Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΗΠΑ
Νέα αιματηρή... υποδοχή Ράμσφελντ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αλλη μια επίσκεψη στην Κανταχάρ, όπου συνάντησε τους Αμερικανούς στρατιώτες της τοπικής Ομάδας Περιφερειακής Ανοικοδόμησης (PRT) και μερικές δεκάδες Αφγανούς αστυνομικούς που «εκπαίδευσαν», και ακολούθως στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον επιλεγόμενο πρόεδρο της «προσωρινής κυβέρνησης» του Αφγανιστάν (ATA), τον Χάμιντ Καρζάι, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Ράμσφελντ, έφθασαν στο Αφγανιστάν «δεκάδες» άνδρες μιας «ειδικής μονάδας» κομάντο των ΗΠΑ που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν PPI, ανήκουν στη μονάδα που «έφερε εις πέρας την επιχείρηση σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν». Η εφημερίδα Dawn του Πακιστάν, που αναδημοσίευσε το σχετικό τηλεγράφημα, συνδέει τη μετάθεση ανδρών της συγκεκριμένης μονάδας με το «συνεχώς εντεινόμενο κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν», τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και άλλους καταζητούμενους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν. Ο ίδιος ο Ράμσφελντ, πάντως, σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε «συγκρατημένος» όσον αφορά το ενδεχόμενο σύλληψης του μπιν Λάντεν «τουλάχιστον σύντομα». Επανέλαβε πάντως ότι «οι Ταλιμπάν έχουν ηττηθεί... το κίνημα αυτό δεν υπάρχει πια» και πρόσθεσε ότι «δε βλέπουμε μια επαναδραστηριοποίησή του».

Η πραγματικότητα στο Αφγανιστάν δε μοιάζει να συμφωνεί με όσα βλέπει ο Αμερικανός υπουργός. Μόλις μερικές ώρες πριν την άφιξή του στη χώρα, στο πλαίσιο μιας κεντρασιατικής περιοδείας του, τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Serai Development Foundation έπεφταν νεκροί από τα πυρά δύο ανδρών στην Καπίσα, μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια της υπό ΝΑΤΟική κατοχή πρωτεύουσας, Καμπούλ. Η εκτέλεσή τους, σύμφωνα με τρεις εργαζόμενους της οργάνωσης που κατάφεραν να διαφύγουν, έγινε αφού οι οπλοφόροι είχαν μάθει για ποια οργάνωση δούλευαν, πράγμα που αποτελεί την πολλοστή επιβεβαίωση ότι οι Ταλιμπάν έχουν στραφεί κατά των οργανώσεων αρωγής.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κεφάλαιο που αφορά το Αφγανιστάν διαπιστώνει... γενική βελτίωση της κατάστασης (!) αλλά μόνο στην... Καμπούλ. Εκτός αυτής, ομολογείται στην έκθεση, «μέλη τοπικών δυνάμεων ασφαλείας διαπράττουν αυθαιρεσίες, εκτελέσεις χωρίς δίκη και βασανιστήρια στις φυλακές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ