Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
«Αν δεν αγωνιστείς σήμερα σκοτώνεις το αύριο»

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμάτα μίλησε χτες ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ

Κατάμεστη η αίθουσα του «ΡΕΞ» στη χτεσινή ομιλία του Κώστα Καζάκου
Κατάμεστη η αίθουσα του «ΡΕΞ» στη χτεσινή ομιλία του Κώστα Καζάκου
«Ο λαός πρέπει να επαναστατήσει. Να αντισταθεί στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που προωθούν οι ισχυροί της Γης και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, παίρνοντάς τα από αυτούς που εκμεταλλεύονται το μόχθο του».

Αυτό τόνισε χτες το βράδυ στην Καλαμάτα ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου «ΡΕΧ» που αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή, για να χωρέσει όλο αυτό τον κόσμο κάθε ηλικίας που έσπευσε να συναντηθεί μαζί του.

Μην μπορώντας να συγκρατήσει τη συγκίνησή του και απευθυνόμενος στους βετεράνους αγωνιστές της Καλαμάτας που τόσα έχουν δώσει για να πάει ο κόσμος πιο μπροστά σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ συγκινημένος σήμερα (σ.σ. χτες). Μπροστά μου βρίσκονται παλικαράκια που στις ζάρες των προσώπων τους έχει γραφτεί και μπορεί κανείς να διαβάσει τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Δείγμα πολιτισμού είναι και ο φόρος τιμής που υποχρεώνεται κανείς να δώσει σε αυτούς τους μπροστάρηδες». Και συνέχισε: «Το αύριο δημιουργείται από τους αγώνες του σήμερα που έχουν σχέση και συνέχεια από τους αγώνες του χθες. Αν δεν αγωνιστείς σήμερα σκοτώνεις το αύριο».

Στη συνέχεια κάλεσε τους νέους αλλά και το λαό να εμπνευστεί από τους κορυφαίους ξεσηκωμούς του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης και με θάρρος να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν από αυτούς που του τα στερούν.


«Αυτό είναι το ζητούμενο τόνισε. Να γκρεμιστεί το καπιταλιστικό σύστημα, αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που από την ώρα που υπήρξε η κατάρα της ατομικής ιδιοκτησίας και της συσσώρευσης του κεφαλαίου μια χούφτα άνθρωποι υποδούλωσαν ολόκληρο το λαό της Γης».

«Σήμερα, συνέχισε, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρη πολιτική και σαφή κατεύθυνση για το τι πρέπει να γίνει. Είναι η μόνη δύναμη που έχει αξιοπιστία και συνέπεια. Το αισιόδοξο κλίμα που υπάρχει για την ενίσχυσή του πρέπει να πιστοποιηθεί και την ώρα της κάλπης και να το ρίξει κόκκινο. Τώρα είναι η ώρα».

Στη συνέχεια ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεις, αλλά και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους. Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες του ΚΚΕ και την ενότητα της αριστεράς απάντησε χαρακτηριστικά.

«Συστατικό της πολιτικής του ΚΚΕ είναι η συμμαχία. Σε όλη του την πορεία το ΚΚΕ προσπάθησε και κατόρθωσε να πορεύεται με τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας. Η ενότητα της αριστεράς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δε θα βρεθεί κανείς που να μην τη θέλει. Για να πραγματοποιηθεί όμως πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι και συμφωνία σε βασικά θέματα. Αλλιώς μπορεί να οδηγηθούμε σε απογοήτευση και να την πληρώσει το λαϊκό κίνημα. Ομως τέτοιες σοβαρές προτάσεις δεν μπορούν να διατυπώνονται στην προεκλογική περίοδο. Σήμερα με το ΣΥΝ δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι όροι για πολιτική συμμαχία καθώς έχουν κοινά σημεία και στηρίζουν με κάθε ευκαιρία την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον μονόδρομο της ΕΕ, στον οποίο κανένα συμφέρον δεν έχουν οι λαοί».

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Μεσσηνία, Αντώνης Κατσάς, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, και τη «συμμετοχική δημοκρατία» του Γ. Παπανδρέου που ως μοντέλο είναι «ελαστικότατο για να χωρά τον κ. Κοντογιαννόπουλο, τους «αστέρες» του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τα «ρετάλια της Αριστεράς» κατά τη γνωστή διαπίστωση του κ. Πάγκαλου, σημείωσε αναφορικά με την αριστερά και την ενότητα, τα ακόλουθα: «Τώρα κανείς αριστερός δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι αριστερά δε σημαίνει διαχείριση της εξουσίας, δε σημαίνει ενσωμάτωση, δε σημαίνει μεταρρύθμιση. Αριστερά σημαίνει ρήξη, ανατροπή. Αριστερά σημαίνει διαρκής αμφισβήτηση. Αριστερά σημαίνει πάλη για έναν νέο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, μιζέρια, κοινωνική αδικία, χωρίς πολέμους. Σε αυτή την πάλη, στο καμίνι των ταξικών αγώνων θα σφυρηλατηθεί η ενότητα όλων των προοδευτικών ανθρώπων και θα σμιλευτεί ο νέος κόσμος».

Στη συνέχεια μετά τη συγκέντρωση αργά το βράδυ, ο Κώστας Καζάκος συναντήθηκε με άτομα που απαρτίζουν διάφορα θεατρικά σχήματα, καθώς και με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ