Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης ΜΑΡΤΗ
Θα διεξαχθούν με διπλοεγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους

Δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 17.000 οι ψηφοφόροι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει έγκαιρα να προσέλθουν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και με βάση την υπεύθυνη δήλωση που θα εφοδιαστούν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απουσία ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους οφείλεται κυρίως σε λάθη και παραλείψεις κατά την ενσωμάτωση των δημοτολογίων στους νέους εκλογικούς καταλόγους. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το πρόβλημα εστιαζόταν στο δήμο της Αθήνας, στα μητρώα αρρένων του οποίου υπήρχαν 7.000 ονόματα που δε μεταφέρθηκαν στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια έλειπαν από τους εκλογικούς καταλόγους.

Σχετικά με την πορεία προς τις εκλογές ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα της ύπαρξης περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένων, σημείωσε ότι «ένας υπουργός Εσωτερικών δεν μπορεί να είναι περήφανος γι' αυτό». Υπενθύμισε ότι κάθε διπλοεγγεγραμμένος θα φέρει την ένδειξη «Δ» και θα υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι ψήφισε στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, όπως έγινε και το 2002. Οσοι, παρά ταύτα διπλοψηφίσουν, αντιμετωπίζουν κυρώσεις μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης. Το υπουργείο απέδωσε το πρόβλημα των διπλοεγγεγραμμένων στους δήμους οι οποίοι δεν έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ώστε να τους διαγράψουν από τους εκλογικούς καταλόγους του ενός από τους δύο.

Κατά τα άλλα, στις φετινές εκλογές η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης θα γίνεται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων υπέρ των κομμάτων, δηλαδή με το άνοιγμα των φακέλων. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόσθεσης σταυρών στα ψηφοδέλτια.

Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο που θα μεταφέρει τους δικαστικούς αντιπροσώπους από τις Νομαρχίες Λέσβου, Χίου και Σάμου στο Εφετείο Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου θα ανοιχτούν οι φάκελοι. Αντίστοιχα ελικόπτερο θα μεταφέρει τους δικαστικούς αντιπροσώπους από τις Νομαρχίες Λευκάδας, Κεφαλλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου, στο Εφετείο της Πάτρας.

Σημειώνουμε ότι έχουν διοριστεί 23.412 δικαστικοί αντιπρόσωποι (και αναπληρωτές) σε 20.200 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Διακομματική Επιτροπή σήμερα

Στο μεταξύ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων και των 16 κομμάτων που θα μετέχουν στις εκλογές της 7ης Μάρτη, όπως αυτά ανακηρύχτηκαν από τον Αρειο Πάγο. Στη σημερινή συνεδρίαση θα καθοριστεί ο δωρεάν ραδιοτηλεοπτικός χρόνος που θα δοθεί στα κόμματα για πολιτική διαφήμιση.

Χτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό υπουργό προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μη συμμετοχή του στην τηλεοπτική αναμέτρηση που διεξήχθη χτες. Οπως ισχυρίστηκε, έπρεπε να μετέχει καθώς είναι ανεξάρτητος βουλευτής και το κόμμα του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002 έλαβε ένα σημαντικό ποσοστό των ψήφων. Ο Ν. Αλιβιζάτος είπε πως το θέμα είναι πολιτικό και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Διακομματικής Επιτροπής, ωστόσο θα ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ