Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαθητική «πλημμύρα»

Μαθητικά «ποτάμια» κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των θεσσαλικών πόλεων. Κοντά στους 10.000 μαθητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Αψηφώντας την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης, που στόχο είχε να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα και ορμώμενοι από το δίκιο του αγώνα τους, για δημόσια δωρεάν παιδεία, έδωσαν το δικό τους μάθημα δημοκρατίας, αυτό που διδάσκονται στους δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης, για να σπάσουν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση.

Στη Λάρισα

Πάνω από 1.500 μαθητές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στη Λάρισα, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν απτόητοι τον αγώνα τους για την ανατροπή της. Η μαζικότητα και το μέγεθος του συλλαλητηρίου έστειλαν το μήνυμα ότι η αγωνιζόμενη μαθητική νεολαία δεν τρομοκρατείται από τις αυταρχικές, τρομοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το παλαιό Κτηνιατρείο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κυρίαρχα συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Οι μαθητές σταμάτησαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «ιδιώνυμο» που εξέδωσε η κυβέρνηση, με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Η πορεία κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου μίλησε ο Γιάννης Μπαμπανίκος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, με την τρομοκρατική νομοθετική ρύθμιση, επιχειρεί να μετατρέψει τους εισαγγελείς σε διευθυντές σχολείων και τους αστυνομικούς σε καθηγητές. Τόνισε, ταυτόχρονα, την επιτακτική ανάγκη του κοινού συντονισμού δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών. Μιλώντας στη συνέχεια ο Μάριος Τσάτσος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα των μαθητών Λάρισας, επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Στο συλλαλητήριο των μαθητών της Λάρισας παραβρέθηκαν ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Βασίλης Ζωγράφος, γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

Στη Μαγνησία

Μεγαλειώδες μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο. Πάνω από 3.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, καταδικάζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει εντείνει η κυβέρνηση με την επιστράτευση των εισαγγελέων και των αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν ομάδα αστυνομικών επιτέθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα σε μαθητές και επιχείρησε συλλήψεις. Η αποφασιστική αντίδραση των μαθητών απέτρεψε τις συλλήψεις.

Ο παλμός και η μαχητικότητα του μαθητικού συλλαλητηρίου στο Βόλο, δείχνει την αποτυχία της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούν όλα τα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ του Βόλου, καθώς και τα Ενιαία Λύκεια Αγριάς και Βελεστίνου. Χτες για μια ακόμη φορά εισέβαλαν στα υπό κατάληψη σχολεία εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις, απειλώντας με συλλήψεις τους μαθητές. Μάλιστα, στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου συνελήφθη ένας μαθητής, ο οποίος, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των συμμαθητών του, αφέθηκε ελεύθερος.

Στην Καρδίτσα

Στους δρόμους του αγώνα ξεχύθηκαν πάνω από 2.500 μαθητές απ' όλα σχεδόν τα σχολεία της Καρδίτσας, διαδηλώνοντας κατά της αυταρχικής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε με πορεία στους δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και τα δικαστήρια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Συλλόγου Δασκάλων και του Συντονιστικού των Μαθητών. Ακολούθησε και πάλι πορεία στους δρόμους της πόλης.

Χθες το πρωί οι μαθητές της Καρδίτσας, πηγαίνοντας στα σχολεία τους, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν εισβάλει μέσα. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την έντονη οργή και αγανάκτηση των μαθητών, οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους. Στην αποχή συμμετείχαν ακόμα και οι ελάχιστοι μαθητές που είχαν ψηφίσει τις προηγούμενες μέρες υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων.

Στα Τρίκαλα

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 μαθητές των Τρικάλων, δηλώνοντας ότι οι αυταρχικές μέθοδοι της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, αλλά, αντίθετα, «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και κάνουν πιο ισχυρή τη φλόγα του αγώνα. Οι μαθητές των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία. Στα Τρίκαλα κλειστά είναι τα 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ, καθώς και το 2ο και 8ο Γυμνάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ