ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Στον αέρα» πανάκριβα έργα

Παρά τον εξαπλασιασμό από το αρχικό προβλεπόμενο κόστος

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του θόλου Καλατράβα έχουν βαλτώσει, πράγμα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί

ICON

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του θόλου Καλατράβα έχουν βαλτώσει, πράγμα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί
Ανολοκλήρωτα κινδυνεύουν να μείνουν αρκετά Ολυμπιακά έργα, παρά το γεγονός ότι το κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει εξαπλασιαστεί από το αρχικά προβλεπόμενο και ξεπερνά ήδη τα 3 τρισ. δρχ., έναντι 500 δισ. δρχ. που προέβλεπε ο Φάκελος Διεκδίκησης!

Συγκεκριμένα, το ερώτημα εάν θα ολοκληρωθεί τελικά ο περιβόητος θόλος Καλατράβα μέχρι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έμεινε αναπάντητο μετά το τέλος και της χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, της τελευταίας πριν από τις εκλογές. Και μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί Τ. Χυτήρης και Ε. Βενιζέλος να εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι αυτό θα τελειώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντ. Οσβαλντ, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωνε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το θόλο Καλατράβα». Η στάση αυτή της ΔΟΕ μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο - που πραγματικά δεν ήταν απαραίτητο για την τέλεση των Αγώνων - υπαγορεύτηκε από κύκλους της Λοζάνης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Ισπανός Χ. Α. Σάμαρανκ, άσκησε την προσωπική επιρροή του για να γίνει... καθώς στη μελετητική εταιρία του Καλατράβα συμμετέχει και συγγενικό πρόσωπό του.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν στην ουσία ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για διάφορα έργα που δεν εξυπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη, πολύ περισσότερο που κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτα. Επισημαίνεται ότι για το έργο Καλατράβα θα δαπανηθούν πάνω από 20 δισ. δρχ. (4 δισ. η μελέτη και τα υπόλοιπα η κατασκευή) για μία παρέμβαση που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες «σήμα κατατεθέν της Ολυμπιάδας»!

Στο μεταξύ, η κατασκευάστρια κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ - ΑΘΗΝΑ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Ταυτόχρονα όμως διαβεβαιώνει ότι δε θα επιβαρυνθούν τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται γνωστό από τους κατασκευαστές πως υπάρχει και πρόβλημα θεμελίωσης. Μάλιστα, η κοινοπραξία προετοιμάζει το έδαφος για τις βέβαιες υπερβάσεις του κόστους του έργου, αναφέροντας ότι η επιβάρυνση που θα απαιτηθεί για να διορθωθούν τα προβλήματα θα είναι μικρότερη των 100.000...

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής, πάντως, υπήρξε μία σχετική ένταση, ανάμεσα στην πρόεδρο του «2004», Γ. Αγγελοπούλου, και στον υπουργό Πολιτισμού όσον αφορά στη μελέτη και στις εργασίες κατασκευής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι «κόπηκε» οριστικά η κατασκευή του στεγάστρου του Κολυμβητηρίου. Τη «νύφη» μάλιστα όλων αυτών των καθυστερήσεων των έργων στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου θα την πληρώσει τελικά και ο περιβάλλων χώρος, καθώς ήδη μελετάται η περικοπή διαφόρων έργων διαμόρφωσης και δεντροφύτευσης...

Επιπλέον, χτες, η Διυπουργική αποφάσισε να αναζητήσει νέο ανάδοχο για τη συνέχιση της κατασκευής της Μαραθώνιας Διαδρομής, μετά το «κανόνι» που βάρεσε η εταιρία «Ευρωπαϊκή Τεχνική», αφήνοντας απλήρωτους και τους εργαζόμενους. Πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο νέος ανάδοχος να εγκατασταθεί στις αρχές Μάρτη, ωστόσο η «Ευρωπαϊκή Τεχνική» δε δείχνει διατεθειμένη να μην παζαρέψει μέχρι τέλους την έξοδό της θέτοντας διαδικαστικά εμπόδια. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πότε θα ολοκληρωθεί τελικά το έργο, το οποίο έτσι κι αλλιώς καθυστερούσε, και πόσο θα στοιχίσει...

Τέλος, να αναφέρουμε ότι προβλήματα καθυστερήσεων αντιμετωπίζει και το έργο του Προαστιακού και επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του «Ρ» ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς δε θα έχει παραδοθεί παρά μόνο το τμήμα Μενιδίου - Σπάτων.

ΔΙΚΗ «ΦΑΡΑΝ»
Το κτίριο κουνιόταν στον παραμικρό σεισμό

Λίγες μέρες πριν το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέρρευσε το εργοστάσιο της «ΦΑΡΑΝ», με αποτέλεσμα τον θάνατο 8 εργατών και το βαρύ τραυματισμό άλλων 12, σε ένα μικρότερο σεισμό, που δεν έγινε καν αισθητός στην Αθήνα, το κτίριο είχε κουνηθεί πολύ. Το στοιχείο αυτό κατέθεσε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που δικάζονται οι υπεύθυνοι της επιχείρησης και ο πολιτικός μηχανικός που είχε επισκευάσει τις ζημίες από το σεισμό του 1981, η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο φάρμακο και μέλος της διοίκησης της ΓΣΣΕ την περίοδο του σεισμού του 1999.

Η Ζωή Σώκου αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, είπε ότι υπήρχε πίεση στους εργαζόμενους στην παραγωγή, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία σε θέματα αμοιβών ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας των ιδιοκτητών της επιχείρησης ανέφερε ότι μετά τον σεισμό ο εκ των κατηγορουμένων σήμερα Μάριος Κάτσικας, προσπάθησε να εμποδίσει την επαφή συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το αν γνώριζαν οι εργαζόμενοι την επικινδυνότητα του κτιρίου, είπε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Αλλωστε και η ίδια αν είχε υπόνοια, όχι γνώση του θέματος, δε θα έμπαινε στο εργοστάσιο για να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Καταθέτοντας προηγουμένως ο τότε διευθυντής παραγωγής της «ΦΑΡΑΝ» και σήμερα στέλεχος της επιχείρησης, Κωνσταντίνος Μεταξάς, απέδωσε την κατάρρευση του κτιρίου στο ότι ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αποκλείοντας την οποιαδήποτε γνώση της κατάστασης του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες. Για την έκθεση της πολιτικού μηχανικού Ελένης Μηλιαρονικολάκη, που το 1986 είχε εκτιμήσει πως σε ενδεχόμενο σεισμό το κτίριο θα καταρρεύσει, είπε ότι την πληροφορήθηκε μετά το σεισμό του 1999, προσθέτοντας πως αισθάνθηκε πολίτης Β' κατηγορίας, εκ του γεγονότος ότι δεν τη γνώριζε, αποδίδοντας ευθύνες της άγνοιας αυτής στη συντάξασα την έκθεση, προσθέτοντας πως ούτε οι ιδιοκτήτες την είχαν υπόψη τους. Τέλος, τόνισε πως για τα πάντα στην επιχείρηση, την πρώτη και τελευταία γνώμη είχε ο ιδρυτής της «ΦΑΡΑΝ» και κατηγορούμενος σήμερα Δημήτριος Κάτσικας.

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Λόγος για το πολιτικό έγκλημα

Τους φόβους ότι κινδυνεύει να καταδικαστεί για τα φρονήματά του εξέφρασε χτες ο Χρ. Τσιγαρίδας, ο οποίος είναι ο μόνος από τους πέντε κατηγορούμενους που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ.

Αφορμή γι' αυτήν τη δήλωση του Χρ. Τσιγαρίδα ήταν κάποια φράση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελ. Μπρίλλη - σε προηγούμενη συνεδρίαση - για «οιονεί δεδικασμένα». Η πρόεδρος του δικαστηρίου εννοούσε την προηγηθείσα δίκη για την οργάνωση «17 Νοέμβρη» και ενώ δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη το σκεπτικό της απόφασης. Βέβαια, η Ελ. Μπρίλλη, μετά από διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης, ανακάλεσε την επίμαχη αναφορά, διευκρινίζοντας ότι αυτή η έκφρασή της είχε την έννοια ότι απλώς κάποια ζητήματα τέθηκαν στο προηγούμενο δικαστήριο (σ.σ. για τη «17 Νοέμβρη») και αυτό είχε αποφανθεί, ενώ πρόσθεσε «εδώ μιλάμε για την παρούσα δίκη, αυτή μας απασχολεί κι έχουμε άλλα δεδομένα».

Πάντως, ο Χρ. Τσιγαρίδας, στη χτεσινή δήλωσή του, υπεραμύνθηκε του πολιτικού χαρακτήρα αυτής της δίκης. Στο μεταξύ και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Κ. Βομπίρης ταυτίστηκε με την άποψη του εισαγγελέα της έδρας Ελ. Πατσή, εκφράζοντας τη γνώμη ότι τα εγκλήματα του ΕΛΑ δεν είναι πολιτικά, αλλά επιφυλάχτηκε για την περίπτωση, που από την ακροαματική διαδικασία προκύψει το αντίθετο, τότε να αποφασίσει ανάλογα το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι η πολιτεία φοβάται τα λαϊκά δικαστήρια και γι' αυτό ψηφίστηκε ο τρομονόμος (2928/01), προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες καταστάσεις και πως αυτός ο νόμος ήταν απόρροια των πιέσεων των Αμερικάνων.

Αντίθετα, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ισχυρίστηκαν ότι τα εγκλήματα του ΕΛΑ δεν είναι πολιτικά αδικήματα, ενώ ένας είπε ότι πολιτικό έγκλημα δεν υπάρχει δομημένο στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα! Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής εξέφρασαν την άποψη ότι εδώ ενυπάρχει και το πολιτικό έγκλημα.

Την αντίθεσή τους στην επέκταση του εμπορικού λιμανιού στο Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της περιοχής ύστερα από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Σταυρού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σταυρού, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και ο Σύλλογος περιβαλλοντικής προστασίας του Δήμου Ρεντίνας και συμμετείχαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκατοντάδες κάτοικοι του Σταυρού και των γύρω περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ