Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι μαθητές

Πολυπληθή, δυναμικά, ευρηματικά στις μορφές τα χτεσινά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα έδωσαν την απάντηση που απαιτούσαν οι καιροί. Στις 16 του μήνα οι μαθητές βγαίνουν πάλι στο δρόμο

«Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία». Δε γίνεται Παιδεία σε όφελος του λαού, Παιδεία όπως οι νέοι τη διεκδικούν - μέσα από ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. «Με ΜΑΤ και βία» επιβάλλεται μόνο η Παιδεία των ταξικών φραγμών και η πολιτική των «απασχολήσιμων». Τα μαθητικά ποτάμια της οργής που ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους, με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, την αποφασιστικότητα, την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια, σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, αψηφώντας τις απειλές, ξεμπροστιάζοντας το κράτος καταστολής έδωσαν για μια ακόμα φορά μαθήματα αγώνα. Στα πρώτα, μετά την επιβολή κράτους αστυνομοκρατίας στα σχολεία, μαχητικά μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και με πολύμορφες κινητοποιήσεις απέδειξαν και στην πράξη ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι μαθητές δεν ήταν μόνοι τους. Γύρω τους, πλάι τους είχε απλωθεί ένα πλατύ λαϊκό δίχτυ αλληλεγγύης.

Ως προς τον αυταρχισμό - που συναντά πλέον έντονη αντίδραση και στο εσωτερικό υπηρεσιών του κράτους -το σκηνικό χτες επαναλήφθηκε απαράλλαχτο σε όλη τη χώρα. Εισαγγελείς και αστυνομία «επισκέπτονταν» τα σχολεία με λυμένα τα χέρια ύστερα από την πρωτοφανή και αυταρχικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία το «ιδιώνυμο», οι μαθητές ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με απειλές ενώ το σκηνικό συμπλήρωσαν οι κάθε λογής «αγανακτισμένοι» που ανέλαβαν να «επιβάλλουν την τάξη». Η αστυνομία έφτασε σε σημείο να συλλάβει έναν μαθητή και έναν καθηγητή στην Καλαμάτα οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από την πίεση των μαθητών, ενώ απόπειρα για συλλήψεις έγιναν και στο Βόλο. Στην Πτολεμαϊδα επιχειρήθηκαν επίσης συλλήψεις. Στην Αρτα «αγανακτισμένος» οδηγός τραυμάτισε, ευτυχώς ελαφρά, μία μαθήτρια στη διάρκεια μπλόκου στην Εθνική Οδό. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμμένει στην επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στην Παιδεία και δηλώνει ότι το «ιδιώνυμο» είναι νόμος του κράτους.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές, ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, βγήκαν στους δρόμους και περιφρούρησαν τον αγώνα τους ακόμα και αφού, με τη βία, «έσπασαν» καταλήψεις σχολείων. Απέδειξαν στην πράξη ότι οι προσπάθειες να μπει το μαθητικό κίνημα «σε γύψο», πέφτουν στο κενό. Παράλληλα, σε πείσμα της κυβερνητικής επιμονής στην εφαρμογή πάση θυσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που πετά τα παιδιά των εργαζομένων έξω από το ελιτίστικο «ενιαίο» λύκειο, χτες, εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις, με μαζικές καταλήψεις σχολείων και με σταθμό το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ