Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Αδεια για να ψηφίσουν δικαιούνται οι μισθωτοί

Αδεια από μία έως και τρεις εργάσιμες μέρες δικαιούνται οι ετεροδημότες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι δεν ισχύει η απαλλαγή από την ψηφοφορία λόγω χιλιομετρικής απόστασης.

Με απόφαση, λοιπόν, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές κι εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις κι εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς κι όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό κι υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές.

Στους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, χορηγείται η εξής άδεια:

  • Μία εργάσιμη μέρα, σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • Δύο εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
  • Τρεις εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφ' όσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Στους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, χορηγείται η εξής άδεια:

  • Μία εργάσιμη μέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
  • Δύο εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς και στην περίπτωση αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους από τους παραπάνω μισθωτούς, η Κυριακή της 7ης Μαρτίου είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ