ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερχονται νέοι εκβιασμοί

Ολοι οι «ενδιαφερόμενοι» πάνε Κύπρο... Αφορμή η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων την Πέμπτη, για «επίλυση» του Κυπριακού με βάση το - αμερικανόπνευστο, βολικό για τα συμφέροντα των Τούρκων ιμπεριαλιστών - σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Ανάν, Αλβάρο ντε Σότο, συνοδευόμενος από ομάδα βοηθών του και αφού πρώτα είχε επαφές στην Ιρλανδία (προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) με τον πρωθυπουργό της χώρας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το Κυπριακό. Τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες Ανάν - Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων στη Ν. Υόρκη. Νωρίς σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Και ο Φερχόιγκεν αναμένεται στην Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων, για να παρακολουθούν το έργο των κυπριακών τεχνικών επιτροπών που θα ασχολούνται με τη νομική και την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν.

Επιβεβαίωση των πιέσεων

Σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στη Ν. Υόρκη και για όσα πρέπει να γίνουν μέχρι την έναρξη των συνομιλιών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος, όπως είπε, στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης κατέθεσε αλλαγές επί της ουσίας του σχεδίου Ανάν σε θέματα κυριαρχίας, διζωνικότητας και περιουσιών. Είπε επίσης ότι εάν ο κατοχικός ηγέτης εμμείνει στις θέσεις αυτές θα δυσκολέψει πολύ τη διαδικασία.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ένας νενομισμένος συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γεγονός, όπως είπε, που πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία για τον κυπριακό λαό, ο οποίος επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τα σημεία του σχεδίου Ανάν επί των οποίων ζητείται διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ λίγα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και συμπεράσματα που προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Αναφέρθηκε στην επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε ότι «η επιθυμία αυτή θα μπορούσε να εκφραστεί με λιγότερες πιέσεις ή να ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά που κωλυσιεργεί».

Ντενκτάς «for president»

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη Ν. Υόρκη, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αλλά και η έγκριση της συμφωνίας για το Κυπριακό από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποτελούν τις δύο ασφαλιστικές δικλείδες για τους Τουρκοκύπριους. Υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν έγινε αποδεκτό ως βάση, αλλά στο τέλος των συνομιλιών μπορεί να γίνουν αλλαγές. Οτι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν συμφωνία και «θέλουν να ζήσουν ως δύο ίσοι συνέταιροι με τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων».

Συνέχισε λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν τις «αναγκαιότητες» για την τουρκική πλευρά πολύ καλά, προσθέτοντας ότι πήγε στη Ν. Υόρκη με την εγγύηση της Τουρκίας γι' αυτές τις αναγκαιότητες.

Σημειώστε εδώ τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Κύπρο. Σε ένα αλισβερίσι όπου οι ΗΠΑ πήραν σαν αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις για τουρκική στήριξη σε ζητήματα αναφορικά με το Ιράκ, π.χ. παραχώρηση στα κατεχόμενα βάσης υποστήριξης (αλά Σούδα) των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Εξ ου και η κυβέρνηση Ερντογάν υπεραμύνθηκε του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που αναμείχθηκαν ενεργά στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης, γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών μέχρι τις 22 Μάρτη. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από τον Ταλάτ και τον λεγόμενο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, υιό Ντενκτάς, Σερντάρ.

Τέλος στην Κύπρο αναμενόταν χτες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους.

Οι νεκροθάφτες της Κύπρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ, «ο Τάσσος Παπαδόπουλος και συνολικά η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Ν. Υόρκη σε κλοιό απαράδεκτων, αφόρητων και αισχρών εκβιασμών, κυρίως από την πλευρά των Αμερικανών, οι οποίοι μάλιστα είχαν από πριν από τις συνομιλίες προετοιμάσει και σχετικό κείμενο με το οποίο έστηναν την Κύπρο στον τοίχο, καθώς την καθιστούσαν υπεύθυνη εκ των προτέρων αν προέκυπτε ναυάγιο στις συνομιλίες και την καταδίκαζαν ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες ότι κατά τις διαπραγματεύσεις ο Παπαδόπουλος δήλωσε πως «δε θέλω να είμαι ο νεκροθάφτης του Κυπριακού Ελληνισμού» και απείλησε (δις) ακόμα και με παραίτηση. Οι Αμερικανοί πίεσαν και την Αθήνα. Ο ανθύπατος Τόμας Μίλερ επισκέφτηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, επιδίδοντάς του «νον πέιπερ», το οποίο διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν «αισχρό και απαράδεκτο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν, που επισκέφτηκε τον Γιαννίτση αμέσως μετά. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στον ομόλογό του της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Παπανδρέου.

Πίεζε και η ελληνική κυβέρνηση!

Το «Παρόν» φιλοξενεί και εξήγηση («Τι να κάνουμε; Αφού μας πάτησαν στο λαιμό!») στενού συνεργάτη του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη συμφωνία της Λευκωσίας στην αμερικάνικης έμπνευσης πρόταση του Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Το παράδοξο είναι πως αυτό το "μας πάτησαν" δεν αναφερόταν μονάχα στους Αμερικανούς, αλλά και στο ελληνικό τρίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου - Γιαννίτση, το οποίο ξεκαθάρισε στον κ. Παπαδόπουλο πως εάν επιδείξει αρνητική στάση, δε θα έχει την υποστήριξη της Αθήνας...

»Χαρακτηριστικό της διπλοπροσωπίας της ελληνικής πλευράς είναι και το γεγονός ότι ενώ πίεζαν τον κ. Παπαδόπουλο να δεχτεί την πρόταση Ανάν - την οποία επεξεργάστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον - την ίδια στιγμή του έδιναν... οδηγίες να περιορίσει όσο το δυνατόν το ρόλο της Ελλάδας στις τετραμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να μη χρεωθεί η Αθήνα τη "λύση" του Κυπριακού, αλλά μόνο η Λευκωσία...

»Κυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί "τα έχουν βρει" με τους Τούρκους... Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Ερντογάν θα ακολουθήσει πιο φιλοαμερικανική πολιτική και θα παράσχει στην Ουάσιγκτον τη βάση Λευκονίκου, στα νυν κατεχόμενα της Κύπρου, για να σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα».

Ο,τι πουν οι Αμερικανοί

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις αμερικανικές υπηρεσίες, των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στο αίτημα των ΗΠΑ προς την Ολυμπιακή Αεροπορία να παραδίδει αναλυτικά στοιχεία των επιβατών, όπου περιλαμβάνεται ερωτηματολόγιο με 34 ερωτήματα που αφορούν τους επιβάτες, η Αρχή Προστασίας έδωσε τη συγκατάθεσή της για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Ειδικότερα, η Ολυμπιακή είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας, η οποία σε χτεσινή απόφασή της αναφέρει ότι προσωρινά, για τρεις μήνες και μέχρι να υπάρξει σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, η Ολυμπιακή θα παραδίδει τα στοιχεία που ζητούν οι ΗΠΑ, αφού ενημερωθεί ο επιβάτης και δώσει τη συγκατάθεσή του. Βέβαια, ο τελευταίος όρος είναι ελάχιστης αξίας, καθώς ο υποψήφιος ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ ελάχιστες δυνατότητες έχει να αντισταθεί στα κελεύσματα της υπερδύναμης.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Είμαστε ανήσυχοι

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ανήσυχοι για την πορεία των εξελίξεων. Εχουμε την αίσθηση πως το Κυπριακό μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ με αβέβαιο προορισμό. Δεν ανησυχούμε μόνο για τις πιέσεις που ασκούνται στην κυπριακή αντιπροσωπεία από τον ξένο παράγοντα και τους Αμερικανούς, ανησυχούμε και για το γεγονός ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί αφήνει ένα μόνο άνθρωπο να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο έχει συνέπειες για ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, για πολλά χρόνια ακόμα.

Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν υπονομεύουν το διεθνή χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία που επιλέχτηκε, να αναδειχτεί σαν ένα πρόβλημα διμερές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Αυτή την έννοια μπορεί να πάρει η τετραμερής συνάντηση αν δε διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα.

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το δύσκολο ρόλο που έχει να παίξει η κυπριακή αντιπροσωπεία μέσα σε ένα κλίμα που οπωσδήποτε είναι εχθρικό. Από τη δήλωση του Κόφι Ανάν αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία να παρέμβει τόσο ο αμερικανικός όσο και ο αγγλικός παράγοντας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ