Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Οι νεκροθάφτες της Κύπρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ, «ο Τάσσος Παπαδόπουλος και συνολικά η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Ν. Υόρκη σε κλοιό απαράδεκτων, αφόρητων και αισχρών εκβιασμών, κυρίως από την πλευρά των Αμερικανών, οι οποίοι μάλιστα είχαν από πριν από τις συνομιλίες προετοιμάσει και σχετικό κείμενο με το οποίο έστηναν την Κύπρο στον τοίχο, καθώς την καθιστούσαν υπεύθυνη εκ των προτέρων αν προέκυπτε ναυάγιο στις συνομιλίες και την καταδίκαζαν ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες ότι κατά τις διαπραγματεύσεις ο Παπαδόπουλος δήλωσε πως «δε θέλω να είμαι ο νεκροθάφτης του Κυπριακού Ελληνισμού» και απείλησε (δις) ακόμα και με παραίτηση. Οι Αμερικανοί πίεσαν και την Αθήνα. Ο ανθύπατος Τόμας Μίλερ επισκέφτηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, επιδίδοντάς του «νον πέιπερ», το οποίο διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν «αισχρό και απαράδεκτο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν, που επισκέφτηκε τον Γιαννίτση αμέσως μετά. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στον ομόλογό του της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Παπανδρέου.

Πίεζε και η ελληνική κυβέρνηση!

Το «Παρόν» φιλοξενεί και εξήγηση («Τι να κάνουμε; Αφού μας πάτησαν στο λαιμό!») στενού συνεργάτη του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη συμφωνία της Λευκωσίας στην αμερικάνικης έμπνευσης πρόταση του Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Το παράδοξο είναι πως αυτό το "μας πάτησαν" δεν αναφερόταν μονάχα στους Αμερικανούς, αλλά και στο ελληνικό τρίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου - Γιαννίτση, το οποίο ξεκαθάρισε στον κ. Παπαδόπουλο πως εάν επιδείξει αρνητική στάση, δε θα έχει την υποστήριξη της Αθήνας...

»Χαρακτηριστικό της διπλοπροσωπίας της ελληνικής πλευράς είναι και το γεγονός ότι ενώ πίεζαν τον κ. Παπαδόπουλο να δεχτεί την πρόταση Ανάν - την οποία επεξεργάστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον - την ίδια στιγμή του έδιναν... οδηγίες να περιορίσει όσο το δυνατόν το ρόλο της Ελλάδας στις τετραμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να μη χρεωθεί η Αθήνα τη "λύση" του Κυπριακού, αλλά μόνο η Λευκωσία...

»Κυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί "τα έχουν βρει" με τους Τούρκους... Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Ερντογάν θα ακολουθήσει πιο φιλοαμερικανική πολιτική και θα παράσχει στην Ουάσιγκτον τη βάση Λευκονίκου, στα νυν κατεχόμενα της Κύπρου, για να σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ