Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βαρύ... το εκλογικό κλίμα

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μετά από τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις της λήξης της ψηφοφορίας, οι κάλπες στο Ιράν επρόκειτο, τελικά, να κλείσουν, λίγο μετά τις δέκα και μισή το βράδυ χτες, ώρα Ελλάδας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ότι οι παρατάσεις αυτές είναι άκρως συνηθισμένες, έντονη ήταν η αίσθηση ότι η «σκληροπυρηνική» πτέρυγα της ιρανικής ηγεσίας προσπαθούσε με πείσμα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές.

Η χτεσινή εκλογική αναμέτρηση, που διεξάχθηκε λίγο μετά την 25η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη, ίσως, πολιτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ισλαμική Δημοκρατία. Από τις έξι και μισή χτες το πρωί, οι περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιρανοί ψηφοφόροι, άνω των 15 ετών, κλήθηκαν να επιλέξουν τα 289 μέλη της νέας Βουλής ανάμεσα σε περίπου 4.500 υποψηφίους, εκ των οποίων, μόνο, οι 250 προέρχονταν από το χώρο των «μεταρρυθμιστών» της ιρανικής πολιτικής σκηνής.

Το εκλογικό κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ καθώς σε περισσότερους από 2.500 «μεταρρυθμιστές» πολιτικούς απαγορεύτηκε το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας από το συντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης και άλλοι 1.179 απέσυραν τη δική τους υποψηφιότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω καθ' όλη τη διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας». Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, η «συντηρητική» Εισαγγελία απαγόρευσε την κυκλοφορία 2 «μεταρρυθμιστικών» εφημερίδων και έκλεισε τα γραφεία του μεγαλύτερου «μεταρρυθμιστικού» κόμματος με επικεφαλής τον Ρεζά Χαταμί, αδελφό του Προέδρου.

Οι «μεταρρυθμιστές» ευελπιστούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα είναι αρκετά χαμηλό και θα τους επιτρέψει να δικαιωθούν ηθικά αλλά και να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του αποτελέσματος. Αντίθετα, οι «συντηρητικοί» ελπίζουν να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο του Κοινοβουλίου που έχασαν το 2000, θέτοντας τέλος στην πολιτική εσωτερική αντιπαράθεση που έκτοτε ταλάνιζε τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό συμμετοχής στις χτεσινές εκλογές θα αποδειχθεί σημαντικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ