Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Αποκαλύψεις

Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η συνέντευξη, την οποία έδωσε ο κ. Ανδριανόπουλος στη ΝΕΤ το πρωί της 13ης Φλεβάρη. Με απλά λόγια, χωρίς υπεκφυγές και υποκρισίες, αποκάλυψε το πρόσωπο του νέου-ΠΑΣΟΚ, ή όπως ήθελε αυτό μετονομαστεί. Κάτι, που τα στελέχη του κρύβουν από εκείνους που ακόμα το ακολουθούν.

Ο κ. Ανδριανόπουλος διακήρυξε το τέλος των ιδεολογιών. Περνώντας από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική, κατήργησε την πάλη των τάξεων, τη διάκριση της αριστεράς από τη συντήρηση, το κεφάλαιο και τους εκφραστές του.

Τα κόμματα με τα όργανα που ξέραμε πέθαναν, αναφώνησε. Ζήτω η συμμετοχική δημοκρατία μέσω των Internet cafe όπου, ο μη - προνομιούχος πολίτης, ο οποίος δεν έχει υπολογιστή στο σπίτι του, θα πηγαίνει για να εκφράσει ηλεκτρονικά τη γνώμη του στα δημοψηφίσματα, τα οποία θα οργανώσει ο νέος πρόεδρος της μεγάλης, νέας δημοκρατικής παράταξης, κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Ετσι, συθέμελα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλάζει το πολιτικό γίγνεσθαι. Μεταφέροντας στη χώρα πολιτικές συμπεριφορές, που χρόνια τώρα εφαρμόζονται στην πλέον αντιπροσωπευτική δημοκρατία του κόσμου, όπως ανέφερε, αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Δεν υπάρχει πλέον Αριστερά και Δεξιά, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο. Υπάρχουν οι νεοτεριστές και οι αναχρονιστές. Η δε αριστερά δεν είναι προοδευτική, γιατί δε θέλει να αλλάξει τίποτα. Και, φυσικά, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τα ελαστικά προγράμματα εργασίας κλπ. τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Δε μας ενδιαφέρει ποιος δημιουργεί, είπε. Λιγότερο κράτος, περισσότερη ελευθερία. Οσο για τους πέντε του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές, όσες κάποιοι νομίζουν.

Δε χρειάζεται πιστεύω περισσότερη ανάλυση, για να καταλάβει κανείς την επικίνδυνη πορεία του νέου ΠΑΣΟΚ. Επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου, με ολέθριες συνέπειες στην πολιτική ζωή.

Πρόσφατα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε κυνικά ότι ποιος νοιάζεται για ιδεολογικές αναλύσεις. Να κερδίσουμε τις εκλογές, μας ενδιαφέρει. Και μετά βλέπουμε. Ομως, ο κ. Ανδριανόπουλος έχει βαθιά γνώση της πολιτικής, εκφράζοντας τον άκρατο φιλελευθερισμό συνειδητά και ολοκληρωμένα. Δε χρειάζεται να εξαπατά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μια και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τού εξασφαλίζει την εκλογή. Ετσι αναλύει ανάγλυφα τους στόχους και την πορεία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εκείνους, που κάποτε το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου εγκλώβισε, ανακόπτοντας τη συμπαράταξή τους με την αριστερά, και τους καλεί να σκεφτούν. Τους καλεί να προβάλλουν αντίσταση στον συντηρητικό κατήφορο όπου ο Γ. Α. Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα. Οσοι ακόμα διατηρούν ιδανικά, αξιοπρέπεια, αγωνία για το μέλλον τους και των παιδιών τους, ας ματαιώσουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της συντήρησης, υποστηρίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που ακόμα αντιστέκεται.


Του Γιώργου Π. ΤΡΙΜΠΕΡΗ*
* Ο Γιώργος Π. Τριμπέρης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ