Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αποφασιστικά στη μάχη

Πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια στην Πάτρα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις

Οπως ακριβώς είχαν υποσχεθεί, οι μαθητές της Πάτρας «βούλιαξαν» την πόλη με το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό συλλαλητήριό τους. Χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Πάτρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα του Συντονιστικού Σχολείων Πάτρας και συμμετείχαν χτες στο μεγαλύτερο μαθητικό συλλαλητήριο που είδε ποτέ η πόλη. Κι αυτό παρά την τρομοκρατία που ασκείται αυτές τις μέρες από εισαγγελείς, αστυνομικούς, διευθυντές σχολείων και «αγανακτισμένους γονείς». Μάλιστα, χτες, έξω από πολλά σχολεία εκτυλίχθηκαν σκηνές που δείχνουν την αποφασιστικότητα των παιδιών να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Την ώρα που εισαγγελείς και αστυνομικοί έσπαζαν τα λουκέτα από τις αλυσίδες για να ανοίξουν τα σχολεία, οι μαθητές έκλειναν ξανά τις πύλες και έβαζαν τα στήθη τους απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες που απέτρεπαν τους επίδοξους εισβολείς. Ετσι, κανένα σχολείο δεν άνοιξε. Αντίθετα, από κάθε σχολείο ξεκινήσαν μικρά μαθητικά «ρυάκια» που στους δρόμους ενώνονταν σε ένα ατέλειωτο ορμητικό «ποτάμι» που έπνιξε την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συνθήματα απόφασης, που φανερώνουν πως οι νέοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, δόνησαν την ατμόσφαιρα. Εναλλάσονταν μ' εκείνα που κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία και την απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Οι μαθητές πορεύθηκαν στους δρόμους της πόλης, παραδίδοντας αυτοί ένα σπουδαίο μάθημα: Αυτό που λέει πως «όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση αποτελεί καθήκον» και γι' αυτό καταχειροκροτήθηκαν από όσους παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια την πορεία. Απέδειξαν ακόμα την ωριμότητα και την ετοιμότητά τους να αποφύγουν κάθε λογής προβοκάτσιες και στημένες καταστάσεις, καθώς στο μαζικότερο μαθητικό συλλαλητήριο ήταν όλοι εκεί εκτός από κάποιους «γνωστούς αγνώστους», που έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσαν να καταφέρουν το παραμικρό, για να δώσουν την ευκαιρία στις δυνάμεις καταστολής που ήταν ακροβολισμένες σε όλη την πόλη να επέμβουν. Οι μαθητές έκαναν πράξη τις εξαγγελίες τους, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στους μηχανισμούς της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού και ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουν.

Στην Κόρινθο

Η μαζικότερη και μαχητικότερη πορεία που είδε ποτέ η Κόρινθος ήταν η απάντηση των μαθητών στην τρομοκρατία που ασκήθηκε με συλλήψεις και προσαγωγές ανηλίκων τις τελευταίες μέρες. Τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα, καθώς εκτός από την σύλληψη 3 μαθητών του 3ου Λυκείου την περασμένη Δευτέρα, την Τρίτη οι ένστολοι τρομοκράτες συνέλαβαν δύο 14χρονους μαθητές, τον πρόεδρο και ένα μέλος του 15μελους του 2ου Γυμνασίου, τους οδήγησαν στο τμήμα και, αφού τους πήραν τα στοιχεία, τους ξυλοκόπησαν, απειλώντας τους πως αν δεν τελειώσει η κατάληψη, θα τους συλλάβουν. Οι μαθητές της Κορίνθου οργίστηκαν από το νέο κρούσμα κρατικής βίας και απάντησαν με το δικό τους τρόπο: Τη συμμετοχή τους στο παμμαθητικό συλλαλητήριο. Χιλιάδες μαθητές από την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Βραχάτι και άλλες περιοχές του νομού κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης «κηδεύοντας» τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και τον κρατικό αυταρχισμό. Παρά την έντονη αστυνομική επιτήρηση, η φλόγα των μαθητών φούντωνε. Μαθητές του ΤΕΕ έκαναν μπλόκο στην Εθνική οδό στο ύψος των Ισθμίων. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα Περιβολάκια, όπου ενώθηκαν με συμμαθητές τους από τα υπόλοιπα σχολεία. Το ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, βροντοφωνάζοντας πως «σεισμός, σεισμός παμμαθητικός, θα είναι η απάντηση από δω κι εμπρός» υπενθυμίζοντας πως «ό,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ΔΕΕ, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Κορινθίας. Η πορεία πέρασε από τη Νομαρχία Κορινθίας, όπου θυροκολήθηκε κηδειόσημο των νόμων 2525 και 2640 και η καταγγελία του Συντονιστικού για τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Στη συνέχεια κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου συμβολικά οι μαθητές έκαψαν ένα φέρετρο που ήταν στην κορυφή της πορείας και ανανέωσαν το ραντεβού τους στα σχολεία με τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Μαχητική ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν οι μαθητές στον Πύργο. Στη Ζάκυνθο, όπου παραμένουν υπό κατάληψη 6 σχολεία, οι μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, το οποίο πέρασε και από τα δικαστήρια, όπου καταγγέλθηκαν οι απόπειρες ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ