Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΦΑΡΑΝ»
Το κτίριο κουνιόταν στον παραμικρό σεισμό

Λίγες μέρες πριν το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέρρευσε το εργοστάσιο της «ΦΑΡΑΝ», με αποτέλεσμα τον θάνατο 8 εργατών και το βαρύ τραυματισμό άλλων 12, σε ένα μικρότερο σεισμό, που δεν έγινε καν αισθητός στην Αθήνα, το κτίριο είχε κουνηθεί πολύ. Το στοιχείο αυτό κατέθεσε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που δικάζονται οι υπεύθυνοι της επιχείρησης και ο πολιτικός μηχανικός που είχε επισκευάσει τις ζημίες από το σεισμό του 1981, η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο φάρμακο και μέλος της διοίκησης της ΓΣΣΕ την περίοδο του σεισμού του 1999.

Η Ζωή Σώκου αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, είπε ότι υπήρχε πίεση στους εργαζόμενους στην παραγωγή, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία σε θέματα αμοιβών ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας των ιδιοκτητών της επιχείρησης ανέφερε ότι μετά τον σεισμό ο εκ των κατηγορουμένων σήμερα Μάριος Κάτσικας, προσπάθησε να εμποδίσει την επαφή συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το αν γνώριζαν οι εργαζόμενοι την επικινδυνότητα του κτιρίου, είπε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Αλλωστε και η ίδια αν είχε υπόνοια, όχι γνώση του θέματος, δε θα έμπαινε στο εργοστάσιο για να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Καταθέτοντας προηγουμένως ο τότε διευθυντής παραγωγής της «ΦΑΡΑΝ» και σήμερα στέλεχος της επιχείρησης, Κωνσταντίνος Μεταξάς, απέδωσε την κατάρρευση του κτιρίου στο ότι ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αποκλείοντας την οποιαδήποτε γνώση της κατάστασης του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες. Για την έκθεση της πολιτικού μηχανικού Ελένης Μηλιαρονικολάκη, που το 1986 είχε εκτιμήσει πως σε ενδεχόμενο σεισμό το κτίριο θα καταρρεύσει, είπε ότι την πληροφορήθηκε μετά το σεισμό του 1999, προσθέτοντας πως αισθάνθηκε πολίτης Β' κατηγορίας, εκ του γεγονότος ότι δεν τη γνώριζε, αποδίδοντας ευθύνες της άγνοιας αυτής στη συντάξασα την έκθεση, προσθέτοντας πως ούτε οι ιδιοκτήτες την είχαν υπόψη τους. Τέλος, τόνισε πως για τα πάντα στην επιχείρηση, την πρώτη και τελευταία γνώμη είχε ο ιδρυτής της «ΦΑΡΑΝ» και κατηγορούμενος σήμερα Δημήτριος Κάτσικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ