ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο επίκεντρο του αστυνομικού «ενδιαφέροντος»

Σοβαρά ερωτήματα γεννούν οι συνεχόμενοι έλεγχοι των τελευταίων ημερών, σε χώρους όπου συχνάζουν μετανάστες

Με σωρεία κρουσμάτων αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης των μεταναστών, επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση το πώς ερμηνεύει και εφαρμόζει τη «συμμετοχική δημοκρατία», απέναντι, μάλιστα, στα άτομα που η δική της πολιτική εγκλωβίζει στην παρανομία και την εξαθλίωση.

9 Φλεβάρη 2004: Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, που επισκέπτονται το χώρο όπου ανεγείρεται κτίριο της αλυσίδας καφετεριών «ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΠΑ» για να στηρίξουν διαμαρτυρία των εργαζομένων επειδή έμεναν απλήρωτοι, αντίκρισαν το εξής: Αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε αλλοδαπούς οικοδόμους, για να εντοπίσουν ποιοι δεν είχαν χαρτιά και συνεπώς ...παρανομούσαν. Κανένα, ωστόσο, «όργανο της τάξης» δεν ενόχλησε τον υπεργολάβο Κ. Γουναρόπουλο, που είχε αφήσει επί ενάμιση μήνα χωρίς μεροκάματο 60 οικογένειες.

16 Φλεβάρη 2004: Αστυνομικοί εισβάλλουν στο νοσοκομείο «Αντρέας Συγγρός» για να αναζητήσουν και πάλι παράνομους μετανάστες, αυτή τη φορά ανάμεσα στους βαριά άρρωστους από επικίνδυνες λοιμώξεις που προσέρχονταν για περίθαλψη.

17 Φλεβάρη 2004: Εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του τραμ στην Καλλιθέα, διαμαρτύρονται επειδή ανειδίκευτος συνάδελφός τους υποχρεώθηκε να χειριστεί οδοστρωτήρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Μετά από μισή ώρα, καταφθάνει στο χώρο κλούβα της αστυνομίας (τυχαία...). Οχι, βέβαια, για να συλλάβουν τον εργοδότη, αλλά για να προχωρήσουν και πάλι σε αναζήτηση εγκληματιών ανάμεσα σε ανθρώπους που «λιώνουν» μέσα σε άθλιες συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο.

Είναι πολλά τα ερωτήματα, που γεννά ο καταιγισμός τέτοιων κρουσμάτων μέσα σε διάστημα μικρότερο από ένα δεκαήμερο. Ενα είναι το σίγουρο: Η ...ειλικρίνεια της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» ως προς τις «δημοκρατικές της διαθέσεις» είναι, όντως, αποστομωτική. Και τα δείγματα του τι θα γευτούν οι εργαζόμενοι απ' τις 8 του Μάρτη κιόλας, αν ο δικομματισμός δε σημειώσει απώλειες, είναι πεντακάθαρα...

ΣΟΦΤΕΞ ΔΡΑΜΑΣ
Κάθοδος των απολυμένων στην Αθήνα

Κάθοδο διαμαρτυρίας στην Αθήνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι 200 από τους 420 απολυμένους της «Σόφτεξ» στη Δράμα, καθώς ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου καμία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αποκατάστασή τους δεν έχει υλοποιηθεί. Αφού πέτυχε με την πολιτική της να βάλει «λουκέτο» σε μια ακόμα κερδοφόρα κρατική επιχείρηση, η κυβέρνηση εμπαίζει τώρα τους απολυμένους, υποχρεώνοντάς τους να κυνηγούν την ελεημοσύνη των προγραμμάτων για την «αποκατάσταση» των ανέργων, κρατώντας τους μάλιστα ομήρους ενόψει των εκλογών.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν πληρούσαν τα όρια προϋπηρεσίας στην επιχείρηση προκειμένου να ενταχθούν στα ολοκληρωμένα προγράμματα που εξήγγειλε αρχικά η κυβέρνηση για όσους από τους απολυμένους βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη. Από τον Αύγουστο του 2002, οπότε και η κερδοφόρα επιχείρηση έκλεισε ύστερα από το ξεπούλημά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παραμένουν στην πλειοψηφία τους άνεργοι, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών ότι θα απορροφηθούν σε προγράμματα ανέργων.

Με την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορούσε τους απολυμένους της «Σόφτεξ», της ΑΓΝΟ, της TVX και των Αγροτικών Ενώσεων, δινόταν η δυνατότητα στους 200 απολυμένους να ενταχθούν σε ολοκληρωμένα προγράμματα. Οπως, όμως, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα των απολυμένων, στην περίπτωση της «Σόφτεξ» δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη μέχρι και σήμερα.

Ακόμα και για τους 190 απολυμένους που βρίσκονταν στα όρια της συνταξιοδότησης, τα ολοκληρωμένα προγράμματα που προέβλεπαν την απασχόλησή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχουν εγκριθεί, και μόλις χτες, παραμονές εκλογών, οι σχετικές συμβάσεις προωθήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απροθυμία του σωματείου να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης συντέλεσε κατά πολύ στην καλλιέργεια της μοιρολατρίας, με αποτέλεσμα σήμερα οι απολυμένοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη μέγκενη των κυβερνητικών υποσχέσεων για την αποκατάστασή τους.

Οι απολυμένοι της «Σόφτεξ» θα επιδιώξουν να συναντηθούν στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διεκδικώντας δυναμικά, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, την άμεση επίλυση του προβλήματός τους.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ»
Συγκέντρωση ενάντια στην τρομοκρατία

Αύριο ώρα 3 μ.μ., έξω από το εργοστάσιο

Συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία διοργανώνουν έξω από το εργοστάσιο «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ» στο Βοτανικό την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τα συνδικάτα και κάθε συνδικαλιστή να πάρουν μέρος.

«Το δικαίωμα να συνδικαλιζόμαστε, που με αγώνες και θυσίες γενεών έχουμε κατακτήσει, είναι υπό άγριο διωγμό», επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και υπογραμμίζουν ότι η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης με τη συνδρομή της κυβέρνησης έστειλε σε χρόνο μηδέν τα ΜΑΤ να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους του εργοστασίου που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, να απεργήσουν και να απαιτήσουν τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία και την ακύρωση της παράνομης απόλυσης συναδέλφου τους.

Οι εργαζόμενοι, όπως σημειώνουν, ζήτησαν από τον εργοδότη να έχουν ειδικότητες όπως ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις και όχι να είναι όλοι με την ειδικότητα «εργάτης αυλής», όπως παράνομα τους δήλωσε μέχρι χτες ο εργοδότης. Οι ηλεκτροσυγκολλητές, μηχανοξυλουργοί, μαρμαράδες, λουστραδόροι να παίρνουν βαρέα. Να μπει σύστημα εξαερισμού στο ξυλουργείο για να μπορούν να ανασαίνουν. Να παίρνουν φόρμες, άρβυλα, γάλα, εξοφλητικό αποδοχών και επιδόματα.

Η απάντηση όμως του εργοδότη, τονίζουν, ήταν η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και η απόλυση του εργαζόμενου Δημήτρη Νταβού. Εφτασε στο σημείο να καλέσει τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στις 9 Φλεβάρη για να σπάσει την απεργία, αλλά και τις επόμενες δύο ημέρες χωρίς να υπάρχει καμία κινητοποίηση!

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, θα πέσει στο κενό», δηλώνουν και τονίζουν ότι από τη δράση και τον αγώνα του συνδικάτου και των εργαζομένων ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς ήδη οι εργαζόμενοι πήραν φόρμες και ορισμένοι ειδικότητα. Γι' αυτό, τονίζουν, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, απαιτώντας: Αμεση ακύρωση της απόλυσης του Δ. Νταβού, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εκλογή επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας και να σταματήσει η τρομοκρατία κράτους και εργοδοτών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Τις δυνάμεις της σε ψήφους και έδρες αύξησε η «Ταξική Ενότητα» στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας που έγινε την περασμένη Δευτέρα, καταλαμβάνοντας και αυτή τη φορά την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Κέντρου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τραμπούκικη επίθεση που έγινε παραμονή του Συνεδρίου (διάρρηξη των γραφείων του Εργατικού Κέντρου και καταστροφή όλων των πορτών) δεν πτόησε τους αντιπροσώπους του συνεδρίου οι οποίοι έδωσαν μεγαλύτερη δύναμη στην «Ταξική Ενότητα».

Συγκεκριμένα, για την 9μελή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 21 ψήφους και 7 έδρες (στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχε πάρει 18 ψήφους και 6 έδρες), η «Εργατική Ενότητα» 5 ψήφους και 1 έδρα και ο υποψήφιος Ζακυνθινός Φώτης που στηρίζονταν από δυνάμεις της ΔΑΚΕ 3 ψήφους και 1 έδρα.

Για τη ΓΣΕΕ η «Ταξική Ενότητα» πήρε 22 ψήφους και 1 έδρα ενώ οι άλλες παρατάξεις δεν έβγαλαν αντιπρόσωπο.

ΑΥΡΙΑΝΗ - ΦΙΛΑΘΛΟΣ
Προς νέα απεργία

Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Πέμπτη στο συγκρότημα Κουρή, στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Φίλαθλος», προσανατολίζονται τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, απαιτώντας την εφαρμογή των ΣΣΕ, την εξόφληση δεδουλευμένων, την ανάκληση απολύσεων κ.ά. Για το λόγο αυτό - μετά και την προχτεσινή συνεδρίαση - συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων προκειμένου να καθορίσει τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων, αλλά και να προγραμματιστεί η απεργιακή κινητοποίηση. Χτες, μάλιστα συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να αποφασίσει τη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον Κουρή.

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Οι παραπάνω Ενώσεις υπενθυμίζεται ότι έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Συντονισμού, το οποίο αναφέρεται σε βασικές αρχές συνεργασίας, συντονισμού και ενιαίας έκφρασης.

Να σημειωθεί ότι στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Φίλαθλος» έχουν προηγηθεί δύο ακόμα 24ωρες απεργίες. Και στις δύο κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να στηριχτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Κουρή (με τη στήριξη κυβέρνησης και εκδοτών) και να κυκλοφορήσουν «πάση θυσία» τα απεργοσπαστικά φύλλα των δύο εφημερίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ