Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Φύγετε! Κάντε μία δική σας επιλογή. Ψηφίστε ΚΚΕ!

Πλούσια και εφόλης της ύλης ήταν η συζήτηση με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά την εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα. Σταχυολογούμε ορισμένα από τα θέματα που θίχτηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Το κάλεσμα που απηύθυνε εδώ και καιρό το ΚΚΕ σε αγωνιστές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν ένα από τα θέματα. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Ολα αυτά τα χρόνια, είμαστε σε ένα διαρκές άνοιγμα στους ανθρώπους που είναι εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί, λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν. Τέτοια ανοίγματα έχουμε κάνει και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Μια σειρά αγώνες και κινητοποιήσεις έγιναν και με τη δική μας κοινή δράση. Ποτέ δεν είπαμε ότι μόνο οι κομμουνιστές παλεύουν στους δρόμους. Επομένως, το άνοιγμά μας δεν είναι ψηφοθηρικό. Τους λέμε λοιπόν: Παλέψαμε μαζί τόσα χρόνια. Αν υπήρχαν μικροκατακτήσεις ή αν παρεμποδίστηκαν κάποια χειρότερα μέτρα, οφείλεται στην κοινή δράση.

Πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρώσεις το βήμα σου τώρα, στις εκλογές. Δεν μπορείς να βγαίνεις στους αγώνες, να κάνεις συλλαλητήρια, να έρχεσαι και πολύ κοντά με τους κομμουνιστές σε πάρα πολλά ζητήματα και την ώρα της κάλπης να πας και να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι έρχεσαι σε αντίθεση με αυτό που έκανες τόσα χρόνια.


Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτοί οι άνθρωποι πάρα πολλά χρόνια είχαν διαπαιδαγωγηθεί με ορισμένα αριστερά προοδευτικά συνθήματα. Βλέπουμε ότι αυτός ο κόσμος, όσο μένει εγκλωβισμένος στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει και γίνεται μοιρολάτρης ή ορισμένοι μεταλλάσσονται.

Λέμε σ' αυτόν στον κόσμο ότι από τη στιγμή που βλέπουμε τη δυσαρέσκειά σας, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι με απέχθεια εκτιμάτε τις εξελίξεις που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ - υπάρχει κόσμος στο ΠΑΣΟΚ που κλαίει, ακόμα και αυτοί που πήγαν και ψήφισαν στις κάλπες, αυτοί που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν και θα κλείνουν τη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια να μη βλέπουν τι ψηφίζουν - σ' αυτούς λοιπόν λέμε το εξής: Αφού έχετε καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, φύγετε! Οσο μένετε μέσα, χάνεστε για το κίνημα, χάνετε τον εαυτό σας. Θα είστε συνεχώς κόντρα στη συνείδησή σας. Και τους λέμε κι ένα άλλο: Εμείς θα θέλαμε όλοι εσείς να γίνεται κομμουνιστές, ψηφοφόροι, οπαδοί και μέλη του Κόμματος. Αυτό δεν είναι εύκολο. Κάντε μια δική σας επιλογή, μακριά από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Ελάτε να συμπράξουμε στους αγώνες. Φτιάξτε δικά σας πολιτικά σχήματα. Θέλετε να εκφραστείτε συλλογικά, δε θέλετε να είστε μεμονωμένοι. Το ΚΚΕ δε φοβάται να καλέσει τα λαϊκά στρώματα και σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος τους λέμε το εξής: Σε αυτήν την κάλπη που έχετε τώρα, σκεφτείτε: Πού θα πιάσει τόπο η ψήφος σας; Εμείς θεωρούμε ότι πιάνει τόπο στο ΚΚΕ. Δε θα πάρουμε κανέναν από το λαιμό να τον φέρουμε στην κάλπη, βεβαίως. Λέμε «ψηφίστε ΚΚΕ», «ξεφύγετε από αυτά τα δύο κόμματα. Εκφραστείτε στο μαζικό κίνημα, στο πολιτικό πεδίο, με το δικό σας τρόπο».

Μπορούμε να συναντηθούμε σε 5 ζητήματα, σε 2, σε όλα. Δηλαδή δε φοβόμαστε αυτή τη στιγμή το να υπάρχει μία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, να εμφανιστούν νέες πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις. Δε θέλουμε να είναι πολιτικές δυνάμεις αντιδραστικές, εθνικιστικές, σοβινιστικές.

Μιλάμε για μία κίνηση προς τα αριστερά, προς την πρόοδο, προς το ριζοσπαστισμό.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για το αν το ΚΚΕ βλέπει να δημιουργούνται μετεκλογικά νέα πολιτικά σχήματα από το σώμα των δύο κομμάτων του δικομματισμού, είπε: «Εχουμε ορισμένους τέτοιους προβληματισμούς και βλέπουμε κάποιες τέτοιες τάσεις. Πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν, δεν ξέρουμε, ούτε και μπορώ να βάλω μια υπογραφή σ' αυτό. Εμείς θέλουμε να απεγκλωβιστεί ο λαός από το δικομματισμό. Τα μεγάλα κόμματα να γίνουν μικρά στην πορεία, ή, να γίνουν μικρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Αυτό είναι μία αλλαγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ