ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο όργιο καταστολής

Συνελήφθη και βασανίστηκε δημόσια ο πρόεδρος της οργάνωσης Tayad στην Ισταμπούλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται και εντείνονται τα κρούσματα κρατικής βίας και καταστολής στην Τουρκία. Οπως αναφέρει δελτίο Τύπου του περιοδικού «Ο Αγώνας», στις 19 του Φλεβάρη «ο πρόεδρος του Tayad (Σύλλογος Οικογενειών των Πολιτικών Κρατουμένων για τη Συμπαράσταση και την Αλληλοβοήθεια), κ. Tekin Tangun, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη από την αστυνομία». Και όχι μόνον αυτό, αλλά «στις 8 η ώρα το βράδυ, μπροστά στο σύλλογο Tayad, άρχισαν να τον βασανίζουν μέσα στο λεωφορείο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο κόσμος θέλησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό του προέδρου και το λεωφορείο της αστυνομίας έπεσε στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος εκεί για να τον διαλύσει». Νωρίτερα, αναφέρει το δελτίο Τύπου, «δεκάδες αστυνομικοί με αυτόματα όπλα εισήλθαν βιαίως στα γραφεία του συλλόγου, έκαναν έρευνα και δημιούργησαν μεγάλη ακαταστασία... χωρίς να βρουν τίποτα από αυτά που έλπιζαν και αποχώρησαν άπρακτοι».

Σημειώνεται ότι μέσα στο Φλεβάρη «έχουν συλληφθεί πολλά μέλη του συλλόγου Tayad, ακόμα και από το Διοικητικό Συμβούλιό του συνέλαβαν την αντιπρόεδρο κα Unzile Araz, και την έχουν έγκλειστη στο κεντρικό κτίριο της Ασφάλειας στην Πόλη. Τις τελευταίες μέρες συνέλαβαν πολλά μέλη του Tayad εξαιτίας των κινητοποιήσεών του για τις εκδηλώσεις που έκαναν με το σύνθημα "Στις Φυλακές Εχουν Πεθάνει 107 Ανθρωποι. Το Ακούσατε;"».

Οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων και τα μέλη της οργάνωσης απαιτούν «να σταματήσουν οι συλλήψεις και ν' απελευθερωθούν οι κρατούμενοι».

Η καταστολή συνεχίζεται και σε βάρος της κουρδικής μειονότητας: Χτες έγινε γνωστό ότι η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε για 11η φορά το αίτημα αποφυλάκισης των τεσσάρων Κούρδων βουλευτών που κρατούνται από το 1994. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας απέρριψε το αίτημα των Λεϊλά Ζάνα (βουλευτίνας που έχει τιμηθεί με το «βραβείο Ζαχάροφ» του Ευρωκοινοβουλίου), Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ, η δίκη των οποίων με την κατηγορία της «υποστήριξης της κουρδικής αυτονομιστικής εξέγερσης» επαναλαμβάνεται, στο πλαίσιο των «νέων διαδικασιών» που εφαρμόζει η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πλειοδοσία στις... απειλές από τους Ταλιμπάν

Βρετανοί των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε δράση

Associated Press

Βρετανοί των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε δράση
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΧΟΣΤ.--

Για «επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» την άνοιξη από πλευράς Ταλιμπάν έκανε χτες λόγο, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Σαϊφούλ Αντελ, οπλαρχηγός του φονταμενταλιστικού ισλαμικού κινήματος «υπεύθυνος» για τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του στην περιοχή της Χοστ, νοτιοανατολικά της Καμπούλ, κοντά στην αφγανοπακιστανική μεθόριο.

«Οι Αμερικανοί τα έχουν σκεφτεί όλα εκτός από αυτό. Θα είναι χωρίς προηγούμενο. Σκοπεύουμε, για παράδειγμα, να επιτεθούμε εναντίον μιας μεγάλης πόλης, να την καταλάβουμε για λίγες ώρες και στη συνέχεια να αποχωρήσουμε. Θα πραγματοποιήσουμε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. θα έχουμε πολλούς μάρτυρες, αλλά θα επιτύχουμε. Θα συνεχίσουμε την τακτική της ενέδρας εναντίον των αμερικανικών περιπόλων. Θα πολλαπλασιάσουμε αυτό το είδος των επιθέσεων. Μόλις οι Αμερικανοί στρατιώτες βγαίνουν από τις βάσεις τους, γνωρίζουμε όλες τις κινήσεις τους. Γνωρίζουμε ακόμη και τον κατάλογο των προδοτών που εργάζονται για λογαριασμό τους και το ύψος των αποδοχών τους», δήλωσε ο Αντελ.

Σημειωτέον ότι τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί αμερικανικών «επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας» στο Αφγανιστάν την άνοιξη, όπως αυτό της «Σικάγο Τρίμπιουν», που μάλιστα είχε προκαλέσει διπλωματικά προβλήματα στην Ουάσιγκτον, καθώς ανέφερε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ επρόκειτο να «διεισδύσουν» και εντός Πακιστάν - κάτι που διαψεύστηκε μετ' επιτάσεως.

Κι ενώ οι απειλές ένθεν κακείθεν μένουν να επαληθευτούν από τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι το ΝΑΤΟ θα κληθεί, από το καλοκαίρι φέτος, να εμπλακεί «πολύ περισσότερο» στην κατοχή του Αφγανιστάν (βλέπε και ρεπορτάζ από τη χτεσινή συνάντηση Σέφερ - Σημίτη), καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θέλει την επιστροφή κάποιων χιλιάδων στρατιωτών στην πατρίδα τους, για τους προφανείς - προεκλογικούς - λόγους.

ΣΕΡΒΙΑ
Και «εγένετο» πρωθυπουργός...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με πρωθυπουργό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα ξύπνησε χτες η Σερβία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και σκληρά παζάρια μεταξύ κομμάτων της έως πρότινος «συγκυβέρνησης» και αντιπολίτευσης. Ο βασικός πυλώνας στήριξης της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Μιλόσεβιτς που, μολονότι δε θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση, συμφώνησε να υποστηρίξει με κριτική στη Βουλή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος με επικεφαλής τον Κοστούνιτσα.

Ο ίδιος ο Κοστούνιτσα δήλωσε πως αποδέχτηκε χτες τη σχετική πρόταση του προέδρου του σερβικού Κοινοβουλίου (που εκτελεί προσωρινά χρέη Προέδρου Σερβίας) Ντράγκαν Μαρσίτσανιν. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα έχει έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης και 17 υπουργούς και ότι θα παρουσιάσει κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα στις προσεχείς δύο βδομάδες. Το κυβερνητικό σχήμα συντίθεται με τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (του Κοστούνιτσα), της «Ομάδας 17 συν» (του οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους) και των φιλομοναρχικών κομμάτων «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» (του Β. Ντράσκοβιτς), το «Νέα Σερβία» και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» το οποίο όμως δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Η πορεία της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται εύκολη και ομαλή, όχι μόνον γιατί στον ορίζοντα υπάρχουν κρίσιμες εκκρεμότητες (περαιτέρω «συνεργασία» με Δικαστήριο Χάγης, συνομιλίες για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, σχέσεις με ΝΑΤΟ - ΕΕ κλπ.) αλλά και γιατί το σχήμα είναι πολιτικά ετερογενές με σημαντικές διαφορές σε βασικά ζητήματα πολιτικής...

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Κρούσματα και σε κατοικίδια αιλουροειδή;

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ - ΡΩΜΗ - ΤΕΞΑΣ.--

Ως μία «πολύ επικίνδυνη» εξέλιξη χαρακτήρισαν χτες Ταϊλανδοί αξιωματούχοι το πιθανό - αλλά ανεπιβεβαίωτο έως τώρα ιατρικά - ενδεχόμενο μόλυνσης και θανάτου τριών οικιακών γατιών από τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη «γρίπη των πουλερικών». Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στην Μπανγκόνγκ, λίγες βδομάδες αφότου σπάνιο είδος λεοπάρδαλης απεβίωσε από την ίδια αιτία στο ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας... Ως εκ τούτου, οι Ταϊλανδοί κτηνίατροι ζήτησαν χτες από τους κατοίκους της Μπανγκόνγκ να μείνουν μακριά από τα αιλουροειδή κατοικίδιά τους, στην περίπτωση που το σπίτι τους γειτνιάζει με κοτέτσια. Οι ειδικοί θεωρούν την εξέλιξη ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» επειδή τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο και θα μπορούσαν όχι μόνον να προκαλέσουν αύξηση του αριθμού των ανθρώπων - ασθενών αλλά και να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες μετάλλαξης του ιού, ώστε να καταστεί εφικτή η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επέστησε επαγρύπνηση στις αρμόδιες αρχές χωρών για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων της νόσου σε περιοχές πλην της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αξιωματούχοι του οργανισμού φοβούνται περαιτέρω διασπορά των ιών από αποδημητικά πτηνά που μετακινούνται την τρέχουσα περίοδο σε διάφορες περιοχές ενόψει και της επικείμενης άνοιξης...

Επιπλέον, αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας χαρακτήρισε πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουν εκδηλωθεί μολύνσεις ανθρώπων και στην Ινδονησία (χώρα με τεράστιο πληθυσμό...) αλλά να έχουν διαγνωστεί ως περιπτώσεις πνευμονίας. Την ίδια ώρα, οι αρχές της Καμπότζης αναμένουν τα αποτελέσματα εξετάσεων σε έναν άνδρα που υποφέρει από συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης των πουλερικών.

Στο μεταξύ, κρούσμα της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκε χτες και στην πολιτεία του Τέξας, την τέταρτη κατά σειρά πολιτεία των ΗΠΑ όπου εκδηλώνεται η ασθένεια, μολονότι αυτή προκαλείται από διαφορετική (και λιγότερο επικίνδυνη) ποικιλία ιού...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Σύλληψη γαμπρού του Σεβαρντνάτζε

Η γεωργιανή Αστυνομία συνέλαβε χτες με την κατηγορία της φοροδιαφυγής τον Τζία Τζοχταμπερίτζε, γαμπρό του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, καθώς ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε η Εισαγγελία στην Τιφλίδα. Ο Τζοχταμπερίτζε είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη Γεωργία και σύμφωνα με την Εισαγγελία ετοιμαζόταν να διαφύγει στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ