ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις και νέες απειλές Ράμσφελντ

Ελικόπτερα των κατακτητών έτοιμα να δράσουν

Associated Press

Ελικόπτερα των κατακτητών έτοιμα να δράσουν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ.-

Υπό το βάρος των διαρκών και εντεινόμενων αντικατοχικών επιθέσεων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή του στο κατεχόμενο Ιράκ, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά, αν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που οργανώνονται από τους κατακτητές είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα, αντικαθιστώντας θέσεις που κατέχουν, σήμερα, οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Ράμσφελντ, στην επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, συναντήθηκε, τόσο με Αμερικανούς, όσο και με Ιρακινούς αξιωματούχους. Δεν παρέλειψε, επίσης, για μια ακόμη φορά, να κατηγορήσει τις γειτονικές χώρες, Συρία και Ιράν, ότι «δε βοηθούν τον ιρακινό λαό, και επιτρέπουν σε ενόπλους τρομοκράτες να εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι «είναι καλή ιδέα η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στην Τεχεράνη και στη Δαμασκό», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις και των δύο χωρών.

Η επίσκεψη Ράμσφελντ έγινε υπό το βάρος της νέας πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας, που έγινε λίγες ώρες πριν την άφιξή του τη Δευτέρα το πρωί, με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα του Κιρκούκ. Από την επίθεση, σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 51, κυρίως αστυνομικοί. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, και χθες, με κυριότερη αυτή στη Μοσούλη, όπου άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν Ιρακινοί που εργάζονται για τους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 επιβαίνοντες και να τραυματιστούν οι άλλοι 2.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έναν ύποπτο, συνεργάτη του καταζητούμενου Ιορδανού αλ Ζαρκάουι, που τον έχουν χαρακτηρίσει «σύνδεσμο» της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ και θεωρούν ότι «κρύβεται» πίσω από σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας. Επίσης, τα πολωνικά στρατεύματα κατοχής ανακοίνωσαν 9 συλλήψεις στην Καρμπάλα.

ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες αποκαλύψεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη ενισχύουν τη θεωρία ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, καθώς απέτυχαν παταγωδώς να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που διέθεταν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η CIA είχε στη διάθεσή της, δυόμισι χρόνια πριν από τις επιθέσεις, το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου ενός εκ των αεροπειρατών.

Η πληροφορία δόθηκε στη CIA από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες το Μάρτη του 1999 μετά από έρευνες που είχαν γίνει στο Αμβούργο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μέλη της Αλ Κάιντα.

Τέλος, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας ενάντια στη θυγατρική εταιρία της Χαλιμπάρτον, Κέλονγκ Μπράουν εντ Ρουτ για απάτες, περιλαμβανομένων και των υπερτιμολογήσεων στις εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράκ.

ΙΝΔΙΑ
Απάντηση με μαζική συμμετοχή στην απεργία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μέρος στη χτεσινή μονοήμερη απεργία που κήρυξαν συνδικαλιστικοί φορείς και στήριξαν τα κόμματα της ινδικής αριστεράς -- σε μια προσπάθεια απάντησης στα αντιδραστικά μέτρα της Δικαιοσύνης σε αγαστή συμφωνία με την κυβέρνηση Βάτζπαϊ για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, η μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας σημειώθηκε στα δύο κρατίδια υπό διακυβέρνηση των κομμουνιστικών κομμάτων, στη Δυτική Βεγγάλη και την Κεράλα. Η Καλκούτα «παρέλυσε», σύμφωνα με το BBC, ενώ κατά την εφημερίδα Ιντια Τάιμς, υπολειτούργησαν, εκτός από τις τράπεζες, και τα πανεπιστήμια, καθώς και τα αεροδρόμια. Ο επικεφαλής της Παν-ινδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδικάτων του Τομέα των Οικονομικών, Σάνθα Ράτζου, σχολίασε ότι «η στάση της κυβέρνησης δε μας αφήνει καμία εναλλακτική επιλογή». Δεν είναι σαφές αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διώξεις όσων συμμετείχαν στην απεργία ενόψει και των προσεχών εκλογών, πάντως η προσπάθειά της να περιστείλει τα εργατικά δικαιώματα είναι δεδομένη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Μαζικές επιχειρήσεις» με στόχο τον Οσάμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εως και «70.000» στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν - δηλαδή ένας τεράστιος αριθμός, αν η πληροφορία αυτή αληθεύει - μετέχουν στις επιχειρήσεις στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με όσα έλεγαν αξιωματούχοι, έχουν συλληφθεί «20 ξένοι τρομοκράτες» στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρήσεις ήρθαν ταυτόχρονα με την αποκάλυψη ότι το Ισλαμαμπάντ επισκέφθηκε την προηγούμενη βδομάδα ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, για να συζητήσει τόσο για τις «πυρηνικές διαρροές» όσο και -κυρίως- το θέμα της αλ Κάιντα και του Οσάμα μπιν Λάντεν, που φέρεται να κρύβεται στις δυσπρόσιτες περιοχές των φυλών. Για την εφημερίδα Σικάγκο Τρίμπιουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιχειρήσεις εντάσσονται στην «επανενεργοποιημένη προσπάθεια εύρεσης του μπιν Λάντεν».

Στο ίδιο το Αφγανιστάν, οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στα έργα της «ανοικοδόμησης» συνεχίστηκαν το Σάββατο, με έναν Αυστραλό πιλότο ελικοπτέρου που ανήκε σε αμερικανική κατασκευαστική εταιρία, να χάνει τη ζωή του από την πτώση του, που αποδίδεται σε πυρά από το έδαφος με αυτόματα τουφέκια ΑΚ-47. Οι δύο επιβάτες του ελικοπτέρου τραυματίστηκαν.

ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
«Θα επεκτείνουμε τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου.»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Κινδυνεύει η ασφάλεια και η ευμάρεια της Αμερικής. Εχουμε ξεκάθαρη θέση. Στα επόμενα 4 χρόνια θα κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας και θα επεκτείνουμε τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου».

Το απόσπασμα είναι μέρος της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου στην Ενωση Ρεπουμπλικάνων της Ουάσιγκτον... Με την ομιλία αυτή άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής του εκστρατείας και διαβεβαίωσε για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε περίπτωση επανεκλογής του. «Ο Αμερικανός ψηφοφόρος έχει μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή για τις εκλογές του Νοέμβρη», τόνισε ο Τζορτζ Ου. Μπους και πρόσθεσε: «Είναι η επιλογή ανάμεσα σε μια Αμερική που καθοδηγεί τον κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση και σε μια Αμερική που στέκεται αβέβαιη μπροστά στον κίνδυνο»... Εννοείται ότι για άλλη μία φορά, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και ο κόσμος είναι ασφαλέστεροι μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αντιμέτωποι με την τρομοκρατία που επιδοτείται από συγκεκριμένες χώρες και με την απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής, η χώρα επιστράτευσε όλο το δυναμικό της για να τερματίσει «δύο από τα πλέον επικίνδυνα καθεστώτα στον πλανήτη. Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

ΣΕΡΒΙΑ
ΗΠΑ και ΕΕ απαιτούν ... «συνεργασία»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Καμπανάκια αντιδράσεων σε ΗΠΑ, Βρετανία και λοιπή ΕΕ «χτύπησε» η δήλωση του αναδειχθέντος, νέου πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα πως η «συνεργασία» με τις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης δε θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Ο Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια), μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών, εξέφρασε «δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις» στο Βελιγράδι, αδημονώντας, όπως είπε, για αναδόμηση της εν αναμονή κυβέρνησης(!) με τη συμμετοχή δυνάμεων που συγκροτούσαν το συνασπισμό της DOS στην κυβέρνηση του 2000! Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε πως οι «φιλοδοξίες των ΗΠΑ για τη Σερβία περιλαμβάνουν ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα ευρω-ατλαντικά στάνταρτ, μη εξαιρουμένης και της συνεργασίας του Βελιγραδίου με τις αρχές του Δικαστηρίου της Χάγης». Ομοια ήταν και η αντίδραση του Βρετανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Ντέιβιντ Γκόουαν.

Απαντώντας σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Λονδίνο, ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν (αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του Κοστούνιτσα) δήλωσε πως η παράταξη και η νέα κυβέρνηση «θα αναζητήσουν λύσεις που θα ταιριάζουν με το σερβικό λαό και όχι με την αμερικανική κυβέρνηση»...

Το ίδιο 24ωρο, σερβικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για τα 40 νομοσχέδια που «προτείνει» στη νέα σερβική κυβέρνηση η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να προωθηθούν οι ξένες επενδύσεις στο Βελιγράδι! Στο «συνταγολόγιο» της Παγκόσμιας Τράπεζας συμπεριλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος συνταξιοδότησης και ασφάλισης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ