ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγία με «ανθρώπινο πρόσωπο»

Συστηματικές προσπάθειες προσεταιρισμού και εκμετάλλευσης της διάχυτης λαϊκής αγανάκτησης που πυροδοτήθηκε από την προκλητική στάση των κυβερνώντων στην πρόσφατη κακοκαιρία, καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να κερδίσει «πόντους» στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία.

Ο Κ. Καραμανλής φροντίζει να αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα τις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων ημερών, τόσο για να «στριμώξει» την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου όσο και για να ενισχύσει το ανθρώπινο προφίλ του κόμματός του και του ίδιου. Βέβαια, ξεχνά ότι και η δική του στάση δεν ξέφυγε επί της ουσίας από αυτήν του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αφού κινήθηκε σε επίπεδο εντυπωσιοθηρίας και μεταφοράς των ευθυνών στους πολίτες από την πρώτη μάλιστα μέρα.

Ετεροχρονισμένα και υποκριτικά στις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε να συμμερίζεται την αγανάκτηση και το θυμό του κόσμου, ενώ επικαλέστηκε και την προσωπική του περίπτωση, προκειμένου να πείσει ότι «βιώνει τα προβλήματα». «Γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει να μην έχει νερό μια οικογένεια που μεγαλώνει παιδιά. Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση του καθενός, όταν οι βρύσες τρέχουν μαύρο νερό και η κυβέρνηση σας λέει "είναι καλό πιείτε το"! », τόνισε μιλώντας χτες σε κομματική εκδήλωση στην Αργυρούπολη.

Ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «φοβούμαι ότι αυτή τη φορά δεν είναι τόσο το πολύ χιόνι που πάγωσε τους ανθρώπους, όσο η ανευθυνότητα και η αλαζονεία του "συστήματος ΠΑΣΟΚ"». Αφού σημείωσε ότι ο Κ. Σημίτης «προτίμησε τη σιωπή και εξαφανίστηκε», έστρεψε τα βέλη του προς τον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να πείσει ότι όλα αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Ρωτούσε πολίτες "αν μπορεί να κάνει κάτι η Πολιτεία". Ρωτούσε πολίτες "αν μπορούσε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός"». Και αμέσως μετά αναρωτήθηκε: «Από ποιον περίμενε απαντήσεις; Από τους εγκλωβισμένους; Δεκατέσσερα χρόνια υπουργός πρώτη φορά άκουγε για το "Κράτος ΠΑΣΟΚ"; Πώς γίνεται το "υπερσύγχρονο αεροδρόμιο" να τίθεται εκτός λειτουργίας με χιόνι μιας ημέρας; Πώς γίνεται η Αττική Οδός - το πιο ακριβοπληρωμένο έργο - να κλείνει στην πρώτη μπόρα;».

Περνώντας στο «διά ταύτα» υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα τα αλλάξει όλα μετά τις 7 Μάρτη, αλλά «τώρα είναι η ώρα που ο ίδιος ο πολίτης κρίνει, αποφασίζει, επιλέγει. Τώρα είναι η ώρα, όλοι μαζί, ν' αλλάξουμε τα πράγματα. Ν' αλλάξουμε το κατεστημένο των "απόντων" και των "ανεύθυνων υπευθύνων"». Ανέφερε ότι το κόμμα του διαθέτει πλήρη πρόταση για το θέμα της πολιτικής προστασίας, εξαγγέλλοντας τη συγκρότηση ενιαίου φορέα, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ που θα συνεργάζεται με άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ο Κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί το Μαραθώνα, προκειμένου να διαπιστώσει τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες. Αμέσως μετά χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «λόγια χωρίς αντίκρισμα», εντοπίζοντας το πρόβλημα στον ΕΛΓΑ και στην αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Μοίρασε αφειδώς παχιά λόγια στους αγρότες, όπως ότι «η πολιτεία έχει χρέος να στέκεται δίπλα στον αγρότη, την ώρα που την έχει ανάγκη» και παρέπεμψε, ως συνήθως, τη λύση των προβλημάτων στη «νέα αγροτική πολιτική» του κόμματός του...

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την παρουσίαση της «χάρτας καθημερινότητας για την Αττική», που δεν είναι παρά ένα ευχολόγιο και ένας χάρτης ιδεών για τα μεγάλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, τα περιβαλλοντικά κ.ά., τα οποία μάλιστα δε διαφέρουν από αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Για παράδειγμα, ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στους κατοίκους της Αργυρούπολης και των γειτονικών δήμων πως «θα ζουν σε ένα ζηλευτό περιβάλλον»(!): «Από τη μια, ο δασωμένος και προσπελάσιμος Υμηττός και από την άλλη το μεγαλύτερο, ομορφότερο και πιο σύγχρονο πάρκο της Ελλάδας (σ.σ. του Ελληνικού)». Παρουσιάζοντας όμως τη θέση του για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, περιορίστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες όπως ότι «στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι χώροι που απελευθερώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου», χωρίς ταυτόχρονα να καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα του χώρου.

Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία στον τελευταίο γύρο των δημοσκοπήσεων. Ο Γ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι «η ΝΔ 20 ημέρες πριν τις εκλογές διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου η διαφορά ήταν μεταξύ 2,2% και 2,4%». Διαπίστωσε ακόμα ότι «με τη φιέστα της εκλογής, τα πυροτεχνήματα υποσχέσεων και συνεργασιών το ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ θόρυβο για το τίποτα».


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η λιτότητα στη ... θέση της

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Οι δύο «μονομάχοι», συνεταίροι του δικομματισμού, έδωσαν τα προγράμματά τους, αν και κανείς δεν ασχολείται μ' αυτά. Ωστόσο, οι υποσχέσεις και η παροχολογία συνεχίζονται, με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων σε έναν νέο κύκλο προσδοκιών και ψευδαισθήσεων. Οι καλοσκηνοθετημένες διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εύπεπτες εξαγγελίες των κ. κ. Παπανδρέου και Καραμανλή έχουν στόχο τη διαμόρφωση μιας ειδυλλιακής εικόνας για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την επομένη των εκλογών.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η «επόμενη μέρα» με κυβέρνηση ΝΔ, ή ΠΑΣΟΚ, είναι προδιαγεγραμμένη. Το μόνο στοιχείο που μένει να μάθουμε στις 7 του Μάρτη είναι η δύναμη της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και της αποτροπής των εφαρμογών της.

Οσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ αποφεύγουν να κάνουν λόγο για συγκεκριμένα ποσά και ποσοστά αύξησης, μιλούν όμως για ενίσχυση του εισοδήματος μόνο σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΝΔ στο πρόγραμμά της υπόσχεται: «Σύγκλιση μέσα σε 8-10 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της EE». Απ' την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας (16 του Φλεβάρη), δεσμεύτηκε «για αύξηση μισθών και παραγωγικότητας στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Πέρα, όμως, από τις τελείως ασαφείς υποσχέσεις των δύο «μονομάχων», για τα εισοδήματα των εργαζομένων, την επόμενη μέρα, μιλούν οι κατευθύνσεις και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της (20 του Γενάρη) για την ελληνική οικονομία σημειώνει: «Προβληματική σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης παραμένει η αδυναμία περιορισμού του κόστους της εργασίας, αλλά και η αδυναμία πραγματικής σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας».

Η κατεύθυνση της Κομισιόν είναι σαφέστατη και ο περιορισμός του κόστους εργασίας δεν αφήνει περιθώρια για άλλες εκτιμήσεις, παρά μόνο για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Και αν αυτό δεν αρκεί, υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, στις 15 του Δεκέμβρη του 2003, σε πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ: «Εγώ το λέω πιο συγκεκριμένα, αλλά το είπε και ο κ. Καραμανλής. Περιοριστική πολιτική θα κάνει όποια κυβέρνηση έρθει μετά». Αλλά και την απάντηση του Αλ. Παπαδόπουλου, επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί με την άποψη του επιτίμου προέδρου της ΝΔ: «Εις το ακέραιον»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ