Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο όργιο καταστολής

Συνελήφθη και βασανίστηκε δημόσια ο πρόεδρος της οργάνωσης Tayad στην Ισταμπούλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται και εντείνονται τα κρούσματα κρατικής βίας και καταστολής στην Τουρκία. Οπως αναφέρει δελτίο Τύπου του περιοδικού «Ο Αγώνας», στις 19 του Φλεβάρη «ο πρόεδρος του Tayad (Σύλλογος Οικογενειών των Πολιτικών Κρατουμένων για τη Συμπαράσταση και την Αλληλοβοήθεια), κ. Tekin Tangun, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη από την αστυνομία». Και όχι μόνον αυτό, αλλά «στις 8 η ώρα το βράδυ, μπροστά στο σύλλογο Tayad, άρχισαν να τον βασανίζουν μέσα στο λεωφορείο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο κόσμος θέλησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό του προέδρου και το λεωφορείο της αστυνομίας έπεσε στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος εκεί για να τον διαλύσει». Νωρίτερα, αναφέρει το δελτίο Τύπου, «δεκάδες αστυνομικοί με αυτόματα όπλα εισήλθαν βιαίως στα γραφεία του συλλόγου, έκαναν έρευνα και δημιούργησαν μεγάλη ακαταστασία... χωρίς να βρουν τίποτα από αυτά που έλπιζαν και αποχώρησαν άπρακτοι».

Σημειώνεται ότι μέσα στο Φλεβάρη «έχουν συλληφθεί πολλά μέλη του συλλόγου Tayad, ακόμα και από το Διοικητικό Συμβούλιό του συνέλαβαν την αντιπρόεδρο κα Unzile Araz, και την έχουν έγκλειστη στο κεντρικό κτίριο της Ασφάλειας στην Πόλη. Τις τελευταίες μέρες συνέλαβαν πολλά μέλη του Tayad εξαιτίας των κινητοποιήσεών του για τις εκδηλώσεις που έκαναν με το σύνθημα "Στις Φυλακές Εχουν Πεθάνει 107 Ανθρωποι. Το Ακούσατε;"».

Οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων και τα μέλη της οργάνωσης απαιτούν «να σταματήσουν οι συλλήψεις και ν' απελευθερωθούν οι κρατούμενοι».

Η καταστολή συνεχίζεται και σε βάρος της κουρδικής μειονότητας: Χτες έγινε γνωστό ότι η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε για 11η φορά το αίτημα αποφυλάκισης των τεσσάρων Κούρδων βουλευτών που κρατούνται από το 1994. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας απέρριψε το αίτημα των Λεϊλά Ζάνα (βουλευτίνας που έχει τιμηθεί με το «βραβείο Ζαχάροφ» του Ευρωκοινοβουλίου), Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ, η δίκη των οποίων με την κατηγορία της «υποστήριξης της κουρδικής αυτονομιστικής εξέγερσης» επαναλαμβάνεται, στο πλαίσιο των «νέων διαδικασιών» που εφαρμόζει η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ