικών Συμβουλίων τους. «Οχι στην τρομοκρατία. Ενιαία ανώτατη δωρεάν παιδεία», το σύνθημα στο πανό του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΓΤΚΣ. «Οχι στην τρομοκρατία της κυβέρνησης. Τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή δεν παζαρεύονται», δήλωναν οι φοιτητές με το μήνυμα στο πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου.

Μαζί και οι απεργοί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν με τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν τα ΔΣ των δύο αντίστοιχων ομοσπονδιών. Συμμετείχαν επίσης με «μπλοκ» οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα φροντιστήρια.

Και χτες το κέντρο της Αθήνας είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σ' όλους τους δρόμους είχε δημιουργηθεί ασφυκτικός κλοιός από δυνάμεις καταστολής. «Να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές, στείλανε τα ΜΑΤ να δείρουν μαθητές», «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», η απάντηση των διαδηλωτών καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας.

Οταν το «ποτάμι» της οργής και της αγανάκτησης έφτασε στο Σύνταγμα, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα, που πορεύτηκε μαζί τους, προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ομως και αυτή τη φορά επέδωσαν το ψήφισμα στον θυρωρό! Και πάλι όμως το υπουργείο Παιδείας καθώς και η Μητροπόλεως «περιφρουρούνταν» από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επιστρέφοντας κατήγγειλαν τη στάση αυτή του υπουργείου Παιδείας, που δεν τους δέχεται για να συζητήσουν, δηλώνοντας συγχρόνως ότι συνεχίζουν αγωνιστικά με όλο το λαό. Οι διαδηλωτές συνέχισαν δυναμικά την πορεία τους προς τη Βουλή και στη συνέχεια προς την Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ