Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη «μη κυβερνητικών οργανώσεων»

Ανοιχτή στήριξη στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» ως προνομιακούς εκφραστές της «κοινωνίας των πολιτών» πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής, ενώ τις αναγόρευσε σε «πολύτιμους συνεργάτες του κράτους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε σχετική εκδήλωση, κατέστησε σαφές ότι προκρίνει και πριμοδοτεί τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» σε σχέση με άλλες μορφές οργάνωσης του λαού, όπως τα συνδικάτα. «Η νέα κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει και νέες μορφές συλλογικής δράσης», είπε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα τις χρησιμοποιεί ως «σύμμαχο διακυβέρνησης». Επικαλούμενος ότι «το κράτος, από μόνο του, αποδεικνύεται ανεπαρκές να ανταποκριθεί στη νέα πολύπλοκη πραγματικότητα», προσδιόρισε «χώρο» και ρόλο στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» «από την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής έως την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων». Ειδικότερα αναφέρθηκε σε θέματα μεταναστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και χρήσης διαδικτύου. Και αυτό γιατί θεωρεί, όπως είπε, ότι είναι «το μάτι και το αυτί των ενεργών πολιτών», καθώς επίσης γιατί «σε τελική ανάλυση είναι κορυφαία ιδεολογική έκφραση της ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας». «Η ΝΔ, ως κατεξοχήν κόμμα της ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας θεωρεί τις "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" φυσικούς και ιδεολογικούς συμμάχους της», τόνισε.

Δέσμευσή του, είπε, είναι η «πολιτεία να ενισχύσει τις σχέσεις των "μη κυβερνητικών οργανώσεων" με το χώρο της αγοράς και των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας την έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ίδρυση γραμματείας «μη κυβερνητικών οργανώσεων» που θα διασφαλίσει «στενότερη συνεργασία πολιτείας και τρίτου τομέα», φορολογικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις δωρεές και χορηγίες, ενθάρρυνση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές και ιδιωτικές δωρεές και ενίσχυση των υποδομών τους.

Τη διαβεβαίωση ότι «δε θα υπάρξει η παραμικρή απώλεια χρόνου» καθώς και ότι «όλοι όσοι εργάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, για την επίτευξη του μεγάλου εγχειρήματος θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλιά τους», έδωσε στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζ. Ρογκ, ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχαν χτες. Εμφανιζόμενος ως «αυριανός πρωθυπουργός» είπε ότι δε θα χαθεί ούτε μία από τις 169 μέρες που μένουν μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ