Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μακράν των προσδοκιών του ΣΥΝ

Κάτι η κακοκαιρία, κάτι οι διαφωνίες, διέψευσαν τελικά τις προσδοκίες του Συνασπισμού να αξιοποιήσει τη συνάντηση κομμάτων που διοργάνωνε για το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, με σκοπό την ίδρυση του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, για προεκλογική προβολή.

Η ανταπόκριση ευρωπαϊκών κομμάτων δεν ήταν αυτή που ανέμενε ο Συνασπισμός. Κάποιες αντιπροσωπείες δεν έφτασαν ποτέ, κάποιες άλλες ήταν «υποβαθμισμένες», ενώ κάποιοι συμμετείχαν ως παρατηρητές. Ματαιώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, του Σαββάτου, που περιλάμβανε, όπως προπαγάνδιζε ο ΣΥΝ, «την πρώτη σε όλη την Ευρώπη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση» στο γήπεδο μπάσκετ της Ν. Σμύρνης. Οι εργασίες της Κυριακής περιορίστηκαν σε λίγες ώρες το πρωί και έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου. Δε στάθηκε δυνατόν να καταληχτεί το καταστατικό του υπό ίδρυση Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο - όπως κομψά δικαιολογήθηκε - βρίσκεται στη μορφή του σχεδίου που θα τεθεί σε διάλογο μέσα στα κόμματα, αλλά και στις κοινωνίες των χωρών των κομμάτων.

Το ιδρυτικό συνέδριο του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος ορίστηκε για τις 8 και 9 Μάη, στη Ρώμη. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στη συνάντηση, τη χαρακτήρισε «ένα σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού των αριστερών κομμάτων και δυνάμεων της Ευρώπης», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «εθνικής περιχαράκωσης», ισχυριζόμενος ότι η «αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, των γυναικών, της νεολαίας, σε εθνικό επίπεδο, αν δεν είναι αδύνατη, σίγουρα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική». Ενώ, φυσικά, δεν παρέλειψε και να «ευλογήσει τα γένια του» συσχετίζοντας και συνδέοντας αυτή την πρωτοβουλία με το «ενωτικό ψηφοδέλτιο» του ΣΥΝ ενόψει των εκλογών, σε μια προσπάθεια να το παρουσιάσει σαν την εγχώρια έκφραση της ευρωπαϊκής αριστεράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ