ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Αυλαία» στην Προεδρία Τραϊκόφσκι μετά το αεροπορικό δυστύχημα...

Οι Σκοπιανοί μαθαίνουν την είδηση από τα έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων

Associated Press

Οι Σκοπιανοί μαθαίνουν την είδηση από τα έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων
ΣΚΟΠΙΑ-ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Στο πένθος βυθίστηκε χτες η ΠΓΔΜ μετά τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, έξι συμβούλους και το διμελές πλήρωμα. Ο αιφνίδιος θάνατος του 47χρονου Προέδρου συνοδεύτηκε με τη λήψη εντατικών μέτρων ασφαλείας στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τις όμορες χώρες, σε στρατόπεδα κλπ. και σημειώθηκε (...) τη μέρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα προσκόμιζε στην ιρλανδική προεδρία της ΕΕ το φάκελο με την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ενωση! Αντ' αυτού η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης ανακλήθηκε και επέστρεψε εκτάκτως στα Σκόπια όπου μελλόταν έως αργά χτες βράδυ να συγκληθεί επειγόντως Κυβερνητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στα Σκόπια, χρέη Προέδρου θα εκτελέσει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούπτσο Τζορντάνοφσκι.

Η αιτία συντριβής του αεροσκάφους ερευνάται αν και αρκετές πηγές θεωρούν ως πιθανότερη περίπτωση τις κάκιστες καιρικές συνθήκες (ισχυρή βροχόπτωση και ομίχλη) που επικρατούσαν στην ορεινή περιοχή της νότιας βοσνιακής πόλης Στόλατς (κοντά στη μεθόριο με τη Σερβία-Μαυροβούνιο), όπου και συνετρίβη το (αμερικανικής κατασκευής) αεροσκάφος τύπου Beechcraft Super King με 25ετές χρονικό πτήσεων...

Αξιωματούχοι της πολυεθνικής SFOR και του ΝΑΤΟ, που ήταν απ' τις πρώτες δυνάμεις που επιχείρησαν να προσεγγίσουν στον τόπο του δυστυχήματος, εκφράζουν φόβους πως κανείς εκ των επιβαινόντων δεν επέζησε. Εκτός απ' τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι στο αεροσκάφος επέβαιναν: Η επικεφαλής Τύπου της Προεδρίας, Ντίμκα Ιλκοβα Μπόσκοβιτς, οι σύμβουλοι Ρίστο Μπλάζεφσκι και Ανίτα Λοζάνοβσκα, ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Μίλε Κρστέφσκι, οι σύμβουλοι ασφαλείας Ατσε Μποζίνοφσκι και Μπόρις Βελίνοφσκι και οι δύο πιλότοι Μίρκο Μάρκοφσκι και Μπράνκο Ιβάνοφσκι.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Προέδρου της ΠΓΔΜ εκδηλώνεται σε μία ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία για την πορεία της χώρας και με γνωστές τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που καλούνται να πραγματώσουν τα Σκόπια έχοντας βάλει πλώρη για τη μεσοπρόθεσμη ένταξή τους στην ΕΕ (και στο ΝΑΤΟ...). Ενδεχομένως να γίνει αισθητή η απουσία του «μετριοπαθούς» (όπως χαρακτηρίστηκε και χτες από πλήθος Βαλκάνιων και δυτικών ηγετών που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους) ηγέτη που κατά το παρελθόν έπαιξε το δύσκολο ρόλο του μεσολαβητή και διαπραγματευτή σε μία περίοδο σφοδρών αναταραχών αλλά και του προ τριών ετών πολέμου με τους αυτονομιστές Αλβανούς...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΗΠΑ
Νέα αιματηρή... υποδοχή Ράμσφελντ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αλλη μια επίσκεψη στην Κανταχάρ, όπου συνάντησε τους Αμερικανούς στρατιώτες της τοπικής Ομάδας Περιφερειακής Ανοικοδόμησης (PRT) και μερικές δεκάδες Αφγανούς αστυνομικούς που «εκπαίδευσαν», και ακολούθως στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον επιλεγόμενο πρόεδρο της «προσωρινής κυβέρνησης» του Αφγανιστάν (ATA), τον Χάμιντ Καρζάι, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Ράμσφελντ, έφθασαν στο Αφγανιστάν «δεκάδες» άνδρες μιας «ειδικής μονάδας» κομάντο των ΗΠΑ που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν PPI, ανήκουν στη μονάδα που «έφερε εις πέρας την επιχείρηση σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν». Η εφημερίδα Dawn του Πακιστάν, που αναδημοσίευσε το σχετικό τηλεγράφημα, συνδέει τη μετάθεση ανδρών της συγκεκριμένης μονάδας με το «συνεχώς εντεινόμενο κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν», τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και άλλους καταζητούμενους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν. Ο ίδιος ο Ράμσφελντ, πάντως, σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε «συγκρατημένος» όσον αφορά το ενδεχόμενο σύλληψης του μπιν Λάντεν «τουλάχιστον σύντομα». Επανέλαβε πάντως ότι «οι Ταλιμπάν έχουν ηττηθεί... το κίνημα αυτό δεν υπάρχει πια» και πρόσθεσε ότι «δε βλέπουμε μια επαναδραστηριοποίησή του».

Η πραγματικότητα στο Αφγανιστάν δε μοιάζει να συμφωνεί με όσα βλέπει ο Αμερικανός υπουργός. Μόλις μερικές ώρες πριν την άφιξή του στη χώρα, στο πλαίσιο μιας κεντρασιατικής περιοδείας του, τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Serai Development Foundation έπεφταν νεκροί από τα πυρά δύο ανδρών στην Καπίσα, μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια της υπό ΝΑΤΟική κατοχή πρωτεύουσας, Καμπούλ. Η εκτέλεσή τους, σύμφωνα με τρεις εργαζόμενους της οργάνωσης που κατάφεραν να διαφύγουν, έγινε αφού οι οπλοφόροι είχαν μάθει για ποια οργάνωση δούλευαν, πράγμα που αποτελεί την πολλοστή επιβεβαίωση ότι οι Ταλιμπάν έχουν στραφεί κατά των οργανώσεων αρωγής.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κεφάλαιο που αφορά το Αφγανιστάν διαπιστώνει... γενική βελτίωση της κατάστασης (!) αλλά μόνο στην... Καμπούλ. Εκτός αυτής, ομολογείται στην έκθεση, «μέλη τοπικών δυνάμεων ασφαλείας διαπράττουν αυθαιρεσίες, εκτελέσεις χωρίς δίκη και βασανιστήρια στις φυλακές»...

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρες εκρήξεις

ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμα 17 τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη σε καφετερία στην πόλη Τσίτα της Σιβηρίας, 4.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου, ενώ οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ.

Επίσης χτες έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμα 8 τραυματίστηκαν στην Τσετσενία όταν βόμβα εξερράγη κάτω από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.

Νεκροί μαθητές

ΜΟΣΧΑ.--

Τέσσερις έφηβοι ηλικίας δεκατεσσάρων και δεκαπέντε ετών έχασαν τη ζωή τους χτες όταν λέβητας του καλοριφέρ εξερράγη στο σχολείο τους στην πόλη Μανασκέντ στη νότια ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Τρία παιδιά τραυματίστηκαν, από τα οποία ένα κορίτσι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, έκαναν γνωστό οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών. Τα παιδιά βρίσκονταν σε μία τουαλέτα, δίπλα στο λεβητοστάσιο τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία φαίνεται πως οφείλεται σε διαρροή αερίου.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δήθεν αναθεώρηση περικοπών

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.- Σε «αναθεώρηση» των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα προέβη χτες η συντηρητική κυβέρνηση του Μικούλας Ντζουρίντα, προκειμένου (μαζί με την ανάπτυξη περίπου 2.000 αστυνομικών και στρατιωτών) να βάλει τέλος στην εξέγερση των Τσιγγάνων.

Η «αναθεώρηση» προβλέπει την όχι τόσο δραστική περικοπή των επιδομάτων, την καταβολή τους σε εβδομαδιαία βάση, όπως επίσης και την καταβολή μέρους του επιδόματος σε είδος, τρόφιμα κ.ά. Πρόκειται, δηλαδή, για πραγματική «σταγόνα στον ωκεανό», οπότε δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις Τσιγγάνων.

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, το κοινωνικό επίδομα θα μειωθεί από την 1η Μάρτη στο μισό, δηλαδή 1.450 σλοβακικές κορόνες το μήνα (περίπου 36 ευρώ). Τώρα απλά αυτό θα γίνει σταδιακά... Επίσης καταργείται το επίδομα παιδιών (μέχρι τώρα μεταξύ 1.000 και 1.600 κορόνες). Ανεξάρτητα αριθμού παιδιών, το ανώτατο όριο του συνολικού επιδόματος για μια οικογένεια θα είναι 4.210 κορόνες, δηλαδή 104 ευρώ, κι αυτό τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους οι οικογένειες των Τσιγγάνων είναι πολύτεκνες.

ΡΩΣΙΑ
Νέα ρατσιστική δολοφονία

Σε έκκληση κατέφυγε το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας προς τις διευθύνσεις των ρωσικών ΑΕΙ μετά τη νέα δολοφονία ξένου φοιτητή της Κρατικής Ιατρικής Ακαδημίας στην πόλη Βορόνεζ.

Οπως μεταδίδει η εφημερίδα «Γκαζέτα» στις 21 Φλεβάρη στο Βορόνεζ δολοφονήθηκε η Αμαρού Αντονιού Λίμα από τη Γουινέα, φοιτήτρια της παραπάνω Ακαδημίας. Οπως σημειώνεται, το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση των ξένων φοιτητών στο Βορόνεζ. Στις 24 Φλεβάρη οι ξένοι φοιτητές πραγματοποίησαν αυθόρμητο συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν την ασφαλή διαμονή τους στην πόλη. Την άλλη μέρα περίπου 100 ξένοι φοιτητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Βίκτορ Πετρένκο, υποδιευθυντή της διεύθυνσης διεθνούς εκπαίδευσης και συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, η κατάσταση σχετικά με τη δολοφονία θα εξεταστεί μεταξύ των αντιπροσώπων του υπουργείου και των τοπικών αρχών καθώς και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ