ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετά την καταστροφή, η υποκρισία...

Καταστραμμένες καλλιέργειες στην Αττική

Eurokinissi

Καταστραμμένες καλλιέργειες στην Αττική
Περιοδείες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Πελοποννήσου, πραγματοποιούν κυβερνητικά στελέχη, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και υποκριτικής ένδειξης ενδιαφέροντος προς τους αγρότες. Προχτές, κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας επισκέφτηκε την Αρτα, ενώ χτες περιοχές της Πελοποννήσου.

Με αφορμή τις παραπάνω περιοδείες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει το «όψιμο ενδιαφέρον διαφόρων πολιτευτάδων», οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΕΛΓΑ χρωστά από το 2002 ακόμη αποζημιώσεις στους αγρότες της χώρας για ανάλογες καταστροφές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους. Επίσης σημειώνει ότι η ασκούμενη πολιτική μετέτρεψε τον ΕΛΓΑ σε έναν υπερχρεωμένο οργανισμό, που λειτουργεί κυρίως από τις αγροτικές εισφορές, χωρίς όμως να μπορεί να καλύψει τις ζημιές που προκαλούνται κάθε χρόνο στις περιουσίες τους. Τέλος, καλεί τους παραγωγούς της χώρας να καταδικάσουν τέτοιες υποκριτικές πρακτικές και να παλέψουν μαζί με το συνεπές αγροτικό κίνημα για έναν ΕΛΓΑ που θα βρίσκεται πραγματικά στο πλευρό του αγρότη και που θα μπορεί να προχωράει σε άμεση εκτίμηση των ζημιών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και σε Ανατολική Αττική, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη. Στην Εύβοια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, περιορίζονται σε οπωροκηπευτικά στις περιοχές Τριάδας Ψαχνών και ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας και οπωροφόρα (πορτοκαλιές, λεμονιές) στη Νότια Εύβοια (Καρυστία) και Δροσιά, Λουκίσια (ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας).

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ... χάλια

Δύο προκαταρκτικές εξετάσεις διατάχτηκαν χτες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να ερευνηθούν οι αιτίες των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Η πρώτη αφορά σε έρευνα για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Αττική Οδό, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ασπρογέρακα, που θα εξετάσει αν από τις τρεις αυτές υποθέσεις προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων όπως αυτά της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, αεροσκαφών αλλά και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, ο εισαγγελέας θα ερευνήσει εάν και με ποιους έχουν γίνει συμβάσεις για την απομάκρυνση χιονιού και εάν σε περιπτώσεις που υπάρχουν συμβάσεις τηρήθηκαν οι όροι τους.

Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Μουζακίτη αφορά στις διακοπές στην υδροδότηση αλλά και στη λειψυδρία που εμφανίστηκε σε περιοχές της Αττικής. Ο Σπύρος Μουζακίτης θα ερευνήσει αν από τις εκτεταμένες διακοπές νερού προέκυψαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία ή άλλες αξιόποινες πράξεις. Επίσης, θα διερευνήσει το λόγο που εμφανίστηκαν τα προβλήματα στην υδροδότηση αλλά και το λόγο που σε αρκετές περιοχές το νερό ήταν θολό. Στην παραγγελία του ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζητά να προσκομιστούν από την ΕΥΔΑΠ στοιχεία ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες του προβλήματος.

Αριθμητικές αλχημείες από την ΕΥΔΑΠ

Στο μεταξύ, η ΕΥΔΑΠ με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της - μετά την εισαγγελική παραγγελία - προσπαθεί με αριθμητικές αλχημείες να αποδείξει ότι δε φταίει η ολιγωρία της που είχε αποτέλεσμα να διψάσει το μισό σχεδόν Λεκανοπέδιο, αλλά οι ίδιοι οι ...καταναλωτές! Είναι γεγονός ότι και από τα στοιχεία που παραθέτουν από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ζήτηση - όπως ισχυρίζονταν αυθαίρετα τις προηγούμενες μέρες - ανήλθε σε 2.100.000 κυβικά τη μέρα.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ, ενώ τις προηγούμενες μέρες κρατούσε ως εφτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία των καταναλώσεων τις επίμαχες μέρες, ανακοινώνει ότι «η εικόνα της κατανάλωσης νερού - το άθροισμα της εξόδου των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) και των αποθεμάτων των δεξαμενών τους - παρουσιάζεται ως εξής: Πέμπτη 12 Φλεβάρη 948.982 κυβικά, Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1.186.655 κυβικά, Σάββατο 14 Φλεβάρη 1.675.000 κυβικά, Κυριακή 15 Φλεβάρη 1.693.394 κυβικά, Δευτέρα 16 Φλεβάρη 1.322.255 κυβικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν δοθούν τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα υπήρξε σύσκεψη στελεχών της ΕΥΔΑΠ κατά την οποία «μαγειρεύτηκαν». Ιδιαίτερα οι καταναλώσεις που παρουσιάζονται για το Σάββατο και την Κυριακή είναι υπερτιμημένες κατά 200.000 έως 300.000 κυβικά. Αυτό τεκμαίρεται και μόνο από το γεγονός ότι μέχρι και τώρα το διυλιστήριο Γαλατσίου λειτουργεί με τη μισή του δυναμικότητα, ενώ το διυλιστήριο Μενιδίου μέχρι το Σάββατο βράδυ λειτουργούσε με τα δύο τρίτα της δυναμικότητάς του. Σημειώνουμε ότι τα περίπου 1.700.000 κυβικά νερού που δίνει η ΕΥΔΑΠ για την Κυριακή αποτελούν την οροφή της δυναμικότητάς της σε πλήρη λειτουργία.

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Στη Βόρεια και Ανατολική Αττική εντοπίζονται τα προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας, που είναι σαφώς μικρότερης έντασης από το προηγούμενο. Τα πιο σημαντικά είναι πως κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι από Παλαιά Πεντέλη προς Νέα Μάκρη, καθώς και προς Αγιο Μερκούριο από το 39ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας από το 85ο έως το 117ο χιλιόμετρο και στην παλαιά Εθνική Αθηνών - Θηβών από το ύψος των Βιλίων.

Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε πως τέθηκαν σε λειτουργία οι σταθμοί Βάσης κατά μήκος του Εθνικού οδικού άξονα, ενώ στη Βορειοανατολική Αττική από τη Δευτέρα μέχρι χθες το μεσημέρι, το 199 της Πυροσβεστικής είχε δεχτεί 388 κλήσεις (321 για κοπές δέντρων, 32 αντλήσεις νερών από υπόγεια και 35 εκχιονισμούς οδών). Στο έργο αυτό συνέβαλαν και παραμένουν στην περιοχή 74 οχήματα διαφόρων τύπων με 375 άνδρες.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση, χτες το απόγευμα, της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, δε θα λειτουργήσουν, σήμερα Τετάρτη, τα δημοτικά και νηπιαγωγεία των εξής περιοχών: Αγ. Αποστόλων, Αρτέμιδας, Αυλώνας, Αφιδνών, Βαρνάβα, Γραμματικού, Διονύσου, Καλάμου, Καπανδριτίου, Κάτω Σουλίου, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου, Ωρωπού, Μηλεσίου, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ραφήνας, Ροδόπολης και Σταμάτας. Τα γυμνάσια και λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Εκτιμώντας την κατάσταση που προέκυψε από την πρόσφατη κακοκαιρία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο για αλληλοεμπλοκή μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών και επέκρινε την κυβέρνηση, που δεν έχει εξοπλίσει τη Νομαρχία με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης παρόμοιων καιρικών φαινομένων.
Προεκλογικές κόντρες...

Εκ νέου κόντρα πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προέκυψε χθες ανάμεσα στη Διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και την δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, με αφορμή την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της χωματερής Ανω Λιοσίων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η δήμαρχος Αθηναίων διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στη χωματερή τις μέρες της κακοκαιρίας και ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης στο δήμο. Εστίασε, δηλαδή, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς για μια ακόμη φορά φάνηκε πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει το διάστημα εκείνο. Προσπέρασε το γεγονός ότι η παράταξη στην οποία ανήκει, αλλά και το κόμμα της καμία ενέργεια δεν έχουν κάνει για να προχωρήσει η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης του προβλήματος. Ευθύνες αναλογούν, βέβαια, και στην προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία, παρότι γνωρίζει τον περιορισμένο χρόνο «ζωής» της υπάρχουσας χωματερής των Ανω Λιοσίων, δεν έχει πιέσει για τη δημιουργία άλλων δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που είναι απαραίτητοι στην Αττική. Αντίθετα, φαίνεται να αποδέχεται «λύσεις» ιδιωτικοποίησης συνολικά του τομέα καθαριότητας που προωθούνται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας χθες στην Ντ. Μπακογιάννη, η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ δήλωσε ότι «όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν (από την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ) αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και με αποτελεσματικό τρόπο. Σχόλια και καταγγελίες περί του αντιθέτου μάλλον αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι το σύνολο των δήμων - μελών του ΕΣΔΚΝΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ