ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΤΡΑ
Πανεπιστημιακοί καλούν σε υπερψήφιση του ΚΚΕ

Δεκαεννιά εκπαιδευτικοί σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ στην Πάτρα καλούν σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και με κείμενο που υπογράφουν παρουσιάζουν το πολιτικό στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν:

«Στις 7 Μαρτίου οι πολίτες αυτής της χώρας καλούνται στις κάλπες, για να αναδείξουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, τη Βουλή και την κυβέρνηση που θα ορίσει τις τύχες μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό λέει ο τύπος και το γράμμα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η ουσία, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, είναι άλλη. Στις 7 Μαρτίου, η δέκατη από τη μεταπολίτευση του 1974 εκλογική μάχη σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης. Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου κρίνεται, όχι μόνο ποιο από τα δύο κόμματα του δικομματισμού θα κυβερνήσει με βάση το καλπονοθευτικό σύστημα που ισχύει, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της κοινωνίας μας μέσα από τις "Συμπληγάδες" της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που προσπαθούν να επιβάλουν στον κόσμο μετά το 1989 οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στα δεκαπέντε χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του ψυχρού πολέμου, βλέπουμε με αγωνία το τέλος του διπολισμού και του ψυχρού πολέμου να σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στις λαϊκές κατακτήσεις, αύξηση στην ανισοκατανομή του πλούτου, βάθεμα των κοινωνικών αντιθέσεων, συρρίκνωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων, περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, βλέπουμε, ιδιαίτερα μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001, συρρίκνωση του νομικού μας πολιτισμού, φαλκίδευση όσων έχει κατακτήσει με αγώνες, θυσίες και αίμα το λαϊκό, δημοκρατικό και εργατικό κίνημα στη χώρα μας και στον κόσμο.

Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες. Υπογράφουμε το κείμενο αυτό, γιατί, απλά, μας ενώνει μια έντονη αγωνία για το τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και, κύρια, τι θα γίνει στη χώρα μας αύριο.

Στις 7 Μαρτίου, ο δικομματισμός που κυριάρχησε στην Ελλάδα μετά το 1974, θα επιχειρήσει, μέσα από ρηχές και ανούσιες αντιπαραθέσεις, να στριμώξει στη γωνία την άλλη άποψη, την πραγματικά προοδευτική αντίληψη, για να κυριαρχήσει απόλυτα, ώστε να έχει ελευθερία δράσης μετά τις 8 Μαρτίου να ολοκληρώσει την πλήρη αλλοτρίωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

Μέσα στις συνθήκες αυτές, η ψήφος μας στις 7 Μαρτίου προσλαμβάνει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από μια απλή κοινοβουλευτική μάχη.

Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Χωρίς αφορισμούς, αποκλεισμούς και περιττές περιχαρακώσεις, πιστεύουμε ότι στις εκλογές αυτές θα πρέπει να ενισχύσουμε το κόμμα εκείνο, που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια, που θα είναι παρόν στις 8 Μαρτίου, για να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες για αντίσταση στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Καλούμε κάθε Ελληνα δημοκράτη, πατριώτη, κάθε ενεργό πολίτη, που αγωνιά για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών να στηρίξει και να ψηφίσει στις 7 Μαρτίου τους συνδυασμούς του ΚΚΕ».

Το παραπάνω κάλεσμα υπογράφουν οι:

- ΖΑΓΟΥΡΑΣ Νίκος, καθηγητής Γενικού Τμήματος

- ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΥ Σοφία, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών

- ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ Ρόνη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής

- ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας

- ΚΟΥΤΙΝΑΣ Θανάσης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας

- ΠΑΥΛΙΔΗΣ Γιώργος, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

- ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας

- ΚΥΡΟΥΣΗΣ Λευτέρης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Η/Υ

- ΜΑΤΣΟΥΚΑ Παναγιώτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής

- ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ Γιώργος, καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής

- ΑΣΠΡΑΓΓΑΘΟΣ Νίκος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών

- ΜΙΣΥΡΛΗΣ Γιάννης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών

- ΜΑΤΣΩΚΗΣ Νίκος, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας

- ΤΣΙΜΠΕΡΗΣ Νίκος, λέκτορας του Τμήματος Φυσικού

- ΒΑΝΑΚΑΡΑΣ Αλέκος, λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης Υλικών

- ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΑΚΗΣ Ευτύχης, λέκτορας του Τμήματος Μαθηματικού

- ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ Γεωργία, καθηγήτρια ΤΕΙ Πατρών

- ΣΠΥΡΟΥ Νικόλαος, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών

- ΧΟΝΔΡΟΣ Θωμάς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών


«Καταφύγια» με τις πόρτες αμπαρωμένες...

Είναι πολλές οι διακηρύξεις που κλείνουν σε κάμποσες αράδες μεγαλόστομες δεσμεύσεις για μόρφωση, για μια στέγη και μια δουλιά, για «προστασία» όσων εγκαταλείπουν την πατρίδα τους είτε επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, είτε για οικονομικούς λόγους, ειδικά των πιο ευπαθών ομάδων. Ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες - και όχι μόνο - που μεταναστεύουν ή παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, συχνά αφήνοντας το σύντροφό τους στον πόλεμο και φέροντας μαζί παιδιά και ηλικιωμένους, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εντολή της «Ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης»: «Ας στήσουν οι επιχειρήσεις πάνω στην αγωνία κυνηγημένων ανθρώπων νέα θησαυροφυλάκια».

Η πλειοψηφία των αλλοδαπών γυναικών δουλεύουν σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ή σε σπίτια. Δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Χωρίς ασφάλιση. Χωρίς ξεκούραση. Χωρίς ωράριο. Χωρίς τίποτα από όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Και φυσικά, χωρίς καμία μέριμνα για τις μητέρες. Δουλεύουν μονάχα με τον τρόμο της απόλυσης και της απέλασης. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργοδότες παίρνουν με τη βία τα χαρτιά τους, ώστε, όμηροι της παρανομίας, να μην μπορούν να τους καταγγείλουν. Η ανεργία αναγκάζει πολλές να δώσουν τα τελευταία τους 150 ευρώ σε «γραφεία ευρέσεως εργασίας». Για να σταλούν σε σπίτια, απ' όπου τις διώχνουν δυο μέρες μετά, χωρίς αποζημίωση, «επειδή είναι άτακτες», που μεταφράζεται, «επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Οι ληγμένες άδειες παραμονής, η πολύμηνη αναμονή για το αν θα γίνει η αίτηση δεκτή, η άρνηση παροχής πολιτικού ασύλου σε ανθρώπους που φέρουν στο κορμί τους σημάδια βασανισμού, η απίστευτη γραφειοκρατία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης. Η ΕΕ ετοιμάζει πλέον στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, οργανώνει καλύτερα το πώς θα τους ξεφορτώνεται, πώς θα διατηρεί εντός των συνόρων της τον αριθμό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην απόγνωση και την εξαθλίωση. Η ένταση της εκμετάλλευσης συνεπάγεται και την ένταση της γυναικείας ανισοτιμίας, τον αποκλεισμό τους από υπηρεσίες πρόνοιας, από ελεύθερο χρόνο, απ' τη μόρφωση τη δική τους και των παιδιών τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ για τους «κατατρεγμένους» δεν καλύπτουν τη συνενοχή τους. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά επιλέγουν συνειδητά τη στήριξη της πολιτικής και των μηχανισμών που αναπαράγουν αυτήν την κατάσταση.

Οσο κυριαρχούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, δε θα υπάρχει καταφύγιο για κανένα λαό μέσα κι έξω από την πατρίδα του. Γι' αυτό είναι μονόδρομος η συνειδητή επιλογή του δρόμου της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης στις αλλοδαπές εργάτριες, είναι βροντερό μήνυμα πως οι εργαζόμενοι κάθε φύλου και κάθε φυλής ενώνονται στην ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους ταξικούς εκμεταλλευτές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ