ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Φύγετε! Κάντε μία δική σας επιλογή. Ψηφίστε ΚΚΕ!

Πλούσια και εφόλης της ύλης ήταν η συζήτηση με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά την εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα. Σταχυολογούμε ορισμένα από τα θέματα που θίχτηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Το κάλεσμα που απηύθυνε εδώ και καιρό το ΚΚΕ σε αγωνιστές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν ένα από τα θέματα. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Ολα αυτά τα χρόνια, είμαστε σε ένα διαρκές άνοιγμα στους ανθρώπους που είναι εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί, λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν. Τέτοια ανοίγματα έχουμε κάνει και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Μια σειρά αγώνες και κινητοποιήσεις έγιναν και με τη δική μας κοινή δράση. Ποτέ δεν είπαμε ότι μόνο οι κομμουνιστές παλεύουν στους δρόμους. Επομένως, το άνοιγμά μας δεν είναι ψηφοθηρικό. Τους λέμε λοιπόν: Παλέψαμε μαζί τόσα χρόνια. Αν υπήρχαν μικροκατακτήσεις ή αν παρεμποδίστηκαν κάποια χειρότερα μέτρα, οφείλεται στην κοινή δράση.

Πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρώσεις το βήμα σου τώρα, στις εκλογές. Δεν μπορείς να βγαίνεις στους αγώνες, να κάνεις συλλαλητήρια, να έρχεσαι και πολύ κοντά με τους κομμουνιστές σε πάρα πολλά ζητήματα και την ώρα της κάλπης να πας και να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι έρχεσαι σε αντίθεση με αυτό που έκανες τόσα χρόνια.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτοί οι άνθρωποι πάρα πολλά χρόνια είχαν διαπαιδαγωγηθεί με ορισμένα αριστερά προοδευτικά συνθήματα. Βλέπουμε ότι αυτός ο κόσμος, όσο μένει εγκλωβισμένος στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει και γίνεται μοιρολάτρης ή ορισμένοι μεταλλάσσονται.

Λέμε σ' αυτόν στον κόσμο ότι από τη στιγμή που βλέπουμε τη δυσαρέσκειά σας, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι με απέχθεια εκτιμάτε τις εξελίξεις που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ - υπάρχει κόσμος στο ΠΑΣΟΚ που κλαίει, ακόμα και αυτοί που πήγαν και ψήφισαν στις κάλπες, αυτοί που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν και θα κλείνουν τη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια να μη βλέπουν τι ψηφίζουν - σ' αυτούς λοιπόν λέμε το εξής: Αφού έχετε καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, φύγετε! Οσο μένετε μέσα, χάνεστε για το κίνημα, χάνετε τον εαυτό σας. Θα είστε συνεχώς κόντρα στη συνείδησή σας. Και τους λέμε κι ένα άλλο: Εμείς θα θέλαμε όλοι εσείς να γίνεται κομμουνιστές, ψηφοφόροι, οπαδοί και μέλη του Κόμματος. Αυτό δεν είναι εύκολο. Κάντε μια δική σας επιλογή, μακριά από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Ελάτε να συμπράξουμε στους αγώνες. Φτιάξτε δικά σας πολιτικά σχήματα. Θέλετε να εκφραστείτε συλλογικά, δε θέλετε να είστε μεμονωμένοι. Το ΚΚΕ δε φοβάται να καλέσει τα λαϊκά στρώματα και σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος τους λέμε το εξής: Σε αυτήν την κάλπη που έχετε τώρα, σκεφτείτε: Πού θα πιάσει τόπο η ψήφος σας; Εμείς θεωρούμε ότι πιάνει τόπο στο ΚΚΕ. Δε θα πάρουμε κανέναν από το λαιμό να τον φέρουμε στην κάλπη, βεβαίως. Λέμε «ψηφίστε ΚΚΕ», «ξεφύγετε από αυτά τα δύο κόμματα. Εκφραστείτε στο μαζικό κίνημα, στο πολιτικό πεδίο, με το δικό σας τρόπο».

Μπορούμε να συναντηθούμε σε 5 ζητήματα, σε 2, σε όλα. Δηλαδή δε φοβόμαστε αυτή τη στιγμή το να υπάρχει μία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, να εμφανιστούν νέες πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις. Δε θέλουμε να είναι πολιτικές δυνάμεις αντιδραστικές, εθνικιστικές, σοβινιστικές.

Μιλάμε για μία κίνηση προς τα αριστερά, προς την πρόοδο, προς το ριζοσπαστισμό.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για το αν το ΚΚΕ βλέπει να δημιουργούνται μετεκλογικά νέα πολιτικά σχήματα από το σώμα των δύο κομμάτων του δικομματισμού, είπε: «Εχουμε ορισμένους τέτοιους προβληματισμούς και βλέπουμε κάποιες τέτοιες τάσεις. Πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν, δεν ξέρουμε, ούτε και μπορώ να βάλω μια υπογραφή σ' αυτό. Εμείς θέλουμε να απεγκλωβιστεί ο λαός από το δικομματισμό. Τα μεγάλα κόμματα να γίνουν μικρά στην πορεία, ή, να γίνουν μικρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Αυτό είναι μία αλλαγή».

Λέμε την αλήθεια, λαϊκά, με τ' όνομά της

Μία ενότητα ερωτήσεων αφορούσε το αν πρέπει το ΚΚΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στον κόσμο.

Χαρακτηριστική μία από τις απαντήσεις: «Οχι, δεν πιστεύουμε ότι είναι πρόβλημα επικοινωνίας. Εμείς τι λέμε στον εργάτη; Πρέπει να πάρεις 1.100 ευρώ κατώτατο μισθό. Αυτό δηλαδή τι είναι, είναι πρόβλημα επικοινωνίας; Δεν πιστεύει στις δυνάμεις του, φοβάται. Καθαρά πράγματα. Στους τόπους δουλιάς κυριαρχεί τέτοιος φόβος που δεν υπήρχε μετά το '74.

Τι λέμε στον μικρομεσαίο αγρότη; Οτι εμείς δε δεχόμαστε άλλοι να αποφασίζουν τι θα παράγεται στην Ελλάδα, πόσο θα παράγεται. Να σας το πω πιο καθαρά. Είμαστε εναντίον της διατροφικής εξάρτησης. Στην Ελλάδα πια έχουμε περάσει στην πλήρη διατροφική εξάρτηση, στην Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει όλα τα είδη της διατροφής. Αυτό δηλαδή είναι θέμα κακού λόγου επικοινωνιακού; Δηλαδή τι θα πούμε στον κόσμο, ρητορείες;

Οταν λέμε π.χ. στον επαγγελματοβιοτέχνη ότι δεν πρέπει να δεχτείς την απελευθέρωση ωραρίου γιατί αυτό σημαίνει ότι θα βάλεις λουκέτο μια ώρα αρχύτερα, πού είναι η επικοινωνιακή πολιτική;

Δηλαδή, τι πρέπει να λέμε; Να μη λέμε το μεγάλο κεφάλαιο, να λέμε ο ιδιώτης. Μα ο ιδιώτης είναι και ο μικρομεσαίος. Να μη λέμε ιμπεριαλισμός; Γιατί να μη λέμε ιμπεριαλισμός; Μα ο ιμπεριαλισμός υπάρχει, δε θα τον ονοματίσουμε; Είναι όπως παλιά έλεγαν για τον καρκίνο "ο εξ' από δω", "η ακατονόμαστη ασθένεια" κλπ., η επάρατος. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Εμείς μιλάμε απλά στον κόσμο και λαϊκά. Επειδή του λέμε ότι πρέπει να δυναμώσει η ταξική πάλη, η πάλη των τάξεων; Τι να του πούμε δηλαδή; Την κοινωνική συναίνεση και τους διαλόγους που είναι ξεπερασμένο; Αμα ξεπεραστεί η ταξική πάλη, πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Δηλαδή αυτό είναι το ζήτημα;

Ο κόσμος είναι πολύ πιο έξυπνος απ' ό,τι φανταζόμαστε. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι του λέμε. Και ξέρει ότι του λέμε πράγματα που ισχύουν. Δεν έχει ακόμα αποφασίσει ότι έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του. Οταν αποφασίσει αυτό το πράγμα, δε θα τον ενοχλεί ούτε ο όρος ιμπεριαλισμός, ούτε ταξική πάλη και στο κάτω κάτω δεν είναι το θέμα όρου, είναι θέμα ουσίας.

Οταν λέμε ότι η επιλογή της ΕΕ συγκρούεται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων πώς θέλετε να το πούμε; Να αλλάξουμε τον όρο; Πώς να το πούμε, περί διαγραμμάτων; Ο κόσμος ξέρει τι του λέμε και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Δεν έχει ακόμα πιστέψει στη δύναμή του. Πιστεύει στο δίκιο του, αλλά δεν πιστεύει στη δύναμή του. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Τι θα πει επικοινωνιακός λόγος; Εχω ακούσει κάτι έξτρα ανανεωτικούς λόγους σε όλη την Ευρώπη και δεν είδα και αυτοί να έχουν τίποτα περισσότερα κέρδη. Δηλαδή, ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου έχουν σύγχρονο επικοινωνιακό λόγο; Για να το καταλάβω. Και γι' αυτό τους ψηφίζουν; Και τον Καραμανλή γιατί έχει ειδικό επικοινωνιακό λόγο; Μην υποτιμάμε το λαό. Ο λαός έχει δεχτεί ένα μεγάλο χαστούκι και η κοκκινίλα είναι ακόμα στο μάγουλό του. Πρέπει να φύγει αυτή η κοκκινίλα και θα αντιδράσει. Εμείς πιστεύουμε στο λαό. Πιστεύουμε στο λαό πάνω απ' όλα, δε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας».

Υπάρχει ο πρωταγωνιστής της συμμαχίας

Το θέμα της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ ήταν επίσης ένα από αυτά που συγκέντρωσε αρκετές ερωτήσεις. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τις απαντήσεις:

Η συμμαχία για την οποία μιλάμε αναφέρεται στην εργατική τάξη, στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, στη μικρομεσαία αγροτιά, στις δυνάμεις που έχουν κινήματα, έχουν οργανώσεις. Στις δυνάμεις που αντιστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Αλίμονο αν καθορίζουμε μία συμμαχία μόνο από το αν υπάρχουν πολλές ή λίγες πολιτικές δυνάμεις. Πριν απ' όλα υπάρχει ο πρωταγωνιστής αυτής της συμμαχίας που βρίσκεται στο κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια το πολιτικό σκηνικό και ο πολιτικός χάρτης θα διαφοροποιηθεί. Ηδη έχει αρχίσει μια διαφοροποίηση στο αντίπαλο στρατόπεδο που δείχνει και τις δυνατότητες του λαϊκού στρατοπέδου να υποστεί κι αυτό τις διαφοροποιήσεις. Να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτή η απότομη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ; Τι σημαίνει η ένταξη του κ. Ανδριανόπουλου, παραδείγματος χάρη, στο ΠΑΣΟΚ; Θα μου πείτε, αυτά όλα είναι φαινόμενα αρκετά για να δείξουν ότι πάμε για κάτι διαφορετικό; Ναι. Ηδη το ΠΑΣΟΚ της «Τρικούπη» είναι στη «Μαυρομιχάλη». Αυτά είναι συμβολικά. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια έχει μεταλλαχτεί προ πολλού. Τώρα έχει περισσότερες ευκαιρίες ο κόσμος που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ να το καταλάβει. Αυτές οι αλλαγές που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι αλλαγές που κλείνουν οριστικά την πόρτα προς κάποια θετική διαφοροποίησή του, αν κάποιοι την πίστευαν, αυτές οι αλλαγές οπωσδήποτε θα έχουν επιδράσεις και επιπτώσεις και στη Νέα Δημοκρατία.

Αλλά το κυριότερο δεν είναι τι σχεδιάζουν τα δύο κόμματα. Το κυριότερο είναι οι αλλαγές που θα έρθουν με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Γι' αυτό λέμε ότι η ψήφος πρέπει να σηματοδοτήσει και τις αλλαγές στην αντίπερα όχθη, τις θετικές.

Οι συμμαχίες δε φτιάχνονται στα γραφεία των κομμάτων. Το πρώτο έναυσμα πρέπει να δοθεί στο κοινωνικό επίπεδο. Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, των μικρομεσαίων και το αγροτικό είναι μια κατάσταση αρνητική για συμμαχίες. Παρ' όλα αυτά δυνατότητες υπάρχουν.

Από το '74 και μετά, κοινά μέτωπα δράσης, συσπειρώσεις υπήρχαν. Και σε όλα αυτά - όλως τυχαίως; - πρωτοστάτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και συνήθως οι άλλοι έλεγαν «όχι» και επιμέναμε εμείς και έγιναν.

Η συμμαχία είναι αντικειμενική ανάγκη. Ακόμα κι αν το ΚΚΕ δεν είχε πολιτική συμμαχιών και θα ήταν λάθος να μην έχει, η συμμαχία θα γινόταν. Δεν είναι ζήτημα δηλαδή επιθυμίας των κομμάτων, αυτό είναι αντικειμενική ανάγκη.

Πολύ περισσότερο, το ΚΚΕ θέλει την πολιτική συμμαχιών όχι γιατί αισθάνεται αδύναμο στα εκλογικά ποσοστά ή άλλα, αλλά γιατί αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια λαϊκή πλειοψηφία ικανή να αντιστέκεται, να διεκδικεί, αυτή η πλειοψηφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί έξω από όρους συμμαχίας. Αλλοι νομίζουν ότι η συμμαχία χρειάζεται για ένα διάστημα και μετά να την κλωτσήσουμε. Για να πάμε και παραπέρα, εμείς όταν λέμε σοσιαλισμό, τι εννοούμε; Και μέσα στα πλαίσια του σοσιαλισμού η εξουσία η σοσιαλιστική θα είναι συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων. Αρα θα έχει έκφραση και στο πολιτικό επίπεδο εφόσον εκφράζονται οι άλλες δυνάμεις και με άλλα κόμματα, βεβαίως.

Το πώς θα στηθεί η πολιτική συμμαχία δεν εξαρτάται μόνο από μας. Εμείς είμαστε πολύ πιο ανυπόμονοι από τον καθένα για την πολιτική συμμαχιών. Διότι όταν ακριβώς ξέρουμε τι έρχεται μπροστά μας, είμαστε ακόμα πιο ανυπόμονοι και γι' αυτό θέλουμε τη δύναμη. Αλλά θέλουμε πολιτική συμμαχία που δε θα μπορούν να τη βάλουν στο χέρι οι αντίπαλοι εύκολα.

Ο βασικός παράγοντας που δεν υπάρχει αυτό το μέτωπο είναι ότι είναι εγκλωβισμένος ο κόσμος. Και στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο. Επομένως, δεν μπορεί να σηκώσουμε εμείς ευθύνες παραπάνω από αυτές που τυχόν έχουμε.

Να έρθουν να ψηφίσουν μ' όποιον τρόπο μπορούν

Κάλεσμα στους Ελληνες μετανάστες

Ειδικό κάλεσμα στους Ελληνες μετανάστες να έρθουν με κάθε τρόπο και να ψηφίσουν στις 7 του Μάρτη, απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή καταγγελία για το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχοντας κλείσει όλα τα εισιτήρια, βάζουν εμπόδια σε όσους αρνούνται να μπουν στη στρούγκα τους.

«Ολοι οι αντίπαλοι του δικομματισμού, που έχουν αποφασίσει και θέλουν να ψηφίσουν ΚΚΕ, να κάνουν κάθε προσπάθεια να υπερβούν τις προσωπικές δυσκολίες, τις οικονομικές και άλλες που έχουν και να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Η ψήφος τους μετράει και έχει αξία», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

«Εχουμε καταγγείλει, συνέχισε, πολλές φορές, θα το κάνουμε και άλλη μια φορά, το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ψήφου επιτόπου στα προξενεία, εφόσον έχουν και διατηρούν και θέλουν να το διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα.

Εχουμε, επίσης, καταγγείλει το γεγονός ότι τα δύο κόμματα, μήνες ή και ένα χρόνο πριν τις εκλογές, κλείνουν όλα τα αεροπορικά και όλα τα άλλα εισιτήρια και μοιράζουν δωρεάν εισιτήρια σε όποιον μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Εδώ πρόκειται για μία μέθοδο εξαγοράς.

Εμείς τους καλούμε να 'ρθουν στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ δεν έχει να πληρώσει εισιτήρια, αλλά ακόμα και αν ήθελε να συνεισφέρει, είναι αδύνατο με τις θέσεις. Να 'ρθουν με τα αυτοκίνητά τους, με όποιον τρόπο μπορούν, πληρώνοντας τη βενζίνη, να 'ρθουν και να κάνουν το χρέος τους, εναντίον των δύο κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ