Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΑΡΤΑΣ
Συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη

Αγωνιστικό προειδοποιητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν στις 18 του μήνα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας, για να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι παραγωγοί πληρώνουν με το χειρότερο τρόπο τα δεινά της Συνθήκης της ΓΚΑΤΤ και του καταστροφικού κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά. Η κατάσταση, που διαμορφώθηκε φέτος, είναι απελπιστική, αφού οι τιμές στα πορτοκάλια (επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα), καθώς και στα μανταρίνια είναι εξευτελιστικές. Η επιλογή που τους "παρέχεται" είναι να υποκύψουν στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων να τους δώσουν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια για μερικά ψωροδίφραγκα, ή να τα αφήσουν να σαπίσουν στα χωράφια. Σύφφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η παραγωγή εσπεριδοειδών στο νομό Αρτας ανέρχεται φέτος σε 210.000 τόνους (110.000 Μέρλιν, 90.000 κοινά και 10.000 μανταρίνια), ενώ η απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν οι παραγωγοί του νομού, θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 10 δισ., δραχμές.

Τα κύρια αιτήματα που θέτουν είναι: Η άμεση παρέμβαση του κράτους για τη μαζική και σε ικανοποιητικές τιμές, απορρόφηση της παραγωγής εσπεριδοειδών. Τη διασφάλιση μιας ελάχιστης εγγυημένης και τιμής για τα εσπεριδοειδή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος. Να ανοίξουν τα εργοστάσια χυμοποίησης στο νομό. Να δοθούν τα πορτοκάλια που προορίζονται για επισιτιστική βοήθεια στην ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αρτας δηλώνουν αποφασισμένοι, πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί, να συνεχίσουν μαζικά και δυναμικά τον αγώνα τους για την άμεση επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ