Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΓΚΑΛΟΠ
Κατευθυνόμενη δικομματική πόλωση

Κλίμα άγριας δικομματικής πόλωσης επιχειρείται να καλλιεργηθεί μέσω των δημοσκοπήσεων, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθεί η ένταση των εκβιαστικών διλημμάτων και της στοίχισης πίσω από τους δύο μονομάχους.

Το εργαλείο των γκάλοπ χρησιμοποιείται στο έπακρο, καθώς η τρέχουσα βδομάδα είναι η τελευταία που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των «ευρημάτων» τους. Εντύπωση από αυτή την άποψη προκαλεί το γεγονός ότι το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που ξεκίνησε χτες παρουσιάζει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περίπου στα όρια του «στατιστικού λάθους», ενισχύοντας την αίσθηση ότι «όλα παίζονται», «όλα είναι ανοικτά».

Στο 2,7% διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Αναλυτικά, η ΝΔ προηγείται με 39%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36,3%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 3,3% ο ΛΑΟΣ 1,8% και το ΔΗΚΚΙ 1,1%. Η «αδιευκρίνιστη» ψήφος αγγίζει το 10%.

Στην «παράσταση νίκης», η ΝΔ προηγείται με 49%, έναντι 31,3% του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 45,2%, έναντι ποσοστού 42,8% για τον Κ. Καραμανλή.

Σε ερώτημα «ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 40,5%, έναντι 39,9% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι προτιμούν κυβέρνηση της ΝΔ. Η δημοσκόπηση της Μέτρον Analysis έγινε το διάστημα από τις 9-16 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.351 πολιτών.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση της ALCO που μετέδωσε ο ALTER, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 2,9% στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,8% των ερωτηθέντων έναντι 37,9% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 3%, το ΔΗΚΚΙ 0,9%, το ΛΑΟΣ 1,5%, ενώ οι «αναποφάσιστοι» ανέρχονται στο 7,5%. Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με ποσοστό 49,9%, έναντι 31,5% που δηλώνει ότι τις εκλογές θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 42,2%, έναντι 39,9% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο μεταξύ, πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της «Οπίνιον» που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δείχνει ότι ένας στους τρεις (31,4%) ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί ριζικά με τη συνεργασία του με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, ενώ θετική γνώμη εκφράζει το 62,8%.

  • «Παρά την ύπαρξη σειράς επιτευγμάτων από το κυβερνών κόμμα, όπως η εισαγωγή του ευρώ και η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, 4%, διπλάσιων του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου, μετρό κλπ., ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ελληνες ψηφοφόροι φαίνονται αποφασισμένοι να απομακρύνουν το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, αν πιστέψουμε τις σφυγμομετρήσεις και την ομόφωνη κρίση των πολιτικών αναλυτών». Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» από την Αθήνα. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται η μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων, σε σχέση με τις αρχικές δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι «η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου για την πρωθυπουργία μπορεί να λάβει ώθηση από την ουσιαστική πρόοδο» για τη λύση του Κυπριακού...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ