Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Δεν είμαστε φορείς καταστολής

Παράνομες οι εντολές που παίρνουν οι πυροσβέστες «διαρρήκτες»

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση των πυροσβεστών της Αττικής, χτες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση των πυροσβεστών και του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το σπάσιμο των κλειδαριών σε υπό κατάληψη σχολεία. Με έγγραφό της προς τις περιφερειακές ενώσεις η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ανατίθενται ευθέως στο Πυροσβεστικό Σώμα αστυνομικά καθήκοντα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δε σχετίζονται με την κοινωνική αποστολή του, που είναι η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους της φωτιάς και των φυσικών καταστροφών.

Η Ομοσπονδία κοινοποιεί το ίδιο έγγραφο στις ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνοντας επίσης ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ουσιαστικά τέθηκε ιεραρχικά υπό τις διαταγές των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.

«Θεωρούμε, σημειώνεται στη συνέχεια, ότι τα παραπάνω στερούνται νομιμότητας και ρητά επιφυλασσόμαστε. Επίσης επί της ουσίας αποτελούν υποβάθμιση του ρόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων του, οι οποίοι καλούνται να σπάνε κλειδαριές λες και η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει εργαλεία κοπής. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν σοβαρό ολίσθημα από πλευράς φυσικής και πολιτικής ηγεσίας και ζητάμε την άμεση απεμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος από ανάλογες πρακτικές».

Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της, σε περίπτωση που κληθούν να εκτελέσουν τέτοιου είδους παράνομες διαταγές, να υποβάλουν αμέσως έγγραφη αναφορά. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στους αξιωματικούς που καλούνται να δώσουν παράνομες διαταγές, ότι αναλαμβάνουν με τον τρόπο αυτό κάθε ευθύνη για τις πράξεις τους. Τους προειδοποιεί μάλιστα ότι εφόσον η εντολή που δίνουν είναι προφορική, στην πραγματικότητα μένουν νομικά ακάλυπτοι και οι ίδιοι.

Οπως έγινε εξάλλου γνωστό χτες από στελέχη της Ομοσπονδίας, εκπρόσωποί της αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τον αρχηγό του Σώματος, Ανδρέα Γκέκα, και να ζητήσουν διευκρινίσεις. Ανάλογη συνάντηση ενδέχεται να γίνει και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, εφόσον τους δεχτεί μετά το αίτημα που υπέβαλαν στο γραφείο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ