Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Το νόμο καταργήστε, να ανοίξουν τα σχολεία»

«Κυβέρνηση των βλαξ, δε σπάμε ούτε με τανκς». Αυτό ήταν το νέο σύνθημα που φώναξαν χτες το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στο Περιστέρι, εκατοντάδες μαθητές από τα Λύκεια της πόλης, δίνοντας μια δυναμική και ευρηματική απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Με συνθήματα και με τα χέρια υψωμένα διαδήλωσαν στους δρόμους του Περιστερίου τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και την απαίτηση να σταματήσει τώρα η επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά του μαθητικού κινήματος: «Ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομία, το νόμο καταργήστε, να ανοίξουν τα σχολεία».

Η ατμόσφαιρα απέκτησε, σχεδόν, εορταστικό χαρακτήρα, όταν στα συνθήματα των διαδηλωτών ήρθαν να προστεθούν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης του κόσμου. Καθ' όλη τη διάρκεια της μαθητικής πορείας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων απαντούσαν με κορναρίσματα και ύψωναν το σήμα της νίκης. Οι μαθητές φώναζαν με τη σειρά τους: «Σεισμός, σεισμός μαθητικός, θα πέσει ο νόμος ο αντιλαϊκός». Η πορεία προχωρούσε προς το 3ο Γραφείο της Γ` Διεύθυνσης Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης. Τα συνθήματα δυνάμωναν όλο και περισσότερο: «Υπουργέ, θέλεις τα σχολεία μας τεκέ», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Η πορεία φτάνει έξω από το Γραφείο της Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης. Η φωνή γίνεται ακόμα πιο δυνατή, η ανάγκη για δωδεκάχρονο - δωρεάν και δημοκρατικό σχολείο μετατρέπεται σε μήνυμα οργής: «Οχι εξετάσεις σφαγείς των μαθητών, κάτω η χούντα των εκσυγχρονιστών».

Εκείνη τη στιγμή εκπρόσωποι όλων των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη και βρίσκονταν στην πορεία διαμαρτυρίας, ανεβαίνουν στα γραφεία της Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι μαθητές που τους περιμένουν δηλώνουν ότι «Το Περιστέρι πέταξε και βρίσκεται στο δρόμο, εμείς θα καταργήσουμε αυτό το νόμο». Και ανανεώνουν το ραντεβού τους για μεθαύριο, Κυριακή, όπου θα γίνει η πανελλαδική συγκέντρωση των Συντονιστικών Αγώνα. Παράλληλα δηλώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα γίνει νέο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ