Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικό "παρών" από μαθητές και φοιτητές

Την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική διαδήλωσαν χτες μαθητές και φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

Συγκεντρώσεις και πορείες - μήνυμα, ενάντια σε εκείνους που υπονομεύουν το δικαίωμά τους στη δημόσια δωρεάν παιδεία, έκαναν χτες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Εξέφρασαν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις χαμηλές δαπάνες.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση των μαθητών 20 Γυμνασίων και Λυκείων και φοιτητών έγινε στα Προπύλαια. Κυρίαρχα αιτήματα η κατάργηση του νόμου 2525/97, για το ενιαίο λύκειο "που κάνει το σχολεία παραμάγαζο των φροντιστηρίων", κατάργηση των τεστ στην Α Λυκείου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, δημοκρατία στα σχολεία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και των πανεπιστημίων.

Τα πανό, στα οποία κυριαρχούσε το σύνθημα "η μόρφωση είναι δικαίωμα", βγήκαν στο δρόμο μετά τις 11.00 και η πορεία που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση - ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά" κ.ά. Η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου - Ομόνοια - Σταδίου και κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας, όπου βροντοφώναξαν "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας" και "15% για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία". Εκεί έμειναν συγκεντρωμένοι για μια ώρα περίπου, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δήλωσε αναρμόδιος να δώσει απαντήσεις και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην ηγεσία του υπουργείου.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι μαθητές συζήτησαν το θέμα του συντονισμού τους και οι εκπρόσωποι των 15μελών αποφάσισαν τη συμμετοχή στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση στις 18 Δεκέμβρη. Συζήτηση έγινε και για την κατάληψη, ως μορφή πάλης, την οποία όπως προέκυψε, η πλειοψηφία των 15μελών που παραβρέθηκαν, απορρίπτουν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη σε σχολές του ΕΜΠ, τη Φιλοσοφική και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Αύριο, στις 12 μ. φοιτητές κυρίως από αυτές τις σχολές της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη

Χτες στις 12 μ. οι φοιτητές του Φυσικού,του Γεωλογικού,του Παιδαγωγικού και της Κτηνιατρικής συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Χημείου ενώ την ίδια ώρα οι μαθητές από 16 σχολεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στον χώρο της Καμάρας. Οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στην Εγνατία, όπου λίγο αργότερα αντάμωσαν με τους μαθητές και μαζί διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην αποχή από τα μαθήματα και στην πορεία. Μαθητές από το 1ο και το 32ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Χαριλάου, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ανω Τούμπας, το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΤΕΛ Σταυρούπολης, την 1η ΤΕΣ Σταυρούπολης, το 3ο Γυμνάσιο Εύοσμου και τα Πενταμελή Συμβούλια του 2ου ΤΕΛ Εύοσμου, και 10ου ΤΕΛ Ευκλείδη, έδωσαν αγωνιστικό "παρών" προειδοποιώντας πως οι προσπάθειες τρομοκράτησης δε θα εμποδίσουν την αγωνιστική τους δράση και οι τιμωρίες σε βάρος συμμαθητών τους του ΤΕΛ Καλαμαριάς δε θα περάσουν.

Κρατώντας πανό με το αίτημα "15% τώρα στην παιδεία" και υπό τον ρυθμό των συνθημάτων "Λεφτά για την παιδεία και την εργατιά όχι στα όπλα τα ΝΑΤΟικά","Πουλάνε την παιδεία, δεν έχουμε δουλιά και δωρεάν μοιράζουν τα ναρκωτικά","Γιωργάκη - Γιωργάκη άκου το καλά οι μαθητές δε θέλουν τα ναρκωτικά" κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επέδωσαν το κοινό τους ψήφισμα. Στις 13 Δεκέμβρη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συντονίσουν την παραπέρα δράση τους, ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το ΕΚΘ, στις 18 Δεκέμβρη.

Η σημαία του αγώνα πέρασε το βράδυ στα χέρια των νυχτερινών μαθητών, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Αλεξανδρούπολη

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των μαθητών των τριών λυκείων της Αλεξανδρούπολης στη χτεσινή πορεία. Οι μαθητές του ΓΕΛ, του Πολυκλαδικού και του Κλασικού Λυκείου έκαναν αποχή τις 3 τελευταίες ώρες των μαθημάτων και πραγματοποίησαν μια από τις πιο μαχητικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία. Αργά χτες το βράδυ θα συνεδρίαζε το Συντονιστικό που δημιουργήθηκε, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για νέους αγώνες.

Ξάνθη

Με τη συμμετοχή και των Φοιτητών του Πολυτεχνείου, εκατοντάδες μαθητές των δύο ΤΕΛ και των δύο ΓΕΛ της Ξάνθης, έστειλαν το δικό τους σαφές διεκδικητικό μήνυμα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Από νωρίς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της, απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η μεγαλειώδης και μαχητική πορεία κατέληξε στη νομαρχία, όπου μαθητές και φοιτητές επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Πάτρα

Συγκέντρωση στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Πάτρα και μαχητική πορεία στην έδρα του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" έκαναν χτες φοιτητές με αποφάσεις των συλλόγων Ηλεκτρολόγων, Φυσικού και Χημικών Μηχανικών. Ζητώντας"μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους", οι φοιτητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, με μια στάση στη νομαρχία και θυροκόλλησαν τις αποφάσεις συλλόγων στην έδρα του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου", το οποίο βρήκαν... κλειστό και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ