ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις και νέες σιιτικές «παρεμβάσεις»

Εξω από το κατοχικό στρατόπεδο των Πολωνών μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Εξω από το κατοχικό στρατόπεδο των Πολωνών μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΛΑ.--

Νέα διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες κατά των κατοχικών δυνάμεων στο κεντρικό Ιράκ, με στόχο, αυτή τη φορά, κυρίως τους «συμμάχους» των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, Σιίτες ηγέτες, διαφόρων «αποχρώσεων», ακόμη και όσοι συμμετέχουν στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, δήλωναν κατηγορηματικά ότι ο μοναδικός τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ είναι η διενέργεια εκλογών.

Δύο φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά προσπάθησαν χθες να εισέλθουν σε στρατιωτική βάση ανεφοδιασμού στην πόλη της Χίλα, αλλά πυροβολήθηκαν από τους φρουρούς με αποτέλεσμα να εκραγούν λίγο πριν την είσοδο. Η έκρηξη ήταν τρομερή. Προκάλεσε το θάνατο 11 Ιρακινών, εργαζόμενων στη βάση και περαστικών, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 64 άνθρωποι, εκ των οποίων 32 Ιρακινοί, 12 Φιλιππινέζοι στρατιώτες, 10 Πολωνοί στρατιώτες, 10 Ούγγροι στρατιώτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Την ίδια στιγμή, βορειότερα στο Τικρίτ, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μία αμερικανική οβίδα έπληξε σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένης μίας 10χρονης κοπέλας.

«Μηνύματα» σιιτών

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει να οδηγήσει το Ιράκ σε μια νέα εποχή δεν μπορεί παρά να έχει προκύψει από τη θέληση του ιρακινού λαού, ειδάλλως οι Ιρακινοί θα καταλήξουν στο σημείο που βρίσκονταν επί Σαντάμ Χουσεΐν, δηλαδή στο απόλυτο περιθώριο των εξελίξεων». Αυτό υποστήριξε χτες, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, που είναι μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, μίλησε σε 1.000 φυλάρχους, σιίτες και σουνίτες, στους οποίους κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάψει να παλεύει για ένα «ανεξάρτητο, κυρίαρχο Ιράκ ακόμη και με τη δύναμη των όπλων αν χρειαστεί», κερδίζοντας τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο αλ Χακίμ απέφυγε να διευκρινίσει αν στόχος του είναι οι εκλογές μέχρι τις 30 Ιούνη ή αν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια παράταση της διορίας μεταβίβασης της εξουσίας, όπως έχει υπονοήσει ότι μπορεί να πράξει ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Σιιτών, αλ Σιστάνι. Επίσης, υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς που πραγματοποιούν επιθέσεις «επιθυμούν να δουν το Ιράκ να βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν πρόκειται να το πετύχουν». Τέλος, ο αλ Χακίμ τάχθηκε υπέρ της ανακήρυξης του Ισλάμ σε θρησκεία του κράτους, συμπληρώνοντας ότι οι νόμοι και το Σύνταγμα που θα εκπονηθούν δεν μπορούν να έρχονται σε αντίφαση με αυτό, αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι μοναδικός νόμος η σαρία και ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι θρησκείες.

Ανάλογες απόψεις, όμως, εξέφρασε χτες και ένας άλλος Σιίτης ηγέτης, ο Μουγουαφάκ αλ Ρουμπάι, επίσης, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «ο οποιοσδήποτε θεσμός προκύψει θα έχει αξιοπιστία και νομιμότητα, μόνο αν προέλθει από εκλογές».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στη λίστα των «εκλεκτών» του κρατικού αυταρχισμού

Στα συσσωρευμένα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυταρχισμού που σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο απέναντι στους μετανάστες, προστίθενται ανάλογες καταγγελίες για «κρατική τρομοκρατία» και από πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής των Πολιτικών Προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, διωκόμενοι από την αυταρχική τους κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας βασανιστήρια και φυλακίσεις, φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας πολιτικό άσυλο, για να βρούν μια καθημερινότητα γεμάτη απελάσεις και τρομοκρατία. «Δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα χωρίς λόγο και χωρίς κάποια νομική βάση». Συγκεκριμένα, «στην Ανάβυσσο, καθημερινά γίνονται προσαγωγές των πολιτικών προσφύγων και ο έλεγχος του ειδικού σώματος της Ασφάλειας έχει ξεπεράσει κάθε όριο της νομιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σεβασμού. Κάθε πρόσφυγας τουλάχιστον 10 φορές έχει οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δεχτεί κακοποίηση και ξυλοδαρμό». Ενώ στη συνέχεια τονίζεται: «Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια ρουτίνα ελέγχου αλλά ως μια συνειδητή επιλογή εναντίον μας».

Εξαρση της κρατικής βίας
στην Τουρκία

Η κρατική βία εναντίον των πολιτικών κρατουμένων και συγγενών τους συνεχίζεται από την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το περιοδικό O Αγώνας, που εκδίδουν συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, μόνο την τελευταία βδομάδα συνελήφθησαν στην Αγκυρα, στη Σμύρνη, στην Πόλη και στη Μερσίν 130 μέλη του TAYAD (Σύλλογος Οικογενειών των Πολιτικών Κρατουμένων). Στην Ισταμπούλ, σε δύο προσπάθειες του TAYAD να δώσει συνέντευξη τύπου στο πρακτορείο Ενωμένων Ειδήσεων, η αστυνομία απάντησε με συλλήψεις και χημικά. Επιπλέον, πενήντα άτομα συνελήφθησαν στην πλατεία Ταξίμ της ίδιας πόλης, και εξακολουθούν να βασανίζονται, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε με το σύνθημα «στις φυλακές έχουν πεθάνει 107 άτομα. Το ακούσατε

ΡΩΣΙΑ
Νέα «στρατηγικά όπλα» υποσχέθηκε ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που παρακολούθησε και χτες τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση των ρωσικών ενόπλων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς στρατηγικών όπλων.

Τα νέα όπλα «θα έχουν τη δυνατότητα να χτυπούν στόχους που βρίσκονται ηπείρους μακριά με υπερηχητική ταχύτητα, μεγάλη ακρίβεια, και την ικανότητα ελιγμών τόσο όσον αφορά στο ύψος αλλά και στην κατεύθυνση της πτήσης τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος ενδέχεται να έχει κατά νου την αναβίωση των σοβιετικών σχεδίων για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών με την ικανότητα ελιγμών.

Χτες πάντως στη διάρκεια της άσκησης ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος αυτοκαταστράφηκε μετά από μία αποτυχημένη εκτόξευσή του από ένα υποβρύχιο στην περιοχή της Αρκτικής. Την Τρίτη τα πρακτορεία «Ιτάρ Τας» και «Ιντερφάξ» μετέδωσαν ότι απέτυχε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων κατά τη διάρκεια δοκιμής που πραγματοποιήθηκε από ένα άλλο πυρηνικό υποβρύχιο.

ΗΠΑ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Νίκη Κέρι, αποχαιρετισμός Ντιν

ΟΥΑΣΙΚΤΟΝ.--

Τη 15η νίκη του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ πέτυχε ο Τζον Κέρι στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ουισκόνσιν. Ο Κέρι νίκησε με ποσοστό 40% έναντι 34% που πέτυχε ο Τζον Εντουαρντς. Μόλις 18% των ψήφων συγκέντρωσε ο Χάουαρντ Ντιν που τελικά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα σύμφωνα με το BBC. Από την άλλη πλευρά, ο Τζον Εντουαρντς, δήλωσε ότι «θα δώσει μονομαχία με τον Κέρι παντού»...

Ετσι, οι δυο τους κυρίως αλλά και με τον Ντένις Κουσίνιτς και τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον που δεν αποσύρονται από την κούρσα παρά τα μικρά ποσοστά, θα αναμετρηθούν στις 2 Μαρτίου, όπου θα διεξαχθεί ταυτόχρονα η κρίσιμη αναμέτρηση σε δέκα αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΒC και της Washington Post, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα ο Κέρι θα τις κέρδιζε με ποσοστό 52% έναντι 43% του Τζορτζ Μπους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατάπαυση πυρός στην Καταλονία από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ανακοίνωσε χτες την κατάπαυση του πυρός στην επαρχία της Καταλονίας. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι η κατάπαυση πυρός είναι μια προσπάθεια «σύσφιξης των δεσμών ανάμεσα στο βασκικό και καταλανικό λαό» ενώ χαιρετίζονται και όλοι οι αυτονομιστές της Καταλονίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έσπευσε να καταδικάσει την ανακοίνωση και ο υπουργός Εσωτερικών Ανχέλ Αθέμπες τόνισε ότι ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί. Την απόφαση καταδίκασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και ο πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε που τόνισε ότι στην ουσία θα ευνοηθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ