Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Το στόμα δε θα κλείσουν της νεολαίας»

Συγκλονιστικά ήταν τα συλλαλητήρια που έγιναν σε όλες τις περιοχές. Μαχητικό συλλαλητήριο έγινε στους δρόμους της Κέρκυρας. Περισσότεροι από 2.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από τα Γενικά Λύκεια της πόλης και συμμετείχαν στην πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην Εισαγγελία. Εκεί, παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας, ο εισαγγελέας όμως δε δέχτηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των μαθητών.

Στα Γιάννενα, μαζική ήταν η πορεία μαθητών από 12 σχολεία της πόλης που ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία με συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την επιχείρηση τρομοκράτησης. Μαζικά και δυναμικά ήταν τα χτεσινά συλλαλητήρια σε Αρτα και Φιλιππιάδα. Στην Αρτα, η πορεία ξεκίνησε από το 1ο Λύκειο και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους, κατέληξε στην Εθνική Οδό η οποία αποκλείστηκε συμβολικά για 20 λεπτά περίπου. Η παρουσία της αστυνομίας και της Ασφάλειας ήταν έντονη, ενώ η αστυνομία έσπασε το λουκέτο στο υπό κατάληψη 4ο Λύκειο της πόλης. Η αντίδραση ήταν άμεση: Οι μαθητές κατευθύνθηκαν στο σημείο εκκίνησης της πορείας, απαντώντας έτσι στην προκλητική και τρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση σκιάστηκε από τον ελαφρύ τραυματισμό μαθήτριας από «αγανακτισμένο» οδηγό που προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο. Οι μαθητές σε Αρτα και Φιλιππιάδα θα συνεχίσουν τον αγώνα για κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Στην Πρέβεζα, όπου υπό κατάληψη τελούν τα δύο ΤΕΕ, το γυμνάσιο και το λύκειο, συγκεντρώθηκαν στο Φόρο και από εκεί μέσω της λεωφόρου Ειρήνης κατέληξαν στη Νομαρχία. Προηγουμένως έκαναν μια στάση στο δημαρχείο της πόλης και σε συνάντηση με τον δήμαρχο τού εξέθεσαν τα αιτήματά τους καταδικάζοντας τον αυταρχισμό.

Στη Λευκάδα, δυναμική ήταν η πορεία των μαθητών οι οποίοι απέκλεισαν τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης. Στην Ηγουμενίτσα, όπου όλα τα σχολεία της πόλης είναι υπό κατάληψη 700 περίπου μαθητές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Κινητοποιήσεις έκαναν και οι μαθητές στο Καινούριο και το Μεσολόγγι.

Περισσότεροι από 500 μαθητές συμμετείχαν μαζί με εκπαιδευτικούς στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο παρά την ένταση του κλίματος τρομοκρατίας και αυταρχισμού.

Και στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, πρωτοφανής χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό των μαθητών, την ΕΛΜΕ και τους γονείς. Οι μαθητές, πάνω από 1.000 άτομα, διαδήλωσαν ενάντια στην «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», αλλά και στην τρομοκρατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν κατά τη διάρκεια της πορείας, «Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας», «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία», αλλά και αυτά που καλούσαν το λαό του Ηρακλείου να παλέψει μαζί τους για δωρεάν Παιδεία. Η πορεία που ξεκίνησε από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου κατευθύνθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους καθηγητές και μαζί συνέχισαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Στα Χανιά, το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου το ραντεβού ανανεώθηκε για την Παρασκευή. Μαζικό συλλαλητήριο έγινε και στο Ρέθυμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ